Προεκλογική υπερδιέγερση στην Αμερική

Οι αμερικανικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου 2012 έχουν μπει στην τελική ευθεία, αφού είναι πλέον σαφες το ότι πρόκειται για μια μάχη του Μπαράκ Ομπάμα των Δημοκρατικών εναντίον του Μιτ Ρόμνεϊ (Mitt Romney) των Ραπουμπλικάνων– αν και τα κόμματα δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα επισήμως τους υποψηφίους προέδρους, τα «χρίσματα». (Η όλη διαδικασία μιας υποψηφιότητας μέχρι την προεδρία περιγράφεται εδώ)

Η πόλωση έχει ξεκινήσει από καιρό, με τον Ρόμνεϊ να κατηγορεί υποτιμητικά

τον Ομπάμα ότι κάνει «πολιτική τύπου Σικάγο», καθώς και με την φοβερή αντίσταση που εκφράστηκε στην δημόσια σφαίρα για το Obamacare, δηλαδή την ριζική μεταρρύθμιση του δημόσιου συστήματος υγιείας από τον Ομπάμα. Να σημειωθεί ότι ένας Ευρωπαίος θα δυσκολευόταν πολύ να κατανοήσει πώς είναι δυνατόν να αντίκεινται πολλοί αμερικανοί πολίτες στο Obamacare, να το θεωρούν αρνητικό, αφού κατ΄ ουσίαν αντικαθιστά ένα μη υπαρκτό σύστημα δημόσιας υγιείας με ένα… υπαρκτό, όπως αυτά που θεωρούνται αυτονόητα παντού στην Ευρώπη. Οι υπερατλαντικοί αντιφρονούντες χαρακτηρίζουν το νέο σύστημα «κομμουνιστικό» (εδώ μπορείτε να δείτε μία σύνοψη της κριτικής).

Ο Μιτ Ρόμνεϊ είναι ο πρώτος υποψήφιος πρόεδρος της Αμερικής οποιουδήποτε κόμματος που τυγχάνει μορμόνος, και δη «επίσκοπος» (bishop) των μορμόνων, με πολύμηνη ιεραποστολική παρουσία στην Γαλλία (ξέρετε, οι καλοντυμένοι κύριοι με τα μαύρα καρτελάκια) και συνεχιζόμενη σήμερα δραστηριότητα. Αυτό ναι μεν είναι πολύ καλό για τους… μορμόνους, αποτελεί όμως κάτι το «περίεργο» και «αλλόκοτο» ακόμα και για τους Αμερικανούς. Υπενθυμίζουμε ότι οι μορμόνοι πιστεύουν ότι ο Πατήρ και ο Υιός αποτελούν φυσικά όντα που ζουν σε άλλον πλανήτη, όπως αυτοί αποκαλύφθηκαν στον προφήτη της θρησκείας Τζόζεφ Σμίθ τον νεώτερο, καθώς και ότι ο Ιησούς μετά την ανάστασή του πήγε στην Αμερική για να διδάξει στους Ινδιάνους. Μέχρι πρότινος οι άρρενες μορμόνοι αποκτούσαν πολυγαμικές οικογένειες, με πολλές συζύγους ταυτοχρόνως, ενώ βαφτίζουν post mortem συστηματικά μορμόνους τους νεκρούς, όπως προσφάτως την Άννα Φράνκ ή την μητέρα του Μπαράκ Ομπάμα. Δεν ξενίζει λίγους Αμερικανούς αυτή η «πλευρά» του υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ Μιτ Ρόμνεϊ.

Μία από τις επιχειρούμενες «κινήσεις ματ» του Ομπάμα είναι η ανακοίνωση της ευνοϊκής του πρόθεσης για τον γάμο των ομοφυλοφίλων, κάτι που φυσικά συνάντησε ένα ηχηρό «όχι» από τους Ρεπουμπλικάνους. Με αυτό ο Ομπάμα (α) μεταφέρει την μάχη από το επίπεδο της κριτικής της θητείας του στο πεδίο της «αρένας για πολέμους αξιών», όπου οι πολίτες μπορούν να σφάζονται ανενόχλητοι για ιδεολογικά ζητήματα, (β) αποκτά την φανατική στήριξη (και χρηματοδότηση) όσων επιδιώκουν τον γάμο των ομοφυλοφίλων, ενώ ελπίζει ότι δεν θα «χάσει» όσους αδιαφορούν για το θέμα ή όσους το βλέπου ελαφρώς κριτικά και (γ) επιχειρεί να εκθέσει τους Ρεπουμπλικάνους σε όσους θα μπορούσαν να τους ψηφίσουν, αλλά δεν συμμερίζονται το άκαμπτο των απόψεών τους. Σύμφωνα με την λογική του επιτελείου του, όσοι εξοργίζονται και μόνον με την αναφορά στο θέμα ψηφίζουν ούτως ή άλλως

Keywords
Τυχαία Θέματα