Ψυχρολουσία από το ΔΝΤ: «Απέχουμε πολύ από μια συμφωνία»

«Απέχουμε πολύ» από μια συμφωνία, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, αφού, όπως είπε, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, προβάλλοντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα σε σχέση με την αισιοδοξία που εκφράζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διευκρίνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί και υπογράμμισε ότι αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τις αλλαγές στο ΦΠΑ

δεν πρόκειται να υπάρξει σύγκλιση.

«Υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσά μας στους περισσότερους βασικούς τομείς», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, συμπληρώνοντας ότι «δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος για τη γεφύρωση αυτών των διαφορών το τελευταίο διάστημα και, ως εκ τούτου, απέχουμε πολύ από μια συμφωνία».

Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζέρι Ράις.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των συντάξεων, ο κ. Ράις είπε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους εάν δεν υπάρξει μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Είπε, μάλιστα, ότι υπήρξαν κάποιες παρερμηνείες για το τι ζητάει το Ταμείο για τις συντάξεις. Όπως υποστήριξε, βασικός στόχος του Ταμείου είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και πως τάσσεται υπέρ της προστασίας των βασικών συντάξεων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της φορολογίας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε ότι η δομή του ΦΠΑ είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και ότι το Ταμείο πιστεύει πως η απλοποίηση της δομής του ΦΠΑ θα αποφέρει επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, ο κ. Ράις ανέφερε ότι οι τεχνικές συζητήσεις αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει και η ομάδα του Ταμείου έχει επιστρέψει στην Ουάσιγκτον από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν.

Οι ελληνικές Αρχές μιλούν σε πολιτικό επίπεδο αυτή τη στιγμή, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ είναι τεχνικός και όχι πολιτικός θεσμός.

Παρ' όλα αυτά, όπως είπε, το ΔΝΤ εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις.

«Το ΔΝΤ δεν φεύγει από το τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά.

Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε ότι στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα