Ανάβει σήμερα το «πράσινο φως» για την επιμήκυνση

Την πρώτη απόφαση για την Ελλάδα, που είναι η διετής επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναμένεται να λάβει σήμερα το Εurogroup, ενώ η εκταμίευση της επόμενης δόσης, που μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερη των 31,2 δισ. ευρώ, θα ληφθεί, κατά πάσα πιθανότητα, σε νέα έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Oικονομικών της ευρωζώνης, στις 8 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγές της

ευρωζώνης, το παραπάνω σενάριο που έχει σχεδιάσει ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι το επικρατέστερο της σημερινής τηλεδιάσκεψης υπό την προϋπόθεση ότι με την έναρξη της συνεδρίασης θα ανακοινωθεί επίσημα στους υπουργούς η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την Τρόικα.

Δύο θα είναι τα βασικά θέματα στην τηλεδιάσκεψη, η επιμήκυνση και η χρηματοδότησή της, καθώς και το θέμα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, όπου υπάρχει προς το παρόν αδιέξοδο μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ.

Για την επιμήκυνση η συζήτηση θα επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση της χώρας το 2015 και το 2016, δηλαδή στη διάρκεια της επιπλέον διετίας που θα δοθεί στην Ελλάδα προκειμένου να επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ. Το βασικό σενάριο που φαίνεται να επικρατεί για τη χρηματοδότηση των 30 δισ. ευρώ είναι να δοθεί δάνειο στην Ελλάδα τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σε επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά ή να απευθύνει εθελοντική προσφορά στους κατόχους να τα δώσουν σε μια τιμή υψηλότερη της αγοραίας, αλλά αισθητά χαμηλότερη της ονομαστικής τους αξίας. Ως πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης εξετάζονται επίσης η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των διμερών δανείων που έδωσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Το Βερολίνο θεωρεί ότι με το παραπάνω σχέδιο διασφαλίζονται τόσο η χρηματοδότηση της Ελλάδας την παραπάνω διετία όσο και η βιωσιμότητα του χρέους.

Οι Ευρωπαίοι διαφωνούν με την άποψη του ΔΝΤ ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα διασφαλιστεί μόνο με νέο «κούρεμα».

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναμένεται να εισηγηθεί την υιοθέτηση στο «πακέτο» της συνολικής απόφασης για την Ελλάδα ένα μηχανισμό ο οποίος θα υποχρεώνει τη χώρα μας στην αυτόματη λήψη μέτρων σε περίπτωση μελλοντικού δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Νίκος Μπέλλος, στον Ελεύθερο Τύπο  

Keywords
Τυχαία Θέματα