Ραγδαίες εξελίξεις: Προς συμφωνία - γέφυρα με βοήθεια από τον ESM

19:03 7/7/2015 - Πηγή: Antinews

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για τις εξελίξεις στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι το Eurogroup περιμένει νέα ελληνική επιστολή με συγκεκριμένη λίστα προτάσεων. Επιβεβαίωσε επίσης ότι αύριο Τετάρτη θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για εξέταση ελληνικού αιτήματος για βοήθεια από τον ESM.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι οι υπουργοί

Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, μίλησε για «βαθιά» προβλήματα στην Ελλάδα που θα μας απασχολούν καιρό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες o Πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν σήμερα από την ελληνική πλευρά δεν ήταν συγκεκριμένες και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος.

O Ντάισελμπλουμ δεν έκρυψε τον αιφνιδιασμό του για το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν προσήλθε στη συνεδρίαση του Eurogroup με κάποια νέα πρόταση, δεδομένης της κατάστασης.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωσαν πάντως ότι η «προφορική παρουσίαση» των ελληνικών θέσεων από τον νέο υπουργό Οικονομικών ήταν «πολύ καλή».

«Υπάρχει ακόμα ελπίδα για συμφωνία με την Ελλάδα» δήλωσε από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί.

Κάποιες πληροφορίες ανεφέραν ότι το αίτημα για βοήθεια θα είναι της τάξης των 7 δισ. ευρώ για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας ώστε να πληρωθεί το ΔΝΤ και η ΕΚΤ και να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Παράλληλα, η συμφωνία - γέφυρα που θα μπορούσε να ισχύει μέχρι τον Σεπτέμβριο θα «ξεκλείδωνε» την ρευστότητα από την ΕΚΤ για να ανοίξουν ξανά οι τράπεζες.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαίωναν τα 7 δισ. ευρώ.

Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών (και πρώην πρωθυπουργός), σύμφωνα με το Reuters, σχολίασε «Η Ελλάδα θα υποβάλλει αίτημα για βοήθεια στον ESM μέσα σε λίγες ώρες. Αν δεν αλλάξουν συμπεριφορά στην Ελλάδα, ο χρόνος τελειώνει. Δεν θέλουμε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση-γέφυρα αλλά μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις».

Οι νέες ελληνικές προτάσεις, μαζί με το αίτημα στον ESM θα πρέπει πρώτα να κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών – με πρώτο εξ αυτών το EuroWorking Group – τα οποία θα κληθούν να τις αξιολογήσουν και να αποφανθούν εάν τελικώς δεν είναι κενές περιεχομένου ή εάν μπορούν όχι μόνο να εφαρμοστούν αλλά να έχουν και ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Εφόσον οι προτάσεις «περάσουν» από τα τεχνικά κλιμάκια, τότε θα ακολουθήσει σύγκλιση ενός νέου Eurogroup.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα