Σεπτέμβριο ξεκαθαρίζει το τοπίο στις τράπεζες

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο δίνουν το υπουργείο Οικονομικών, η Τρόικα και οι Έλληνες τραπεζίτες για την ανακεφαλαιοποίηση. Οι όροι που θα καθορίσουν πώς και πόσο θα συμμετέχουν οι ιδιώτες μέτοχοι στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων και πρωτίστως θα διασφαλίσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα της διοίκησης των τραπεζών παραμένουν επί μήνες στον «αέρα», καθώς η ανακεφαλαιοποίηση έχει μετατεθεί χρονικά έως το τέλος του έτους.

Το

μόνο γνωστό μέχρι στιγμής είναι ότι οι παλαιοί βασικοί μέτοχοι των τραπεζών ή οι νέοι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να καλύψουν κατ’ ελάχιστον το 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αλλιώς το πιστωτικό ίδρυμα ουσιαστικά κρατικοποιείται.

Ένας όρος που δεν αποκλείεται να αλλάξει, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία συγκέντρωσης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μετά την απορρόφηση της «καλής» ΑΤΕ από την Πειραιώς και την επικείμενη πώληση της Εμπορικής σε μία από τις Εθνική, Alpha ή Eurobank. Όπως ανέφεραν στον «ΤτΚ» παράγοντες της αγοράς, είναι δύσκολο υπό τις παρούσες συγκυρίες να προσελκυθούν ξένα επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα και δη από τράπεζες του εξωτερικού, όταν όμιλοι όπως π.χ. η Credit Agricole ή η Societe Generale, βασικός μέτοχος της Γενικής, ή η BCP, μητρική της Millennium, αναζητούν «βελούδινους» τρόπους εξόδου από τη χώρα.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πότε θα «γεμίσει» με κεφάλαια το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση αναμένονται με την επόμενη δόση. Μια δόση που, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, δεν θα έρθει στην Αθήνα νωρίτερα από τον Οκτώβριο.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακεφαλαιοποίηση αυτή την περίοδο έχει «παγώσει» και δεν θα εκκινήσει εάν πρώτα η κυβέρνηση δεν περάσει το κρίσιμο τεστ της ψήφισης των μέτρων του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.

Η πλευρά των τραπεζών δεν επιθυμεί η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με κοινές ή μόνο με κοινές μετοχές, αλλά με ευνοϊκότερους όρους, που θα καταστήσουν, πρώτον, πιο εύκολη τη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων και, δεύτερον, την επαναγορά των ποσοστών από το ΤΧΣ πιο βατή.

Στο οικονομικό επιτελείο τηρούν στάση αναμονής και ουσιαστικά εξετάζουν τα εναλλακτικά σενάρια, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η πορεία των μέτρων και εάν θα εκφραστεί ικανοποίηση από την Τρόικα, η οποία έχει ισχυρό ρόλο και λόγο στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες.

Από το υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται η πρόθεση να μην είναι μόνο κοινές οι μετοχές στην επόμενη φάση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, αλλά ένας συνδυασμός με προνομιούχες, ώστε να «ελαφρύνει» το βάρος για τις τράπεζες. Εντούτοις, αρμόδιες πηγές ανέφεραν στον «ΤτΚ» ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αν το πακέτο μέτρων θα αφήσει αλώβητη τη συγκυβέρνηση ή θα υπάρξει «απώλεια ψήφων». Όπως εξηγούσαν σχετικά, μια ισχυρή κοινοβουλευτική συμμαχία που θα έχει καταφέρει να περάσει το πακέτο των μέτρων θα «μετρήσει» διαφορετικά για την Τρόικα και πιθανόν θα μπορεί να κάμψει τις όποιες αντιστάσεις της.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία που

Keywords
Τυχαία Θέματα