Τον Μάικ Πομπέο επέλεξε ο Τραμπ για την CIA

Ο νέος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον επιθετικό Ρεπουμπλικάνο βουλευτή από το Κάνσας και πρώην αξιωματικό του στρατού, ως επικεφαλής της CIA, σύμφωνα με αξιωματούχους της ομάδας Τραμπ. Ο Πομπέο, που έχει υπηρετήσει επί τρεις θητείες στο Κογκρέσο και είναι μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών, έγινε γνωστός για τον ρόλο του στην έρευνα του Κογκρέσου σχετικά με την επίθεση του 2012 στις αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείας στη Βεγγάζη της Λιβύης.

Ήταν έντονος επικριτής της Χίλαρι Κλίντον στην επιτροπή.

Αν εγκριθεί από τη Γερουσία, ο Πομπέο θα αναλάβει τον έλεγχο ενός κατασκοπευτικού οργανισμού που έχει αλλάξει με τα χρόνια, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11η Σεπτεμβρίου του 2001, έχοντας μια αμείλικτη εστίαση στο ανθρωποκυνηγητό, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις στοχευμένες δολοφονικές επιχειρήσεις. Κατά το παρελθόν έτος, η CIA έχει υποστεί μια γραφειοκρατική αναδιοργάνωση υπό τον διευθυντή της Τζον Ο. Μπρέναν, μια προσπάθεια που ο Πομπέο θα αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του στο Κογκρέσο, ο 52χρονος Πομπέο αποφοίτησε πρώτος στην τάξη του στο West Point και "υπηρέτησε ως αξιωματικός ιππικού, περιπολώντας στο Σιδηρούν Παραπέτασμα πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου". Μετά την αποχώρησή του από το στρατό, ο Πομπέο αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ και επέστρεψε στο Κάνσας, όπου ασχολήθηκε με επιχειρήσεις και έγινε πρόεδρος της Sentry International, την οποία η ιστοσελίδα του περιγράφει ως "εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού, διανομής και υπηρεσιών".

Παρά το γεγονός ότι η ομάδα της Βεγγάζης δεν βρήκε νέα στοιχεία για ατασθαλίες από την κυβέρνηση Ομπάμα ή την Κλίντον, η οποία ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών, ο Πομπέο και ένα άλλος Ρεπουμπλικάνος της επιτροπής, ο βουλευτής Τζιμ Τζόρνταν του Οχάιο, δήλωσαν πεπεισμένοι ότι υπήρξε συγκάλυψη. Όταν η επιτροπή δημοσιοποίησε τα συμπεράσματά της τον Ιούνιο, ο Πομπέο και ο Τζόρνταν κατέθεσαν μια 48σελιδη προσθήκη που περιλάμβανε πολύ σκληρότερη κριτική της κυβέρνησης και της Κλίντον. Ανέφεραν ότι οι επιθέσεις έδειξαν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ "φαινομενικά ανησυχούσε περισσότερο για την πολιτική και την κληρονομιά της υπουργού Εξωτερικών Κλίντον, παρά για την προστασία των ανθρώπων του στη Βεγγάζη". Ο Πομπέο και ο Τζόρνταν ανέφεραν ότι κατά τις ημέρες μετά την επίθεση, "με τις προεδρικές εκλογές να απέχουν μόλις 56 ημέρες, αντί η κυβέρνηση να πει στον αμερικανικό λαό την αλήθεια και να αυξήσει τον κίνδυνο να χάσει τις εκλογές, είπε μια ιστορία κατ' ιδίαν και μια άλλη ιστορία δημοσίως".

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Εκπρόσωπος Τρέι Γκόουντι, Ρεπουμπλικάνος από τη Νότια Καρολίνα, δεν πρόσθεσε το όνομά του στην προσθήκη. Σε δήλωσή του την Παρασκευή το πρωί, ο βουλευτής Ανταμ Σιφ της Καλιφόρνια, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής, εξήρε τον Πομπέο ως "λαμπρό και σκληρά εργαζόμενο". "Ενώ είχαμε αρκετές και σημαντικές διαφορές - κυρίως για την πολιτικοποίηση της τραγωδίας στη Βεγγάζη- ξέρω ότι είναι κάποιος που είναι πρόθυμος να ακούσει και να δεσμευτεί, χαρακτηριστικά πολύ βασικά για έναν διευθυντή της CIA" είπε ο Σιφ.

Ο Πομπέο υπήρξε ένθερμος αντίπαλος της συμφωνίας που έκαναν οι ΗΠΑ και πέντε παγκόσμιες δυνάμεις με το Ιράν το 2015 για να περιορίσουν σημαντικά την πυρηνική ικανότητα της Τεχεράνης για περισσότερο από μια δεκαετία, παίρνοντας ως αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων για το πετρέλαιο και την οικονομία. Σε ένα άρθρο γνώμης από τον Ιούλιο του 2016, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Fox News, ο Πομπέο έγραψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να "αποχωρήσουν από αυτή τη συμφωνία".

Ο Πομπέο έχει δεσμούς με τους Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοχ, τους συντηρητικούς δισεκατομμυριούχος των οποίων η εταιρεία Koch Industries και οι υπάλληλοί της του έδωσαν 80.000 δολάρια το 2010 - περισσότερα από όσα έδωσαν σε οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο εκείνο το έτος. Κατά τη διάρκεια των τριών θητειών του, έχει ωθήσει κάποιες από τις κορυφαίες προτεραιότητές τους και τους υπερασπίζεται ενάντια στις επικρίσεις των Δημοκρατικών, γράφοντας το 2012 ένα άρθρο στο Politico με τίτλο "Να σταματήσουν να παρενοχλούν τους αδελφούς Κοχ". "Δεδομένου ότι πολλοί Αμερικανοί είναι πλέον απελπισμένοι για θέσεις εργασίας, θα πρέπει να παρακαλάμε τους επιχειρηματίες να αναζητούν νέες ευκαιρίες - να μην τους επιτίθενται, διότι οι εταιρείες τους θα μπορούσαν να έχουν κέρδος" έγραψε.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα