Ρωσικό πρακτορείο: Η Ρωσία προειδοποίησε την Τουρκία για το πραξικόπημα

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, το οποίο επικαλείται μέσα ενημέρωσης του Ιράν, οι Ρώσοι ήταν αυτοί που ενημέρωσαν τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (ΜΙΤ) την Παρασκευή το απόγευμα, ότι επρόκειτο να γίνει πραξικόπημα. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο ιρανικό πρακτορείο Fars News, την προηγούμενη εβδομάδα οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να υποκλέψουν επικοινωνίες του τουρκικού στρατού, που έδειχναν πως οργανωνόταν πραξικόπημα κατά της τουρκικής κυβέρνησης.

Στις συνομιλίες ακουγόταν και η

εντολή των πραξικοπηματιών στους στρατιώτες να εξουδετερώσουν τον Ερντογάν. Η πληροφορία μεταφέρθηκε αμέσως στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT), ενημερώθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν και αμέσως λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διαφυγή του Τούρκου προέδρου. Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την τουρκική κυβέρνηση, σε προηγούμενη δήλωση είχε υπονοήσει ότι η ΜΙΤ είχε ενημερωθεί.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας πέρασαν μια βαθιά περίοδο κρίσης μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού από τούρκικο στον συριακό εναέριο χώρο. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα ο Ερντογάν ζήτησε "συγγνώμη" από τον Ρώσο πρόεδρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στις αρχές Αυγούστου ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Πούτιν επικοινώνησε με τον Ερντογάν στις 17 Ιουλίου, καταδικάζοντας τις "αντισυνταγματικές ενέργειες" των πραξικοπηματιών. Η Τουρκία δήλωσε πως έχει συλλάβει τους δύο πιλότους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου, καθώς συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

sputniknews.com, farsnews.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα