Σαρωτικός γύρος σήμερα για ασφαλιστικό, εργασιακό, τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις

Όλα τα μεγάλα εκκρεμή πολιτικά ζητήματα τίθενται επί τάπητος σήμερα σε έναν ολοήμερο -όπως αναμένεται- γύρο διαπραγματεύσεων του διαπραγματευτικού επιτελείου της κυβέρνησης (υπό τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο παρουσία και των αρμόδιων υπουργών) με τους επικεφαλής των θεσμών.

Κυβερνητική πηγή ουσιαστικά έκανε σαφές ότι σήμερα θα τεθούν όλα τα θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά, με στόχο να υπάρξει, αν είναι εφικτό, η τελική σύγκλιση.

Ο νέος γύρος επαφών έχει ξεκινήσει από το πρωί με επίκεντρο

την απελευθέρωση των αγορών. Οι συζητήσεις θα αφορούν την απελευθέρωση λειτουργίας των καταστημάτων ανεξαρτήτως μεγέθους τις Κυριακές, αλλά και την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) εκτός φαρμακείων καθώς και άλλα ζητήματα που περιλαμβάνονται στις λίστες του ΟΟΣΑ και δεν έγινε εφικτό να ολοκληρωθούν στο χθεσινό εξάωρο γύρο διαπραγματεύσεων.

Μαραθώνιος 6 ωρών

Στη μία το πρωί, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου, υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας περιέγραψε τον Μαραθώνιο που σχεδιάζεται για σήμερα.

Ανέφερε ότι στο πεδίο του χρηματοπιστωτικού τομέα έκλεισαν μία σειρά από ζητήματα, ωστόσο ένα θέμα παρέμεινε ανοιχτό προς πολιτική διευθέτηση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιο είναι.

Πάντως το μεσημέρι του Σαββάτου μετείχε στις διαβουλεύσεις, για δεύτερη συνεχή ημέρα, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας με τραπεζικές πηγές να έχουν προαναγγείλει ότι αναμενόταν η κατάθεση της ελληνικής πρότασης αναφορικά με την κάλυψη στελεχών του δημοσίου και του τραπεζικού τομέα που μετέχουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων.

Η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι στις διαπραγματεύσεις του Σαββάτου έκλεισαν τα θέματα που αφορούσαν στο πεδίο της φορολογικής διοίκησης και κυρίως ένα ζήτημα που υπήρχε αναφορικά με το χρόνο παραγραφής παλιών υποθέσεων. Το ΔΝΤ πίεζε για ταχύτερες παραγραφές, αλλά όπως ανέφερε η ίδια πηγή, υπήρξε συμβιβασμός ο οποίος θεωρείται ότι ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων που επίσης συζητήθηκε χθες, η ίδια πηγή ανέφερε ότι παραμένει ένα θέμα ανοιχτό.

Σύμφωνα εξάλλου με τον ίδιο παράγοντα, παραμένει ανοικτό προς επίλυση και ένα θέμα στο πεδίο του Υπερταμείου, χωρίς να αποκλείεται να βρεθεί λύση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Σαββάτου τέθηκε η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης προς την εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος καθώς και το θέμα της Εγνατίας Οδού αναφορικά με τα διόδια.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στο θέμα του Υπερταμείου παραμένει το αίτημα της Ελληνικής πλευράς για εξαίρεση κάποιων ΔΕΚΟ από τη λίστα όσων θα μεταφερθούν, περιλαμβανομένης της ΕΑΒ.

Επίσης από κυβερνητική πηγή, αφέθηκε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει ένας μηχανισμός εξόδου των εταιρειών από το Υπερταμείο αν κριθεί ότι αυτό είναι σκόπιμο.

Δύσκολο θεώρησε ίδια πηγή ότι είναι το θέμα της ολοκλήρωσης εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Ταμείου καθώς θα πρέπει να ληφθούν μία σειρά από ζητήματα, τα οποία όμως κατανοούν και οι θεσμοί όπως ανέφερε. Το πρώτο που θα γίνει, όπως είπε, είναι θα δοθεί ένας βασικός εσωτερικός κανονισμός για να μπορεί το ταμείο να είναι λειτουργικό.

Δεν συζητήθηκαν τα μεγάλα "αγκάθια"

Κυβερνητική πηγή ξεκαθάρισε το βράδυ του Σαββάτου ότι τα μεγάλα "αγκάθια" στο πεδίο της απελευθέρωσης των αγορών δεν συζητήθηκαν τελικά (Κυριακές και μη συνταγογραφούμεναφάρμακα).

Ωστόσο, σε συνάντηση που έγινε παρουσία του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, συζητήθηκαν θέματα του ΕΣΠΑ.

Η ίδια κυβερνητική πηγή περιέγραψε αναλυτικά και το επενδυτικό αντίμετρο που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων. Αυτό αφορά την αύξηση των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) από τα 6,75 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Αυτό που η ελληνική πλευρά ζητά είναι να εξαιρεθούν από το παραπάνω όριο στοχευμένες δράσεις υλοποίησης επενδύσεων που αυτή τη στιγμή δεν έχουν την αναγκαία χρηματοδότηση. Αν αυτό γίνει δεκτό το ΠΔΕ θα αυξηθεί στα 7,1 -7,2 δισ. ευρώ.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαρωτικός,sarotikos