Πυροβολισμοί σε τζαμί στο Κεμπέκ: Έξι νεκροί- Ο Τριντό επικρίνει την "τρομοκρατική επίθεση"

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν σε ένα τζαμί στην πόλη του Κεμπέκ, σύμφωνα με την αστυνομία, σε ένα περιστατικό που ο Καναδός πρωθυπουργός κατήγγειλε ως "τρομοκρατική επίθεση". Οι δράστες στο Ισλαμικό πολιτιστικό κέντρο του Κεμπέκ ήταν τρεις, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Το συμβάν έγινε κατά τη διάρκεια της βραδινής προσευχής την Κυριακή. Η αστυνομία έλαβε τις πρώτες κλήσεις λίγο πριν από τις 20:00.

Δύο συλλήψεις έχουν γίνει, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η τοπική εφημερίδα "Le Soleil" έγραψε ότι καταζητεί έναν τρίτο ύποπτο, αν και η εκπρόσωπος της αστυνομίας Κριστίν Κουλόμπ δήλωσε αργότερα: "Τίποτα ως τώρα δεν μας κάνει να πιστέψουμε ότι υπάρχει και άλλος ύποπτος που σχετίζεται με την επίθεση". Ένας από τους υπόπτους κρατούσε ένα ΑΚ-47 και ένας άλλος ήταν ηλικίας 27 ετών, αναφέρει η "Le Soleil".

Ο Τριντό εξέφρασε τον θυμό του μόλις άκουσε την είδηση: "Καταδικάζουμε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση κατά των μουσουλμάνων στο κέντρο της λατρείας και καταφύγιο.

Ενώ οι αρχές εξακολουθούν να διερευνούν και οι λεπτομέρειες εξακολουθούν να επιβεβαιώνονται, είναι εξαιρετικά λυπηρό να βλέπουμε τέτοια παράλογη βία. Η διαφορετικότητα είναι η δύναμή μας, και η θρησκευτική ανοχή είναι μια αξία που εμείς, ως Καναδοί, υπερασπιζόμαστε".

Σε μια συνέντευξη Τύπου, η αστυνομία είπε ότι τα θύματα ήταν ηλικίας μεταξύ 35 και 70.

Κατά τη στιγμή της επίθεσης, περισσότεροι από 50 άνθρωποι πιστεύεται ότι ήταν στο διώροφο κτίριο, που ονομάζεται επίσης Μεγάλο Τζαμί του Κεμπέκ, το οποίο είναι εξοπλισμένο με αρκετές κάμερες CCTV.

Ο πρόεδρος του τζαμιού, Μοχάμετ Γιανγκούι - που δεν ήταν μέσα στο τζαμί, όταν συνέβη το περιστατικό- είπε ότι έλαβε τηλεφωνήματα πανικόβλητων πιστών. Είπε ότι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία σε όλη την Πόλη του Κεμπέκ. "Γιατί αυτό συμβαίνει εδώ; Είναι βάρβαρο", είπε. Η αστυνομία της πόλης ανέφερε ότι είχε αποκλείσει την περιοχή και απομάκρυνε όλους όσοι βρίσκονταν στο κτίριο. Μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν βαριά οπλισμένη αστυνομία στην είσοδο του τζαμιού μετά τους πυροβολισμούς.

Ο επικεφαλής του Κεμπέκ, Φιλίπ Κουιγιάρ, χαρακτήρισε τις δολοφονίες μια "τρομοκρατική πράξη" και είπε ότι η κυβέρνηση συμπαραστέκεται στον μουσουλμανικό πληθυσμό της πόλης. Ο ίδιος έγραψε στο Twitter: "Το Κεμπέκ απορρίπτει κατηγορηματικά αυτή τη βαρβαρότητα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών και των οικογενειών τους". "Το Κεμπέκ πενθεί", δήλωσε ο δήμαρχος του Κεμπέκ, Ρεζί Λαμπόμ, κοιτάζοντας ανακινείται. "Θέλω να εκφράσω την έντονη αντίθεσή μου σε αυτό το αχρείο έγκλημα". Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Καναδά, Ραλγ Γκούντεϊλ, είπε ότι αισθάνεται "βαθιά θλίψη" για τους θανάτους.

Το τζαμί έχει γίνει στόχος και στο παρελθόν. Τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, τοποθέτησαν εκεί το κεφάλι ενός γουρουνιού. Λίγες εβδομάδες αργότερα, διανεμήθηκε στην περιοχή μια ισλαμοφοβική επιστολή. Αλλά ο Γιανγκούι είπε ότι δεν είχαν δεχθεί απειλές πρόσφατα. "Έχουμε μια πολύ καλή σχέση με τους γείτονες, με την κοινότητα", είπε. "Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός -και τώρα έχουμε αυτό το δραματικό γεγονός".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα