Χάος στον Λευκό Οίκο

12:44 1/8/2017 - Πηγή: Antinews

Τη Δευτέρα το πρωί ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε, μέσω του Twitter, να καθησυχάσει ένα ταραγμένο έθνος: "Δεν υπάρχει χάος στον Λευκό Οίκο!" Επί έξι ωραιότατες ώρες, υπήρχε ηρεμία στην ηλιόλουστη Ουάσινγκτον. Τότε "έσκασε" η είδηση ότι ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Άντονι Σκαραμούτσι απομακρύνθηκε μετά από μόλις 10 ημέρες. Το χάος επέστρεψε με εκδικητικές διαθέσεις.

Ο "Mooch" (όπως αποκαλούν τον Σκαραμούτσι) απολύθηκε από τον νέο επικεφαλής του προσωπικού Τζον Κέλι, έναν στρατηγό του

Ναυτικού με τέσσερα αστέρια, του οποίου η εμπειρία στο Ιράκ ξαφνικά φαίνεται ανεκτίμητη στον Λευκό Οίκο - που πλέον είναι μια μάχη ανταγωνιστικών παραγόντων, αντίπαλων φατριών και πολύπλοκων συμμαχιών για την περιοχή.
Λίγα λεπτά μετά την απόλυση του Mooch, ο Τραμπ και ο Κέλι βρέθηκαν στην ανατολική πτέρυγα του Λευκού Οίκου για να απονείμουν ένα μετάλλιο τιμής σε έναν βετεράνο στρατιωτικό ιατρό ο οποίος υπηρέτησε στο Βιετνάμ. Έπρεπε να ήταν μια επίσημη τελετή αλλά ξαφνικά έμοιαζε φτωχή. Η θητεία του Σκαραμούτσι ήταν εξαιρετικά σύντομη. Δεν πρόλαβε καν επίσημα να ορκιστεί στη νέα του θέση. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε τη στήριξη και των άλλων Νεοϋορκέζων, της Ιβάνκα Τραμπ και του Τζάρεντ Κούσνερ. Ο συντηρητικός σχολιαστής Τσάρλι Σάικς τον χαρακτήρισε "ταυτότητα του Τραμπ".

Προφανώς, ο Κέλι διαπίστωσε ότι η ταυτότητα του Τραμπ δεν έχει θέση στον Λευκό Οίκο. Η χυδαία, αναμενόμενη συνέντευξη του Σκαραμούτσι στο περιοδικό New Yorker την περασμένη εβδομάδα ήταν ένα αδίκημα άξιο απόλυσης, ειδικά στα μάτια ενός στρατιωτικού που θέλει να ενσταλάξει κάποια παλιομοδίτικη πειθαρχία. Μεταξύ άλλων, ο Mooch αποδείχθηκε ένας διευθυντής επικοινωνίας που δεν κατάλαβε τους κανόνες του " off the record ". Όταν δημιουργήθηκε ο Λευκός Οίκος του Τραμπ, υπήρξε ένας εύκολα αναγνωρίσιμος τριπλός αγώνας για εξουσία μεταξύ της οικογένειας, του κατεστημένου του κόμματος και των "ενοχλητικών" της εναλλακτικής δεξιάς.

Πού βρίσκεται σήμερα ο αγώνας εξουσίας στο Λευκό Οίκο; Ένας από τους στόχους του Σακαραμούτσι σε αυτή τη συνέντευξη, ο επικεφαλής του προσωπικού Ράινς Πρίμπους ("ένας γαμημένος παράνομος σχιζοφρενικός, ένας παρανοϊκός"), απολύθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο πρόεδρος τον θεώρησε αδύναμο, αν και σημαντικό δεσμό με το κατεστημένο του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Αλλά ένας άλλος στόχος, ο Στιβ Μπάνον, μπορεί ξαφνικά να έχει αισθάνθηκε ανακούφιση, που διατήρησε μια ισχυρή εθνικιστική/ Breitbart φωνή στη διοίκηση.

Το Ρεπουμπλικανικό κατεστημένο μπορεί να παραμείνει στο προσκήνιο. Ο Σον Σπάισερ αισθάνθηκε υποχρεωμένος να ανακοινώσει την παραίτησή του όταν ο Σκαραμούτσι βγήκε στο προσκήνιο στις 21 Ιουλίου. Αλλά δεν έχει φύγει ακόμα και θα μπορούσε να πειστεί να αναλάβει τον ρόλο του διευθυντή επικοινωνιών. Ως στρατιωτικός ο ίδιος, μπορεί να προσφύγει στην αίσθηση του καθήκοντος.

Η απόλυση του Σκαραμούτσι εγείρει νέα ερωτήματα για την κρίση της Ιβάνκα και του συζύγου της, αν και η παρουσία τους, μαζί με τον εθνικό οικονομικό σύμβουλο Γκάρι Κον και την αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Ντίνα Πάουελ, εξασφαλίζει ότι οι λεγόμενοι Ρεπουμπλικάνοι της Νέας Υόρκης θα παραμείνουν μια δύναμη. Εδώ και καιρό λέγεται ότι ο Λευκός Οίκος του Τραμπ χρειάζεται μια ένεση "μεγάλων". Ο Σκαραμούτσι, ένας καβγατζής από τη Wall Street, ο οποίος διοχέτευσε το εγώ του προέδρου, σαφώς δεν ήταν αυτός. Μπορεί να είναι ο νηφάλιος Κέλι. Αντιμετωπίζει, όμως, ένα αίνιγμα στις εκλογικές περιφέρειες, γεμάτο προσωπικές και πολιτικές συγκρούσεις και συμπεριφορές του τύπου "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου". Υπάρχει επίσης η ευμετάβλητη ιδιοσυγκρασία του Τραμπ και η 24ωρη δράση του στο Twitter.

Όσο για τον Mooch, ήταν μια από τις πιο σύντομες καριέρες του Λευκού Οίκου στην ιστορία. Αλλά σίγουρα άφησε το σημάδι του στην αμερικανική ιστορία και τη σάτιρα.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα