Η ΕΕ συμφώνησε τη γραμμή του Brexit

Η ΕΕ των 27 συμφώνησε ομόφωνα τις κατευθυντήριες γραμμές της για τις προσεχείς διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια συνάντηση που διήρκεσε "ένα λεπτό" και έληξε με αυθόρμητα χειροκροτήματα, καθώς το σχέδιο που δημοσιεύθηκε πριν από αρκετές εβδομάδες επικυρώθηκε χωρίς καμία αλλαγή. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε στο Twitter: "Οι κατευθυντήριες γραμμές υιοθετούνται ομόφωνα. Η σταθερή και δίκαιη πολιτική θητεία της ΕΕ των 27 για τις συνομιλίες του Brexit είναι έτοιμη".

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος

της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι αισθάνθηκε πως το Ηνωμένο Βασίλειο υποτιμά τις προκλήσεις του Brexit. Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη διάσκεψη κορυφής, ο Γιούνκερ δήλωσε: "Έχω την εντύπωση ότι μερικές φορές οι βρετανοί φίλοι μας, όχι όλοι τους, υποτιμούν τις τεχνικές δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ένα ενιαίο και όχι απλό ζήτημα είναι αυτό των δικαιωμάτων των πολιτών, που είναι στην πραγματικότητα ένα σύνολο 25 διαφορετικών ζητημάτων που πρέπει να λυθούν. Έτσι, θα χρειαστούμε χρόνο και αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς και να παρέχουμε εγγυήσεις στους πολίτες, αυτό θα χρειαστεί ένα τεράστιο χρονικό διάστημα, αν και η Επιτροπή μαζί με τον Μισέλ Μπαρνιέ έχουμε ήδη ετοιμάσει ένα κείμενο που θα μπορούσε να εγκριθεί αμέσως αν οι Βρετανοί μας φίλοι θα ήταν έτοιμοι να το υπογράψουν, κάτι που πιθανότατα δεν θα συμβεί".

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να "καταβάλει το τίμημα" για την απόφασή του να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Θα υπάρξει αναπόφευκτα ένα τίμημα και ένα κόστος για τη Βρετανία για την επιλογή που έκανε", δήλωσε ο Ολάντ, καθώς έφτασε στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. "Δεν πρέπει να είμαστε κατασταλτικοί, αλλά ταυτόχρονα είναι σαφές ότι η Ευρώπη ξέρει πώς να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και ότι η Βρετανία θα έχει μια λιγότερο καλή θέση εκτός της ΕΕ απ' ό,τι στην ΕΕ". Καθώς απομένουν μόλις λίγες εβδομάδες μέχρι το τέλος της θητείας Ολάντ, εν όψει των προεδρικών εκλογών που θα ορίσουν τον διάδοχό του, ο γάλλος πρόεδρος απέρριψε τις προτάσεις ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα μπορούσε να ενισχύσει τα διαπραγματευτικά της χαρτιά μέσω των εκλογών που έχει διακηρύξει στο Ηνωμένο Βασίλειο. "Μπορώ να καταλάβω το εκλογικό επιχείρημα αλλά δεν θα επηρεάσει την ΕΕ. Οι αρχές και οι στόχοι της ΕΕ είναι ήδη καθορισμένοι και αυτές θα είναι οι γραμμές που θα επιλέξουν οι διαπραγματευτές", δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέρ Μπετέλ είπε ότι η απόφαση της Τερέζα Μέι είναι ένα εσωτερικό και όχι διεθνές πρόβλημα. "Είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα που θέλει να επιλύσει στο Συντηρητικό κόμμα -το να έχει ένα σκληρό Brexit, ένα ήπιο Brexit ή το Brexit της Μέι", είπε. "Είμαστε πολύ ενωμένοι, όσο και αν φαίνεστε έκπληκτοι, αλλά είναι γεγονός".

Ο κύριος διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Μεγάλης Βρετανίας να είναι ενωμένη η ΕΕ, καθώς αυτό θα βελτιώσει τις πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. "Αυτή η έκτακτη συνάντηση δείχνει την ενότητα των 27 σε μια σαφή γραμμή, αλλά αυτή η ενότητα δεν κατευθύνεται κατά της Βρετανίας, νομίζω ότι είναι επίσης προς το συμφέρον της" είπε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι η ΕΕ των 27 πρέπει να "παραμείνει ενωμένη". Φτάνοντας στην ειδική σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Τουσκ επανέλαβε την άποψή του ότι η ΕΕ πρέπει πρώτα να επικεντρωθεί στους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, του καθεστώτος των υπηκόων της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και του καθεστώτος της Βόρειας Ιρλανδίας. "Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι στην ΕΕ των 27", δήλωσε. "Μόνο τότε θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η ενότητά μας είναι επίσης προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου. Σήμερα αισθάνομαι ισχυρή υποστήριξη από όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και από όλα τα 27 κράτη-μέλη. Ξέρω ότι αυτό είναι κάτι μοναδικό, αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν θα αλλάξει".

Ο Τουσκ δημοσίευσε το σχέδιο στρατηγικής διαπραγμάτευσης τον περασμένο μήνα.

Είναι απίθανο να υπάρχουν ριζικές αναχωρήσεις στο τελικό πλαίσιο, ενώ η ΕΕ των 27 αναμένεται να παραμείνει σταθερά προσηλωμένη σε μια "σταδιακή" προσέγγιση των διαπραγματεύσεων. Ο Τουσκ επέμεινε ότι πρέπει να σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την αποσύνδεση του Ηνωμένου Βασιλείου από τους δεσμούς και τις υποχρεώσεις του με την ΕΕ, προτού να συζητηθούν οι σχέσεις για τη μετά-Brexit εποχή. Ο Τουσκ δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Όλοι θέλουμε μια στενή και ισχυρή μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο - δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία γι 'αυτό. Αλλά πριν συζητήσουμε το μέλλον μας πρέπει να λύσουμε το παρελθόν μας, και θα το χειριστούμε με γνήσια φροντίδα, αλλά και με δίκαιο τρόπο. Αυτό νομίζω ότι είναι ο μόνος δυνατός τρόπος για να προχωρήσουμε. Χρειαζόμαστε επίσης σταθερές εγγυήσεις για όλους τους πολίτες και τις οικογένειές τους που θα επηρεαστούν από το Brexit και από τις δύο πλευρές.

Αυτό πρέπει να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Και η Επιτροπή έχει ήδη εκπονήσει ακριβή και λεπτομερή κατάλογο των δικαιωμάτων των πολιτών που θέλουμε να προστατεύσουμε".

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα