Σε ύφεση η πυρκαγιά στα Καλύβια – Ηρωική η προσπάθεια των πυροσβεστών

17:18 1/8/2017 - Πηγή: Antinews

Ολονύχτια αλλά νικηφόρα, ήταν η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες στα Καλύβια, αφού παρόλη την τεράστια έκταση του πύρινου μετώπου και τους δυνατούς ανέμους κατάφερε να προστατέψει τα σπίτια και περιορίσει την καταστροφή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο, ωστόσο η περίμετρος της είναι πολύ μεγάλη.

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να κάνουν χαμηλές πτήσεις πάνω από την περιοχή δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, βοηθώντας αποφασιστικά τις επίγειες πυροσβεστικές

δυνάμεις στη δύσκολη προσπάθεια για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά, που βρίσκεται αυτή την ώρα μακριά από κατοικημένη περιοχή.

Σημειώνεται ότι, χθες το βράδυ, η φωτιά πλησίασε πολύ κοντά σε κατοικίες που βρίσκονται στη Σαρωνίδα και το Λαγονήσι.

Αρχικά η πυρκαγιά ξέσπασε στην συμβολή των οδών Τενέδου και Ιόλης κάτω από ύποπτες συνθήκες που διερευνώνται και σύντομα πήρε τεράστιες διαστάσεις λόγω των εξαιρετικά δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και εξαπλώθηκε σε δύο πλευρές δυτικά και νοτιοανατολικά, δημιουργώντας ένα τεράστιο σε έκταση πύρινο μέτωπο που δυτικά κινήθηκε προς Σαρωνίδα και Λ. Σουνίου όπου είναι και περισσότερα τα σπίτια αλλά ευτυχώς, όσο κοντά και αν πέρασε από σπίτια δεν κινδύνευσαν και νοτιοανατολικά στην κορυφογραμμή του βουνού και συγκεκριμένα σε δύσβατο σημείο στον Λόφο Σκόρδι. Και οι δύο άκρες του τεράστιου πύρινου μετώπου είχαν κατεύθυνση τα νότια…

Η προσπάθεια των αντρών της Πυροσβεστικής τη νύχτα επικεντρώθηκε στο να αναχαιτιστεί η πορεία της πυρκαγιάς προς τα σπίτια και αυτό επετεύχθη. Ο σχεδιασμός είχε ως εξής:

-Τα πεζοπόρα τμήματα επικεντρώθηκαν στο νοτιοανατολικό μέτωπο, στον λόφο και στο δυτικό μέτωπο που έφτασε μέχρι την παραλιακή αναπτύχθηκαν οι εποχούμενες δυνάμεις για να την αντιμετωπίσουν και να την οριοθετήσουν και γι αυτό τον σκοπό από τις 10 το βράδυ διακόπηκε από την Τροχαία η κυκλοφορία στην παραλιακή λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου από το ύψος της οδού Θ. Σοφούλη στο Λαγονήσι έως την Λεωφόρο Σαρωνίδας στην Σαρωνίδα. Η εκτροπή της κυκλοφορίας στο ύψος του Λαγονησίου γινόταν στην Λεωφόρο Καλυβίων, ενώ οι εκτροπές και οι απαγορεύσεις κράτησαν έως περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Για την μεγαλύτερη φωτιά που έως τώρα κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο, στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν 80 άντρες με 30 πυροσβεστικά οχήματα, 55 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 11 εθελοντικά οχήματα, 19 υδροφόρες των ΟΤΑ, 8 υδροφόρες από την περιφέρεια και 2 μηχανήματα ενώ με το πρώτο φώς της ημέρας άρχισαν αμέσως να πραγματοποιούν ρίψεις νερού από αέρος 3 ελικόπτερα, 2 καναντέρ και ένα πετάει ένα ακόμα ελικόπτερο ως συντονιστικό.

Δείτε εικόνα από τις προσπάθειες της πυροσβεστικής αργά το βράδυ στη Σαρωνίδα:

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου τόνισε ότι η παρέμβαση της πυροσβεστικής ήταν ουσιαστική και έκανε λόγο για ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών να ελέγξουν τη φωτιά, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι και σπίτια.

Η κυκλοφορία των οχημάτων που είχε διακοπεί προσωρινά σε τμήμα της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου (από το ύψος της οδού Θ. Σοφούλη στο Λαγονήσι μέχρι την λεωφόρο Σαρωνίδας στη Σαρωνίδα), αποκαταστάθηκε τελικά τις πρώτες πρωινές ώρες.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα