Σε παλινωδίες για το ευρώ καταφεύγει η Λεπέν

14:42 1/5/2017 - Πηγή: Antinews

Η υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν εξαπέλυσε και νέα επίθεση εναντίον του ευρώ την Κυριακή μια μέρα αφότου είπε ότι η έξοδος από την ευρωζώνη δεν αποτελεί υψηλή προτεραιότητά της.

Όπως αναφέρει το Reuters, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου έχει μια εβδομάδα στη διάθεσή της για να ανατρέψει το προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν πριν τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών

στις 7 Μαΐου.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν προβλέπεται να κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό 59%-60%, ενώ τα σχέδια της Λεπέν για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη αποτελούν τις λιγότερο δημοφιλείς προτάσεις στο προεκλογικό της πρόγραμμα.

Άλλωστε, οι αναλυτές δεν εξεπλάγησαν τον Σάββατο όταν διανεμήθηκε ένα νέο έγγραφο πολιτικής του κόμματός της που τοποθέτησε το θέμα της αποχώρησης από το ευρώ σε χαμηλότερη προτεραιότητα. Η Λεπέν "χρειάζεται τις ψήφους των άνω των 60 που είναι τρομοκρατημένοι από το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ", είπε ο οικονομολόγος της τράπεζας Saxo, Christopher Dembik. "Η έξοδος από το ευρώ αναβάλλεται για πολύ αργότερα στο μέλλον", πρόσθεσε.

Και ο συντονιστής πολιτικής του ακροδεξιού κόμματος, Jean Messiha είναι της ίδιας άποψης. "Υπήρχε αυτός ο φόβος που εκφράστηκε από έναν αριθμό Γάλλων και τον οποίο κατανόησε η Μαρίν", είπε στο Reuters.

Παρά την υποχώρησή της στο θέμα ωστόσο, η Λεπέν ξεκαθάρισε μιλώντας σε βίντεο που ανάρτησε η εφημερίδα Le Parisien ότι συνεχίζει να στοχεύει στην έξοδο από την ευρωζώνη μελλοντικά.

Επίσης, σε έγγραφο πολιτικών θέσεων, που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο, πρότεινε το ενδεχόμενο μιας μεταβατικής περιόδου όπως αυτής που χρησιμοποιήθηκε για την προετοιμασία εισδοχής στην νομισματική ένωση. Σύμφωνα με το έγγραφο, το χρονοδιάγραμμα μπορεί να μεταβληθεί.

Η Λεπέν αντιμετωπίζει επίσης και συνταγματικά εμπόδια στην έξοδο της Γαλλίας ακόμα και εάν κερδίσει την προεδρία, διότι αναμένεται να μην εξασφαλίσει πλειοψηφία κατά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα της Γαλλίας κα για να αλλάξει θα χρειαστεί πρώτα την έγκριση τόσο της Εθνοσυνέλευσης όσο και της Γερουσίας και στη συνέχεια είτε ένα δημοψήφισμα, είτε την έγκριση τωμ 3/5 του Κογκρέσου.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα