Σε ναυάγιο οδηγείται το Αριστερό... succes story

Επικοινωνιακό μπαράζ για βελτίωση του κλίματος, έχει διατάξει το σύστημα Μαξίμου, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και τη συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει διατάξει τους υπουργούς του να τα δώσουν όλα χωρίς καμιά συστολή. Να υπογράψουν ακόμη και τα χειρότερα μέτρα που τους ζητούν οι δανειστές αλλά να το κάνουν με... αριστερή

συνείδηση και πάντα με το δάκρυ στα μάτια.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Γιώργος Σταθάκης με το που ανέλαβε, άδειασε τον προκάτοχό του Πάνο Σκουρλέτη και άνοιξε αμέσως το δρόμο για τις επενδύσεις στις Σκουριές, όπως ακριβώς ζητούσαν οι Θεσμοί. Ούτε τυχαίο είναι ότι θέμα χρόνου πλέον είναι να πάρουν πίσω τις ρυθμίσεις Φίλη για τις απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία με τον Γαβρόγλου να ετοιμάζεται για την κωλοτούμπα με πρόσχημα βεβαίως το ότι είναι νέος υπουργός.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μείζον θέμα των ομαδικών απολύσεων θα υπάρξει μια μεσοβέζικη συμφωνία που θα ικανοποιεί κυρίως την τρόικα (και τους μεγάλους εργοδότες και τραπεζίτες που ετοιμάζονται για μπαράζ απολύσεων) ενώ φαίνεται να συμφωνούνται και μέτρα για τον υποκατώτατο μισθό, υπό προϋποθέσεις.

Το κανονικό... ξεβράκωμα θα το δούμε οριστικά όταν κατατεθούν τα πολυνομοσχέδια που ετοιμάζει ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, κ. Καλογήρου υπό άκρα μυστικότητα. Εκεί θα υπάρξει αυτό που ο Τσίπρας είχε πει στο ματς Ελλάδας – Βοσνίας, δηλαδή το... γκολ στο 93ο λεπτό, αλλά με ξεβράκωμα τύπου Παπασταθόπουλου.

Εντελώς ξαφνικά και βάζοντας μπροστά τις «εφημερίδες της κυβέρνησης» δηλαδή την Αυγή και το Έθνος, το Μαξίμου διαρρέει ότι «τρέχει» σε ρυθμό σπριντ ώστε να κλείσουν όλα ακόμη και μέχρι την Τρίτη που θα φύγει η τρόικα ενώ μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου να έχει κλείσει και η αρχική συμφωνία για το χρέος σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Οι διαρροές των παπαγάλων λένε ότι θα υπάρξει πρώτη συμφωνία για ελάφρυνση χρέους ύψους 65 δισ. από 40 δισ. που ήταν το αρχικό πλάνο.

Άλλες, πληροφορίες, όμως, και η γενικότερη στάση του Σόιμπλε λένε ότι η 5η Δεκεμβρίου θα χαθεί ως ημερομηνία, οι Γερμανοί θα επιδιώξουν να μεταθέσουν τις αποφάσεις για τον Ιανουάριο ώστε οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις για το ελληνικό χρέος να μετατεθούν για μετά τις Γερμανικές εκλογές, ουσιαστικά για το 2018 κι έπειτα.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του βλέπει ότι το παιχνίδι έχει χαθεί, ότι το κλίμα στο εσωτερικό δεν αναστρέφεται και κάνει την ύστατη προσπάθεια. Αν του βγει το αριστερό... success story που στήνει τότε θα μπορέσει να πουλήσει το «αφήγημα» της ρύθμισης του χρέους, της ένταξης στο πρόγραμμα Ντράγκι και πιθανότατα της εξόδου στις αγορές. Όλα αυτά τα... επιτυχημένα πάντως κρύβουν πολλά και σκληρά μέτρα. Ήδη από τη συμφωνία του Μαΐου εκκρεμούν μέτρα που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου. Οι επιπλέον φόροι που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, ο οποίος θα κατατεθεί τη Δευτέρα, φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ, χωρίς να ξέρουμε τι θα προβλέπουν τα νέα πολυνομοσχέδια.

Μπορεί, δηλαδή ο Τσίπρας να θελήσει να κερδίσει τις εντυπώσεις και να «αγοράσει χρόνο», όμως, το κλίμα δεν μπορεί να αλλάξει.

Μέσες άκρες, πάντως, όλη αυτή η κατάσταση θυμίζει την περίοδο του Αντώνη Σαμαρά, αν και τότε η οικονομία ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Όμως, και τότε η τρόικα πίεζε, ο Σόιμπλε μας άδειαζε, η συμφωνία για το χρέος δεν τηρούνταν, η κοινωνία έβραζε, ένας ανασχηματισμός είχε γίνει (καλοκαίρι 2014). Η ιστορία επαναλαμβάνεται και εκδικείται...

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα