Προς νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία η Σκωτία

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον είπε ότι θα ξεκινήσει τη νομική διαδικασία προετοιμασίας για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, απειλώντας να ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο, καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το Brexit. "Η Σκωτία, η οποία ψήφισε να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σταυροδρόμι, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει το μπλοκ", είπε η

Στέρτζιον. Η κυβέρνηση της Σκωτίας επανειλημμένα ζήτησε συμβιβασμό με την κυβέρνηση της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, "συναντώντας μόνο με έναν τοίχο αδιαλλαξίας" δήλωσε η Στέρτζιον στους δημοσιογράφους στο Εδιμβούργο. Ως αποτέλεσμα, είπε ότι θα επιδιώξει η εξουσία του Κοινοβουλίου της Σκωτίας να συμφωνήσει με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το διάταγμα που "θα δώσει στη Σκωτία την ικανότητα να νομοθετήσει για ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία". Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μεταξύ του φθινοπώρου του 2018 και της άνοιξης του 2019, είπε.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σχεδιάζει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας μέχρι το τέλος του Μαρτίου και η ημι-αυτόνομη κυβέρνηση της Σκωτίας πιέζει για να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν το υπόλοιπο του Ηνωμένου Βασιλείου αποχωρήσει.

"Το σωσίβιο της Σκωτίας"

Δεν θα ήταν αποδεκτό το Ηνωμένο Βασίλειο "να τρυπήσει το σωσίβιο της Σκωτίας" εμποδίζοντας ένα νέο δημοψήφισμα, είπε η Στέρτζιον. Αντιμέτωπη με την προοπτική ενός "σκληρού" Brexit, "κάνω αυτό που πιστεύω ότι είναι σωστό για τη χώρα και σχεδιάζω να κερδίσω". Οι δηλώσεις της προκάλεσαν άνοδο της λίρας.

Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα, το οποίο έχει την ημι-αυτόνομη διοίκηση στο Εδιμβούργο, προωθεί εκ νέου την ανεξαρτησία από όταν η Σκωτία ψήφισε να παραμείνει στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου. Με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να απειλεί με ένα "σκληρό" Brexit, η Στέρτζιον είπε ότι υπάρχουν "τεράστιες συνέπειες για τη Σκωτία, για την οικονομία μας, την απασχόληση, τις ευκαιρίες, τις δημόσιες δαπάνες και τη διαβίωσή μας". Αυτή και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας έχουν δηλώσει ότι αγνοούν τους Σκωτσέζους και ότι ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί το "δημοκρατικό έλλειμμα" είναι να αποκτήσουν πλήρη ανεξαρτησία. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι ευνοείται το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Οι δημοσκοπήσεις

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι οι Σκωτσέζοι ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένοι μεταξύ όσων υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και όσων θέλουν να παραμείνει το status quo, ενώ μία στην εφημερίδα "Herald" σήμερα έδειξε ότι η παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι στο 52 τοις εκατό έναντι 48 τοις εκατό υπέρ της ανεξαρτησίας. Στο πρώτο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, τον Σεπτέμβριο του 2014, οι Σκωτσέζοι ψήφισαν 55 τοις εκατό τοις εκατό υπέρ της ένωσης με την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη για τις προετοιμασίες, με τη Μέι να αντιμετωπίζει στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου το Brexit την Τρίτη και την Στέρτζιον να αντιμετωπίζει τα μέλη του κόμματός της στη διάσκεψη του SNP στο Αμπερντίν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η κυβέρνηση της Σκωτίας λέει ότι έχει την εντολή να ζητήσει ένα νέο δημοψήφισμα, όμως, όπως και την προηγούμενη φορά, θα χρειαστεί την έγκριση του Ηνωμένου Βασιλείου. Αναλυτές της Eurasia εκτιμούν ότι πιθανόν η Μέι να επιδιώξει να καθυστερήσει, παρά να μπλοκάρει, οποιοδήποτε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, μέχρι να ολοκληρωθεί το Brexit.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα