Η Γερουσία αμφισβητεί την εξουσία του Τραμπ να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα

Η εξουσία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διαχειρίζεται τα πυρηνικά όπλα υπόκειται σε έλεγχο τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, μετά τα σχόλιά του σχετικά με τη Βόρεια Κορέα.

Ο πόλεμος είναι μια "βαριά ευθύνη" για τους εκλεγμένους ηγέτες και η απόφαση για χρήση πυρηνικών όπλων είναι "αυτή με τις μεγαλύτερες συνέπειες από όλες" δήλωσε ο γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.Ο Κόρκερ, ένας έντονος επικριτής

της εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ, δήλωσε ότι επιθυμεί να διερευνήσει τις "πραγματικότητες αυτού του συστήματος" που επιτρέπει στον πρόεδρο να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα.

Η τρέχουσα διαδικασία για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων "σημαίνει ότι ο πρόεδρος έχει τη μόνη εξουσία να δώσει αυτή τη διαταγή - είτε απαντάμε σε πυρηνική επίθεση είτε όχι", δήλωσε ο Κόρκερ, ο οποίος έχει δεσμευτεί για μια σειρά ακροάσεων επί του θέματος."Μόλις η εντολή δοθεί και επαληθευτεί, δεν υπάρχει τρόπος να την ανακαλέσεις".

Η ακρόαση του Κόρκερ είναι η πρώτη φορά από το 1976 που είτε η Βουλή είτε η Γερουσία συζητούν την αρχή και τη διαδικασία για τη χρήση πυρηνικών όπλων, είπε.Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Τενεσί, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του τον επόμενο χρόνο, είχε μια δημόσια διαμάχη με τον Τραμπ, αποκαλώντας τον Λευκό Οίκο "κέντρο ημερήσιας φροντίδας ενηλίκων" και λέγοντας ότι οι αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας είναι "αυτοί που βοηθούν να μην βυθιστεί η χώρα μας στο χάος".

Σκωτσέζικο ντουζ

Ο Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει τόσο την αντιπαράθεση όσο και τη συνδιαλλακτική γλώσσα για τη Βόρεια Κορέα τις τελευταίες ημέρες.Στις 11 Νοεμβρίου, δήλωσε ότι ήταν "σίγουρα μια πιθανότητα" το να γίνει φίλος με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ λίγες ώρες πριν είχε προσβάλει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας στο Twitter.Και ενώ πριν από λίγες ημέρες προσκάλεσε τον Κιμ να εισέλθει σε ειρηνικές διαπραγματεύσεις, μίλησε ενώπιον του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας καταγγέλλοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, αποκαλώντας τον έναν "διαταραγμένο τύραννο" που προεδρεύει σε ένα σύστημα "προσωπολατρίας".

Κατά την ακρόαση της Ομάδας Εξωτερικών Σχέσεων στις 30 Οκτωβρίου, τα μέλη πίεσαν τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις και τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον σχετικά με πολιτικές για τη χρήση πυρηνικών όπλων.Ο Μάτις ρωτήθηκε εάν ο πρόεδρος θα μπορούσε να ξεκινήσει μία επίθεση χωρίς να συμβουλευθεί το Κογκρέσο, εναντίον μιας άλλης πυρηνικά ένοπλης χώρας που ετοιμάζεται να επιτεθεί στις ΗΠΑ. "Αν βλέπαμε ότι προετοίμαζαν να το κάνουν, θα μπορούσα να το φανταστώ.Δεν είναι το μοναδικό εργαλείο για να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι τέτοιο", δήλωσε ο Μάτις."Αλλά πιστεύω ότι η επίβλεψη του Κογκρέσου δεν ισοδυναμεί με τον επιχειρηματικό έλεγχο.Νομίζω ότι πρέπει να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη, να διατηρήσουμε την πίστη μας στο σύστημα που έχουμε και που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό εδώ και δεκαετίες".

"Προληπτικός πόλεμος"

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αρκετοί γερουσιαστές ανέφεραν τις ανησυχίες τους για τη σκέψη του Τραμπ για ένα προληπτικό χτύπημα στη Βόρεια Κορέα καθώς και σχόλια από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Χ.Ρ. ΜακΜάστερ ότι ο πρόεδρος δεν αποκλείει έναν "προληπτικό πόλεμο" για να σταματήσει τη Βόρεια Κορέα.

"Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν σχέδια στο Λευκό Οίκο που δόθηκαν στον Πρόεδρο για να ξεκινήσει έναν προληπτικό πόλεμο εναντίον της Βόρειας Κορέας", δήλωσε ο Γερουσιαστής Εντ Μάρκεϊ, Δημοκρατικός από τη Μασαχουσέτη.Ο αμερικανικός λαός "μπορεί ακόμα να συνειδητοποιήσει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να ενεργοποιήσει πυρηνικούς κώδικες εξίσου εύκολα όπως μπορεί να χρησιμοποιήσει το λογαριασμό του στο Twitter, χωρίς έλεγχο και ισορροπία από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών".

Η ακρόαση αντικατοπτρίζει την "εξαιρετική φύση" του παρόντος πλαισίου, δήλωσε ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι, Δημοκρατικός από το Κονέκτικατ. "Ανησυχούμε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι τόσο ασταθής, είναι τόσο ευερέθιστος, με μια διαδικασία λήψης αποφάσεων που είναι τόσο δονκιχωτική, που θα μπορούσε να διατάξει μια επίθεση με πυρηνικά όπλα που είναι εκτός των εθνικών συμφερόντων ασφαλείας των ΗΠΑ"είπε ο Μέρφι.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι γερουσιαστές υπερασπίστηκαν τον Τραμπ.Ο Τζέιμς Ρις, ένας Ρεπουμπλικανός από το Αϊντάχο, δήλωσε ότι από πρακτική άποψη εξαρτάται από τον πρόεδρο να ζητήσει άμεσα τη χρήση πυρηνικών όπλων και δεν υπάρχει χρόνος για να εμπλακούν βουλευτές. "Η Πιονγιάνγκ πρέπει να καταλάβει ότι έχει να κάνει με ένα άτομο, ο οποίος είναι επικεφαλής τώρα, ο οποίος είναι πολύ επικεντρωμένος στην υπεράσπιση αυτής της χώρας και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την υπεράσπιση αυτής της χώρας", δήλωσε ο Ρις.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα