Σαμαράς: Το σκάνδαλο της Ζήμενς δεν τελείωσε

Η διερεύνηση του σκανδάλου της Ζήμενς δεν έχει τελειώσει δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΑΞΙΑ ο Αντώνης Σαμαράς. Και προαναγγέλλει ότι επί κυβερνήσεώς του η διερεύνηση του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης θα συνεχισθεί  ακόμα και για τα αδικήματα που έχουν παραγραφεί. Κι ότι δεν θα υπάρξει μόνο ποινικός κολασμός αλλά και ηθικός στιγματισμός.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της ΝΔ προαναγγέλλει την αυστηρή

τιμωρία όσων πολιτικών συλλαμβάνονται στο μέλλον να δωροδοκούνται.

Ερώτηση: Το σκάνδαλο της Siemens έκλεισε και με την συναίνεση της ΝΔ στη βουλή με αποζημιώσεις και χωρίς να τιμωρηθεί κανένας από αυτούς που φάγανε εκ. ευρώ. Ο κ. Μαντέλης, θυμίζω, είναι ακόμα έξω. Πως θα πείσετε ότι θα κάνετε κάθαρση;

Σαμαράς: Η συμφωνία αυτή ξεμπλόκαρε έργα – όπως οι σταθμοί του μετρό – που ήταν έτοιμα και δεν προχωρούσαν ή δεν παραδίδονταν στο κοινό, γιατί η εταιρία που είχε αναλάβει τον εφοδιασμό με ηλεκτρονικό εξοπλισμό βρισκόταν σε διαμάχη με το ελληνικό δημόσιο. Ακόμα η συμφωνία αυτή εξασφάλισε αποζημιώσεις υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και επενδύσεις αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων, τη στιγμή που η χώρα τις έχει απόλυτα ανάγκη.

Αλλά μη κάνετε λάθος: Η διερεύνηση θα ολοκληρωθεί. Κι όχι μόνο ποινική. Ακόμα και για τα αδικήματα που έχουν παραγραφεί, υπάρχει και ο ηθικός στιγματισμός. Και πάνω απ’ όλα, πρέπει να αλλάξει το νομικό και δικονομικό πλαίσιο για την ευθύνη υπουργών, ώστε να μην γίνεται τόσο δύσκολος ο κολασμός τέτοιων αδικημάτων και να μην είναι τόσο εύκολη η «παραγραφή» τους στο μέλλον.

 Άμεση τιμωρία των … λαδιάρηδων

Ερώτηση: Αν ένας πολιτικός πιαστεί με το κλεμμένο «μέλι στα δάκτυλα» θα πρέπει να μπει φυλακή;

Σαμαράς: Άμεση δίωξη, αυστηρή τιμωρία – δηλαδή φυλάκιση για κακούργημα  - και δήμευση περιουσίας αντίστοιχη με το ποσό που καταχράστηκε από το Δημόσιο ταμείο. Για όλους το δημόσιο χρήμα πρέπει να είναι ιερό. Για τους εκλεγμένους πολιτικούς, δύο φορές πιο ιερό. Και δυο φορές πιο αυστηρή η τιμωρία, αν βάλουν «το χέρι στο μέλι»…

Γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε στην εξέταση του «πόθεν έσχες» όσων διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974. Και τις υποθέσεις θα τις κρίνουν δικαστές. Όχι συνάδελφοί μας, βουλευτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα