Προειδοποίηση για αρνητική αξιολόγηση της Γαλλίας

Η πρόσφατη αύξηση στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Γαλλίας και οι ασθενέστερες προοπτικές ανάπτυξης ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, προειδοποιεί η Moody’s σε ανακοίνωσή της.

«Το επίμονα υψηλό κόστος δανεισμού για μια παρατεταμένη περίοδο θα μπορούσε να διογκώσει τις δημοσιονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γαλλική κυβέρνηση εν μέσω επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών, με αρνητικές επιπτώσεις για την πιστοληπτική ικανότητα», δήλωσε ανώτατο στέλεχος

του διεθνούς οίκου αξιολόγησης.

Την σχετική προειδοποίηση της Moody’s καταδίκασε με σημερινή του δήλωση ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα θέσει σε κίνδυνο και την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, κάτι που «δεν θα ήθελε» σε καμία περίπτωση ο κ. Γιούνγκερ, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, η υποβάθμιση της Γαλλίας δεν συνάδει με την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Παράλληλα,κ. Γιούνκερ επέκρινε την επιμονή της Γερμανίας να απορρίπτει την προοπτική έκδοση ευρωομολόγων  θεωρώντας την «παράλογη». Η έκδοση ευρωομολόγων δεν αποτελεί παραλογισμό, επισήμανε ο κ. Γιούνκερ.

Στο μεταξύ, νέο ρεκόρ καταγράφει τη Δευτέρα το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Γαλλίας μετά την προειδοποίηση του οίκου Moody ‘ s για την πιστοληπτική αξιολόγησης της χώρας.  Ειδικότερα, τα πενταετή γαλλικά CDS ενισχύθηκαν κατά 12 μ.β. μετά την προειδοποίηση της Moody’ s στις 234 μ.β., ξεπερνώντας το πρόσφατο ρεκόρ των 231 μ.β. Πιέσεις δέχονται σήμερα και τα CDS των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Αναλυτικά τα πενταετή CDS Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας διαμορφώνονται στις 8.225 μ.β., 710 μ.β., 1.058 μ.β., 459 μ.β. και 528 μ.β., αντίστοιχα. Ανοδικές τάσεις παρατηρούνται την Δευτέρα και στα spreads της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ειδικότερα, η διαφορά της απόδοσης των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund ενισχύεται στις 2.630 μ.β. αυτή την ‘ώρα, ενισχυμένη κατά 6,92 μ.β. σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Κατά περίπου 14 μ.β. διευρύνονται σήμερα τα spreads Ισπανίας και Ιταλίας στις 480 μ.β. και 465 μ.β., αντίστοιχα. Παρά τις αρχικές ελπίδες που γέννησε η εκλογή νέας κυβέρνησης στην Ισπανία η προσοχή των επενδυτών στραφηκε ξανά στα εντεινόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.

Σταθεροποιητικά κινούνται τη Δευτέρα τα spreads Ιρλανδίας και Πορτογαλίας στις 633 μ.β. και 942 μ.β., αντίστοιχα, σημειώνοντας μεταβολή μικρότερη της 1 μονάδας βάσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα