Ψαλίδι 50% στα κοινοτικά κονδύλια για τη χώρα μας

Η τελική διαπραγμάτευση για τον καθορισμό των κοινοτικών δαπανών της περιόδου 2014-2020 ξεκινάει από σήμερα με καταληκτικό ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 22 και 23 Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι προοπτικές που διαγράφονται για τη χώρα μας είναι δυσμενείς, γιατί ο υπολογισμός των ποσών που της αναλογούν δεν λαμβάνει υπόψη τη βαθιά ύφεση των τελευταίων ετών.

Χθες, η Κυπριακή Προεδρία υπέβαλε στα κράτη-μέλη μια συμβιβαστική πρόταση η οποία περιορίζει κατά τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ τις δαπάνες της αρχικής πρότασης της Κομισιόν.

Η Λευκωσία επιχειρεί με την πρότασή της να ανοίξει και ένα

παράθυρο ελπίδας για την Ελλάδα, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η προσπάθεια αυτή θα μειώσει αισθητά τις δεδομένες απώλειες πόρων που θα έχει η χώρα μας σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις της περιόδου 2007-2014.

Η πρόταση της Κομισιόν, η οποία αποτελούσε τη βάση της διαπραγμάτευσης, καθόριζε τις κοινοτικές πληρωμές για την επταετία 2014-2020 στα 987 δισ. ευρώ. Σε ονομαστικές τιμές οδηγούσε σε μια αύξηση των δαπανών σε σχέση με το σημερινό δημοσιονομικό πακέτο της τάξης του 5%, αλλά σε πραγματικές τιμές υπολογισμένου του πληθωρισμού και της διεύρυνσης (ένταξη Κροατίας το 2013) οι δαπάνες θα ήταν μειωμένες.

Υπό την πίεση επτά κρατών-μελών (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία), που έχουν απορρίψει την πρόταση της Κομισιόν, η Κυπριακή Προεδρία επιχείρησε χθες να προσεγγίσει τις απόψεις εν όψει της Συνόδου Κορυφής, προτείνοντας μια περαιτέρω μείωση των δαπανών της τάξης των 50 δισ. ευρώ. Οι παραπάνω επτά χώρες ζητούσαν μείωση μεγαλύτερη των 100 δισ. ευρώ, ενώ από την άλλη οι φτωχότερες χώρες, οι οποίες αποτελούν και την πλειονότητα, ως μεγαλύτερη παραχώρηση που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να αποδεχθούν την πρόταση της Επιτροπής.

Η Επιτροπή πήρε χθες αποστάσεις από την πρόταση της Κυπριακής Προεδρίας, τονίζοντας ότι δεν την υποστηρίζει και πως εμμένει στη δική της πρόταση. Ωστόσο, τα κράτη-μέλη και η Ευρωβουλή θα έχουν τον τελευταίο λόγο.

Η περαιτέρω μείωση των κοινοτικών δαπανών, που μικραίνει τα κομμάτια της «πίτας» για τις φτωχότερες χώρες, δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόβλημα στην Ελλάδα, το οποίο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα κοινοτικά όργανα (Κομισιόν και Eurostat) δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις της ύφεσης στη χώρα μας, θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες για την επταετία 2014-2020, οι οποίες μπορεί να φτάσουν ακόμη και στο 50% σε σχέση με τα 20 δισ. ευρώ που αναλογούν στη χώρα μας την περίοδο 2007-2013.

Ελπίδες για περιορισμό των απωλειών δημιουργεί η πρόβλεψη της Κυπριακής Προεδρίας στη συμβιβαστική πρόταση, να ληφθεί υπόψη η κρίση της περιόδου 2008-2012 στον υπολογισμό του ανώτατου ετήσιου ποσού των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στα κράτη-μέλη. Όπως επισημαίνει, για όλες τις χώρες το ανώτατο ποσοστό κοινοτικών χρημάτων σε ένα έτος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 2,35% του ΑΕΠ της εν λόγω χώρας, ωστόσο για εκείνες που είχαν μια υποχώρηση του ΑΕΠ μεγαλύτερη της μιας μονάδας προτείνεται το

Keywords
Τυχαία Θέματα