Προσεδαφίστηκε στον κομήτη το «Φίλαι»

Μια ιστορική στιγμή που επισφραγίζει τις προσπάθειες δεκαετιών του ανθρώπου να εξερευνήσει το διάστημα σημειώθηκε την Τετάρτη, όταν το ευρωπαϊκό ρομπότ «Φίλαι» της αποστολής «Ροζέτα», της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), προσεδαφίστηκε με ασφάλεια στον κομήτη 69P/Churyumov-Gerasimenko, (ονομάστηκε έτσι από τους Ουκρανούς αστρονόμους που τον εντόπισαν για πρώτη φορά το 1969). Στην αίθουσα ελέγχου στο Ντάρμστατ της Γερμανίας, το γεγονός προκάλεσε πανηγυρισμούς.

Το ρομπότ σχεδιάστηκε για να ρίξει φως σε κάποια

μυστήρια, παγωμένα απομεινάρια από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος. Η προσγείωση ολοκλήρωσε ένα ταξίδι 6,4 δις. χιλιομέτρων, που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία. Οι πρώτες εικόνες από την επιφάνεια έχουν ήδη φτάσει τη Γη και υφίστανται επεξεργασία προκειμένου να δοθούν στη δημοσιότητα. «Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για τον ανθρώπινο πολιτισμό», δήλωσε ο Jean-Jacques Dordain, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA). Λίγο μετά την προσεδάφιση, ο Stephan Ulamec, επικεφαλής της αποστολής, δήλωσε: «Το ‘Φίλαι’ μας μιλάει... είμαστε στον κομήτη». Το ρομπότ βυθίστηκε περίπου 4 εκατοστά στην επιφάνεια. Συνάντησε αρκετές δυσκολίες προσεδάφισης, εξαιτίας της πολύ χαμηλής βαρύτητα στο παγόβουνο των 4 χλμ.

Η σημασία της προσεδάφισης

Η προσγείωση στο μικρό, παράξενο κόσμο ενός κομήτη θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην εξερεύνηση του διαστήματος. Σίγουρα θα έχει μια περίοπτη θέση, ανάμεσα στον Neil Armstrong και τον Buzz Aldrin. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να συζητούν τη σχετικά ξεχωριστή θέση των ρομποτικών ρόβερ στον Άρη ή το διαστημικό σκάφος Voyager να βγαίνει έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Όμως, η προσγείωση σε ένα αρχέγονο κομμάτι βράχου και πάγου, που χρονολογείται από τις πρώτες ημέρες του ηλιακού συστήματος - και που τρέχει στο διάστημα με ταχύτητα περίπου 34.000 μίλια ανά ώρα (55.000 χλμ/ώρα) - είναι ένας πραγματικός θρίαμβος, από κάθε άποψη.

Το σχέδιο που ονειρεύτηκαν πριν από 25 χρόνια, μέσα από 10 χρόνια ταξιδιών στο διάστημα, σε έναν κομήτη που απέχει πάνω από 300 εκατομμύρια μίλια, είναι αξιοσημείωτο από μόνο του. Οι τροχιές του Rosetta γύρω από τον κομήτη δημιουργούν απρόσμενες γνώσεις. Αλλά η προσγείωση θα συμβάλει στην επίτευξη του ονείρου, της δημιουργίας ανεκτίμητης αλήθειας για ένα σώμα που οι προηγούμενες γενιές μπορούσαν να θαυμάζουν μόνο με απορία ή τρόμο.

Αν όλα πάνε καλά, το «Φίλαι» θα τραβήξει φωτογραφίες του τοπίου του κομήτη και θα αναλύσει τη χημική του σύνθεση. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα υλικά της επιφάνειάς του θα προσφέρουν νέες γνώσεις σχετικά με την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος, πριν από τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι οι κομήτες ήταν υπεύθυνοι για την παράδοση του νερού στους πλανήτες. Μια άλλη ιδέα είναι ότι θα μπορούσαν να έχουν «σπείρει» στη Γη τη χημεία που απαιτείται για να ξεκινήσει η ζωή.

http://www.bbc.com/news/science-environment-30026398

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα