«Σερφάρουν» καθημερινά στο Διαδίκτυο έξι στους δέκα Ελληνες

Σε αρκετά υψηλά επίπεδα αρχίζει να σταθεροποιείται η χρήση του Διαδικτύου και στη χώρα μας με το πιο εντυπωσιακό στοιχείο να είναι η αυξημένη διείσδυση του Internet στις νεαρές ηλικίες, ακόμη και στους μαθητές του Δημοτικού. Επιπλέον, ένα διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό γονέων έχει αρχίσει να εμπιστεύεται τα παιδιά του να έχουν κινητό τηλέφωνο ακόμη και στην ηλικία των 7 με 9 ετών!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας Web ID της Focus Bari για την περίοδο Οκτωβρίου

? Δεκεμβρίου 2014, το 22,3% των αγοριών ηλικίας 7-12 ετών έχει κινητό τηλέφωνο, ενώ στα κορίτσια το ποσοστό φθάνει στο 19,4%. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι ότι στις ηλικίες 7-9 ετών, το 10,6% των αγοριών και το 8% των κοριτσιών έχει κινητό τηλέφωνο, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στις ηλικίες 10-12 ετών είναι 34% (αγόρια) και 30,8% (κορίτσια).

Η χρήση του Διαδικτύου είναι πλέον κάτι πολύ συνηθισμένο στα μικρά παιδιά. Τα στοιχεία της Web ID δείχνουν ότι το 86% των παιδιών 7-12 ετών χρησιμοποιεί το Internet, ποσοστό που διαμορφώνεται στο 78,6% στις ηλικίες 7-9 ετών και στο εντυπωσιακό 93,3% για τα παιδιά 10-12 ετών.

Νεαρές ηλικίες
Γενικότερα, οι νεαρότερες ηλικίες είναι αυτές που παρουσιάζουν πολύ υψηλά ποσοστά χρήσης του Διαδικτύου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Web ID, η οποία πάντως πραγματοποιείται κυρίως στα αστικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, το 69,7% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο, ποσοστό που έχει παραμείνει σταθερό τα τελευταία τρίμηνα, ενώ στο 60,4% ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που «σερφάρουν» σε καθημερινή βάση.

Στις νεαρές ηλικίες, τα ποσοστά είναι πραγματικά εντυπωσιακά: στις ηλικίες 13-17 ετών, η διείσδυση του Διαδικτύου φθάνει στο 96,9%, στις ηλικίες 18-24 ετών είναι στο 98,1% και στην κατηγορία 25-34 ετών είναι στο 93,5%, ενώ υψηλό χαρακτηρίζεται και το 83% στην κατηγορία 35-44 ετών. Κατά μέσο όρο, οι Έλληνες χρήστες «σερφάρουν» 135 λεπτά, ενώ το βασικό μέσο πρόσβασης είναι ο φορητός υπολογιστής (41,9%). Σε υψηλά επίπεδα είναι και το smartphone με 31,1%, όπως και ο σταθερός υπολογιστής με 30,2%, ενώ tablet χρησιμοποιεί μόλις το 10,8%. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα είναι η τηλεόραση με ποσοστό μόλις 0,6%, παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των τηλεοράσεων με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

Facebook και αγορές
Όπως είναι αναμενόμενο, το 52,4% των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου έχει κάποιο λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με το Facebook να κυριαρχεί με 48,3%. Το ποσοστό χρήσης των social media φθάνει στο 69,3% στους χρήστες ηλικίας 13-44 ετών. Όσον αφορά στις αγορές μέσω Διαδικτύου, το 23,7% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνει ότι αγοράζει online. Τους τελευταίους έξι μήνες, οι Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου πραγματοποίησαν κατά μέσο όρο 5,6 αγορές, δαπανώντας κατά μέσο όρο 429 ευρώ.

Ασφάλεια
Με τη χρήση του Διαδικτύου να αυξάνεται διαρκώς, ιδίως στις νεαρές ηλικίες, καθίσταται όλο και πιο σημαντικό το ζήτημα της ασφάλειας, κυρίως για τα παιδιά και τους εφήβους. Σήμερα, μάλιστα, εορτάζεται η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, και στο πλαίσιο αυτό η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα online έρευνα με συμμετοχή 1.000 χρηστών, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για θεμελιώδεις γνώσεις σχετικά με την ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών. Τα αποτελέσματα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Wind, η οποία υποστήριξε αυτή την online έρευνα, δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Συγκεκριμένα, 7 στους 10 (67,58%) γνωρίζουν ότι επιτρέπεται να έχουμε προφίλ στο Facebook όταν είμαστε τουλάχιστον 13 ετών και 8 στους 10 γνωρίζουν ότι μπορούμε να διαγράψουμε οποιαδήποτε στιγμή θελήσουμε οποιονδήποτε από τους «φίλους» μας στο Facebook χωρίς αυτός να «παρεξηγηθεί», καθώς το Facebook δεν ειδοποιεί ποτέ για τέτοιες ενέργειες.

Ωστόσο, είναι αρκετοί αυτοί που δεν έχουν ασχοληθεί με τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων τους, καθώς 4 στους 10 δεν γνωρίζουν σε τι μας ενημερώνει η «Πολιτική Απορρήτου» ενός ιστοχώρου. Η συντριπτική πλειονότητα (70,42%) δεν γνωρίζει από ποια ηλικία επιτρέπεται να έχουμε λογαριασμό «gmail», και η οποία είναι τα 13 έτη. Μόνο ένα 29,57% απαντά σωστά, ενώ ένα 23,34% θεωρεί ότι δεν υπάρχει περιορισμός.

Τέλος, σχεδόν 1 στους 2 (42,83%) πιστεύει ότι επιτρέπεται το «κατέβασμα» βίντεο από το YouTube, μια ενέργεια που απαγορεύεται.

www.imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα