Ρύθμιση δανείων με καταβολή μόνο των τόκων

08:08 6/9/2012 - Πηγή: Antinews

Πριν από το τέλος του Σεπτεμβρίου αναμένεται το τελικό σχέδιο για τη ρύθμιση δανείων και τις ελαφρύνσεις στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γράφει σήμερα ο “Ελεύθερος Τύπος”. Οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών ξεκίνησαν επισήμως χθες, στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Κορμός της ρύθμισης είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για μείωση των δόσεων

στο 30% του εισοδήματος με επιμήκυνση διάρκειας, κατά τα πρότυπα των διευκολύνσεων που υιοθετήθηκαν για τους δανειολήπτες δημοσίους υπαλλήλους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν προτάσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα λειτουργικότερο πλαίσιο, με βάση και τις πραγματικές ανάγκες των δανειοληπτών, όπως διαμορφώνονται από την παρατεταμένη ύφεση.

Τα… κόκκινα

Οι τράπεζες έχουν προβεί σε ρυθμίσεις πάνω από 1,2 εκατ. συμβάσεων τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο τουλάχιστον τα μισά από τα ρυθμισμένα δάνεια μέσα σε λίγους μήνες παρουσιάζουν πάλι πρόβλημα. Παράλληλα, τα «κόκκινα» δάνεια αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και εκτιμάται ότι σχεδόν το 20%-25% των χορηγήσεων βρίσκεται σε καθυστέρηση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε δάνεια άνω των 50 δισ. ευρώ. Για το θέμα, πάντως, λόγο έχει και η Τρόικα, εν όψει και των διαπραγματεύσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για τη ρύθμιση των δανείων και τα θέματα του Τειρεσία, από το υπουργείο ανακοινώθηκε ότι θα ακολουθήσουν συναντήσεις του γενικού γραμματέα Καταναλωτή, Γιώργου Στεργίου, με την ΕΕΤ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο ως το τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνίας.

Υπό συζήτηση, όπως φαίνεται, είναι η τροποποίηση του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου, εκδίδονται τον τελευταίο χρόνο αποφάσεις υπέρ των συμφερόντων δανειοληπτών που αποδεικνύουν την αδυναμία τους να αποπληρώσουν παλιά τραπεζικά δάνεια. Για αυτό το θέμα, πάντως, στις διαβουλεύσεις θα μετέχουν και καταναλωτικοί φορείς και νομικοί.

 Προτάσεις

Ένα από τα σχέδια που έχουν στο συρτάρι τους οι τράπεζες είναι το «πάγωμα» της πληρωμής κεφαλαίου για χρονικό διάστημα έως πέντε χρόνια, με καταβολή μόνο τόκων. Ετσι, για παράδειγμα, ένας δανειολήπτης που έχει πάρει στεγαστικό ύψους 200.000 ευρώ, με επιτόκιο 4% και διάρκεια αποπληρωμής 25 χρόνια, πληρώνει σήμερα δόση 1.060 ευρώ το μήνα. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση η δόση μπορεί να πέσει και κάτω από 600 ευρώ το μήνα.

Μια πιο ρηξικέλευθη πρόταση είναι για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται στο Μνημόνιο, η συνολική μηνιαία δόση να μειωθεί στο 30% και το υπόλοιπο ποσό (τόκοι και κεφάλαιο) να κεφαλαιοποιείται άτοκα.

Μια ακόμη σκέψη είναι η λογική του leasing, μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Ισπανία. Αυτό σημαίνει ότι το δάνειο μετατρέπεται απευθείας σε μακροχρόνια μίσθωση, το ακίνητο περνάει στην κατοχή της τράπεζας και ο πελάτης δεν βαρύνεται πλέον με την υποθήκη του στεγαστικού. Ομως, η τράπεζα παραχωρεί το ακίνητο στο δανειολήπτη

Keywords
Τυχαία Θέματα