Πυροσβεστική: Αναζητούμε 5 αγνοούμενους στη Δ. Αττική – στους 15 οι νεκροί

Σε τραγωδία εξελίσσεται η θεομηνία που έπληξε χθες τη Δυτική Αττική, καθώς πέρα από τους 15 νεκρούς (5 γυναίκες και 10 άνδρες) και τους 17 τραυματίες (6 γυναίκες και 11 άντρες), όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική αγνοούνται 6 άνθρωποι.


Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ πρόκειται κυρίως για οδηγούς φορτηγών που κινούνταν στην περιοχή και δεν έχουν δώσει σημάδια ζωής στους οικείους τους από χθες αλλά και κυνηγούς.

Tην ίδια ώρα εν ζωή εντοπίστηκε ένας εκ των αγνοουμένων στην περιοχή της Μάνδρας.

Πρόκειται για έναν άνδρα, του οποίου είχε δηλωθεί εξαφάνιση από τους οικείους του. Εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες μέσα στο ΙΧ αυτοκίνητό του κοντά στο σπίτι του, στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Μάνδρας.

Πυροσβεστικό Σώμα @pyrosvestiki

Αναζητείται ένας άνδρας μέσης ηλικίας κυνηγός, στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας Αττικής. Συνολικά αναζητούμε έξι άτομα.

12:35 μ.μ. - 16 Νοε 2017

απαντήσεις 66 Retweet 33 "μου αρέσει"

Εν τω μεταξύ αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες των πυροσβεστών για τον καθαρισμό σπιτιού στο Γεφυράκι Νέας Περάμου, για αγνοούμενο κάτι όμως που θα πάρει πολύ χρόνο, καθώς ο χώρος έχει γεμίσει κυρίως με λάσπη και χώμα, που είναι δύσκολο να απομακρυνθούν.


Η κατάσταση των τραυματιών - Σε ετοιμότητα το Θριάσιο

Όσον αφορά τους τραυματίες, αυτοί που παραμένουν για νοσηλεία, είναι 12 άτομα - 7 γυναίκες και 5 άνδρες- εκ των οποίων σε πιο σοβαρή κατάσταση μία γυναίκα 83 ετών, η οποία είναι διασωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας" δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου "Πρακτορείο FM 104,9" ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου.

Σημειώνεται ότι το Θριάσιο παραμένει σε κατάσταση ετοιμότητας.



Στο μεταξύ, σχετικά τους 15 νεκρούς, από την έρευνα της Ασφάλειας προκύπτει ότι οι 14 θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό ή σε τραυματισμό, εκ των οποίων οι 12 ανασύρθηκαν από την Πυροσβεστική στην περιοχή της Μάνδρας, και οι δύο από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή και είναι επίσης κάτοικοι της Μάνδρας.

Έχουν αναγνωριστεί από τους 15 οι 13, ενώ αγνώστων στοιχείων είναι μία γυναίκα και ένας άνδρας.

Ο 15ος νεκρός, όπως διαπιστώθηκε από την προανάκριση της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, είναι ένας ηλικιωμένος, χειμερινός κολυμβητής ο οποίος πνίγηκε στην θαλάσσια περιοχή του Σκαραμαγκά, όπου είχε πάει για μπάνιο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους οικείους του. Ανασύρθηκε από το Λιμενικό και μεταφέρθηκε στο Θριάσιο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Αναγνωρίστηκε ο 47χρονος που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας

Αναγνωρίστηκε από τους οικείους του, η σορός του άτυχου άνδρα, που εντοπίστηκε πρωινές ώρες χθες στη θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν παραλίας Ελευσίνας στη θέση "Αμερικανική προβλήτα".

Πρόκειται για ένα 47χρονο οδηγό φορτηγού οχήματος που, με το βυτιοφόρο του, είχε φορτώσει καύσιμα από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ προκειμένου να τα μεταφέρει στο Καρπενήσι. Ο 47χρονος εγκλωβίστηκε λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων στην περιοχή της Μάνδρας και στην προσπάθεια του να διαφύγει από το όχημά του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Η σορός του εντοπίστηκε στην παραλία της Ελευσίνας από κυβερνήτη λάντζας και ειδοποιήθηκε άμεσα το λιμενικό σώμα.

Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας "Θριάσιο", όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ένας απέραντος λασπότοπος Μάνδρα και Ν. Πέραμος

Αποκαρδιωτική ήταν η εικόνα της περιοχής σήμερα το πρωί καθώς Μάνδρα και Νέα Πέραμος έχουν μετατραπεί σε έναν απέραντο λασπότοπο, με σαρωμένα από το χείμαρρο σπίτια, καταστήματα και υποδομές, με αμέτρητα αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί να βρίσκονται ακόμα και πάνω ή μέσα σε σπίτια και τη θάλασσα γεμάτη μπάζα, με αναποδογυρισμένες βάρκες.


Πηγή της καταστροφής όπως όλα δείχνουν ήταν τα νερά που υπό τη μορφή χειμάρρου κατέβηκαν από το όρος Πατέρα, συμπαρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Οι φωτιές των περασμένων ετών, έχουν αφήσει "φαλακρό" το βουνό, ενώ τα αντιπλημμυρικά έργα δεν άντεξαν. Μπαζωμένα ρέματα, χτισμένα με σπίτια ήταν από τις κύριες αιτίες της καταστροφής.

Οι δημότες των πληγεισών περιοχών καλούνται να καταγράψουν τις ζημιές που έχουν υποστεί οι περιουσίες τους και να ενημερώσουν τις δημοτικές Αρχές, οι οποίες στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν αυτοψίες.

Ανοιχτή είναι από το πρωί η νέα εθνική οδός Αθηνών- Κορίνθου, καθώς δόθηκε στην κυκλοφορία από την Τροχαία το σημείο όπου είχε διακοπεί. Κλειστή παραμένουν, όπως χτες το βράδυ, τα σημεία στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου και στο 4ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας- Θήβας.

Δύσκολη η νύχτα

Εξαιρετικά δύσκολη ήταν η νύχτα για την Πυροσβεστική και τα σωστικά συνεργεία αλλά κυρίως για τους κατοίκους που βρέθηκαν άστεγοι και με κατεστραμμένες τις περιουσίες τους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Κάποιοι διανυκτέρευσαν στα ξενοδοχεία της περιοχής που επιστρατεύτηκαν, ωστόσο οι περισσότεροι παρέμειναν να παραφυλούν τα ήδη κατεστραμμένα σπίτια τους, φοβούμενοι πλιάτσικο.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας στον "Αντ1" κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι έχει εργοτάξιο πάνω στο μπαζωμένο ρέμα, με το δήμαρχο να αντιπαρέρχεται επιρρίπτοντας ευθύνες στην άτακτη κατασκευή της παλαιά Εθνικής Οδού. Σε κάθε περίπτωση, η τραγωδία ήταν συνδυασμός πολλών παραγόντων.


Αναμένεται και νέο κύμα κακοκαιρίας

Η πρόγνωση του καιρού δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ως προς την αποκατάσταση των ζημιών, καθώς αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες. Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει ήδη την κεντρική Ελλάδα και θα ξαναχτυπήσει την Αττική και τη δυτική Αττική.


Κλειστά τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα για δεύτερη ημέρα, τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές, με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. Επιπλέον προληπτικά, για την ασφάλεια των μαθητών, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα είκοσι σχολεία, που βρίσκονται κοντά σε ρέματα στις περιοχές Ακαδημία Πλάτωνος, Σεπόλια, Γκύζη και Άνω Κυψέλη.

Πιο συγκεκριμένα, δεν θα λειτουργήσουν τα εξής δημοτικά σχολεία της Αθήνας: 105ο, 102ο, 134ο, 29ο, 172ο, 14ο, 36ο, 56ο, 66ο, 60ο, 162ο και 58ο. Επίσης, δε θα λειτουργήσουν, το μουσικό γυμνάσιο Αθηνών, το 3ο και το 9ο ΕΠΑΛ, το 66ο γυμνάσιο Αθηνών, το 38ο γυμνάσιο και 38ο ΓΕΛ, το 23ο και 24ο γυμνάσιο, το 23ο ΓΕΛ, το 39ο γυμνάσιο, το 39ο ΓΕΛ, καθώς και το 72ο γυμνάσιο.

Οι πολίτες, για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται όλο το 24ωρο στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό του δήμου Αθηναίων 1595, ενώ όχημα της δημοτικής αστυνομίας θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη μεταφορά σε ασφαλείς χώρους, ατόμων που το έχουν ανάγκη. Επίσης, όλες οι δημοτικές κοινότητες έχουν θέσει σε επιφυλακή οχήματα, υλικά και ομάδες εργαζομένων, ενώ σε ειδική ετοιμότητα βρίσκονται τα συνεργεία του δήμου στους λόφους Λυκαβηττού, Στρέφη και στην περιοχή του Αττικού 'Αλσους (Τουρκοβούνια), προκειμένου να μείνουν ανοιχτά τα φρεάτια στην περίπτωση μεταφοράς μεγάλου όγκου χώματος.

Λέκκας: Σε έκταση 6-8 τετραγωνικών χιλιομέτρων το κύριο βάρος της καταστροφής στην Αττκή

Με "πολύ μεγάλη ακρίβεια" έχει ήδη αποτυπωθεί από αέρος η καταστροφή στη δυτική Αττική, με σύγχρονα εργαλεία όπως ειδικά εξοπλισμένο drone, ώστε η Πολιτεία να βοηθηθεί να ολοκληρώσει μια πολύ καλή καταγραφή και ανάλυση, με στόχο οι άνθρωποι που έχουν πληγεί να αποζημιωθούν και γρήγορα να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Από τα πρώτα στοιχεία που συλλέχθηκαν προκύπτει ότι "το κύριο βάρος της καταστροφής εστιάζεται σε έκταση έξι έως και οκτώ τετραγωνικών χιλιομέτρων (...) ενώ σποραδικές ζημιές υπάρχουν σε όλη τη Δυτική Αττική".

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", o καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στον Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

"Η αποτύπωση θα εξειδικευτεί τις επόμενες ημέρες και ώρες, ώστε να βοηθήσουμε την Πολιτεία, προκειμένου να ολοκληρώσει μια πολύ καλή καταγραφή και ανάλυση, με στόχο οι άνθρωποι που έχουν πληγεί να αποζημιωθούν και γρήγορα να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα στη ζωή τους" τόνισε.

Για την αποτύπωση της εικόνας χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονες τεχνολογίες και τεχνολογικά εργαλεία όπως ειδικά εξοπλισμένο Μη Επανδρωμένο Όχημα (σ.σ "Drone"). "Εδώ και έναν χρόνο και μετά από τον περσινό σεισμό της Ιταλίας, χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, που δεν περιορίζονται μόνο στη φωτογράφιση και την αποτύπωση από αέρος, αλλά περιλαμβάνουν την τρισδιάστατη (σ.σ. 3D) απεικόνιση του εδάφους από αέρος, που συνδυάζεται με μαθηματικές εργασίες και πολλές άλλες καινοτόμες ενέργειες. Έτσι, (το αποτέλεσμα) μας δείχνει σε κάθε λεπτομέρεια τι έχει γίνει σε όλη την περιοχή, κάτι που κάναμε με πολύ μεγάλη επιτυχία στην περίπτωση της περιοχής της Βρύσας στον σεισμό της Λέσβου, όπου με επιτυχία δοκιμάσαμε τα καινούργια τεχνολογικά και επιστημονικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, ώστε να μελετούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις φυσικές καταστροφές" ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Πρόσθεσε πως στην περίπτωση της καταστροφής στη δυτική Αττική "πρόκειται για περιοχές με μεγάλη πυκνότητα οικιστικού ιστού, χώρους με μάντρες, περιοχές που μπήκαν στο σχέδιο πόλης, χωρίς να υπάρχει καμία διαδικασία (ενώ) δεν υπήρχε καμιά μέριμνα για ασφαλείς κατασκευές". Σύμφωνα δε με τον Έλληνα καθηγητή, από τα πρώτα στοιχεία που συλλέχθηκαν προκύπτει ότι "το κύριο βάρος της καταστροφής εστιάζεται σε μια έκταση έξι έως και οκτώ τετραγωνικών χιλιομέτρων (...) ενώ σποραδικές ζημιές υπάρχουν σε όλη τη Δυτική Αττική".

Οι κύριες αιτίες της καταστροφής

"Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως ήταν ένα πραγματικά ακραίο φαινόμενο που εκδηλώθηκε σε λάθος θέση και σε λάθος ώρα" σημείωσε ο κ. Λέκκας, αναφερόμενος στα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν περίπου 24 ώρες από την εμφάνιση των φαινομένων που οδήγησαν στις καταστροφές στην περιοχή της Δυτικής Αττικής. Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται για μια περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται από "μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, χειμάρρους οι οποίοι δεν μπορούν να παραλάβουν τα υδραυλικά φορτία, αλλά και έδαφος το οποίο διαβρώνεται και τροφοδοτεί το νερό με στερεή ύλη".

Τα στοιχεία αυτά, συνδυασμένα "με τις μεγάλες μορφολογικές κλίσεις (αλλά και) την απόφραξη της ακτογραμμής, όταν το φορτίο πρέπει να εκβάλει", οδήγησαν "σε συνδυασμό γεγονότων και φαινομένων, τα οποία εκδηλώθηκαν έτσι με μια μεγάλη ένταση και ραγδαιότητα". Οι επιβαρυντικοί αυτοί παράγοντες ενισχύθηκαν από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τον αστικό χώρο, κατέληξε.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
πυροσβεστικη, αττικη, νεκροι, ακαδημία πλάτωνος, ΕΡΤ, κυνηγός, νοε, εκεπυ, εκαβ, ελπε, νέα, αθηνα, ΑΝΤ1, καιρος, ελλαδα, σχολεια, επαλ, μπε, εμφάνιση, capital, δημοτικες εκλογες 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2010 δημοτικες, υδραυλικα, αυτοκινητα, αυτοκινητο, γυναικα, εθνικη, εκαβ, επαλ, εργαλεια, θανατος, θαλασσα, θριασιο, ξενοδοχεια, ωρα, ακαδημία πλάτωνος, απε, βαρκες, βραδυ, βρισκεται, γινει, γκυζη, δειχνει, διοικητης, δωσει, δυτικη αττικη, δυτικη, δοθηκε, εγινε, εδαφος, υπαρχει, ελπε, εργα, εμφάνιση, εξι, επιτυχια, ερευνα, ετων, ζωη, ζωης, ιδια, εικοσι, εικονα, καρπενησι, κυμα, κυνηγός, κυψελη, λαθος, λιμενικο σωμα, λιμενικο, μεριμνα, μορφη, μπανιο, νερο, νυχτα, νοε, μπε, παντα, οδος, οκτω, ορος, οχηματα, οχημα, πλιατσικο, πολιτεια, πρωι, σεπολια, συγκεκριμενα, συνεχεια, σημαδια, σωμα, σορος, σπιτι, σπιτια, σχεδιο, το βουνο, τροχαια, χωμα, ωρες, ασφαλεια, δημητρης, δημοτικα, λεκκας, νοσοκομειο, ομαδες, πληροφοριες, υγειας, θηβας, υλικα, βουνο, χερια
Τυχαία Θέματα