Προ των πυλών η ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ

Ένα μήνα είναι στην εξουσία και ήδη μιλούν για ανατροπή της κυβέρνησης. Δηλαδή σε δύο – τρεις μήνες, όταν θα ζορίσουν τα πράγματα τι έχει να γίνει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι πάσχει από πολύ σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα το οποίο με το παραμικρό θα αναδεικνύεται και θα προκαλεί θέμα και στην κυβέρνηση. Και το ζήτημα είναι που πάει η χώρα με ένα κόμμα που κυβερνά αλλά δεν έχει λύσει τα βασικά του ζητήματα και την κατεύθυνση που θέλει να πάρει; Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ανέδειξε την γκρίνια

που υπάρχει αν και επιχειρήθηκε να χαμηλώσουν οι τόνοι προκειμένου να μη βαρέσουν διάλυση από τώρα. Να κάνουν… παρέλαση για τις 25 Μαρτίου…

Η πιο αιχμηρή ίσως δήλωση δεν ήταν από τον Λαφαζάνη, αλλά από τον ίδιο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ο Γ. Δραγασάκης είπε μεταξύ άλλων: «Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε, ένα κόμμα χωρίς βαρονίες, δεν το πετύχαμε για αυτό και πρέπει να το ξαναδούμε. Θυμίζουμε ακόμα ομοσπονδία». Ο Π. Λαφαζάνης τόνισε:

«Είναι θετικό ότι η κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τη χρονική επέκταση μίας δανειακής σύμβασης, που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει νεοαποικιακά χαρακτηριστικά. Η συμφωνία με τη λίστα των κατευθύνσεων που συνομολογήθηκε από την κυβέρνηση με τους θεσμούς, εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες, ενώ παρουσιάζει και προβλήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συμφωνία αυτή χρειάζεται το επόμενο διάστημα να κινηθεί με κεντρικό στόχο να εφαρμόσει με συνέπεια τις προγραμματικές του δεσμεύσεις και τις προγραμματικές δηλώσεις. Αυτή είναι η πρόκληση με την όποια είμαστε αντιμέτωποι και από την όποια θα κριθούμε».

Ο Αντώνης Νταβανελος τόνισε: «Τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε τη δημόσια εντολή να επιτύχουμε την ανατροπή αυτού που αναγκαστήκαμε να αποδεχθούμε προχθές. Αλλιώς η προοπτική είναι η ανατροπή της κυβέρνησης».

«Δώστε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση. Θα γράψει η ιστορία ότι ο κόσμος που δεν έδωσε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παραχωρούμε έδαφος για να κερδίσουμε χρόνο. Οι νίκες συνοδεύονται πάντα με συμβιβασμούς», είπε ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς.

«Να συγκροτήσουμε επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους και να κάνουμε μια συγκροτημένη πολιτική διεκδίκησης γι’ αυτό. Δεν είναι ώρα για να καταμερίσουμε ευθύνες ή να δούμε ποιος δικαιώνεται και ποιος όχι. Το μεγάλο πρόβλημα, η κρίσιμη διαπραγμάτευση είναι μπροστά μας», ανέφερε ο Νίκος Χουντής.

«Αυτό που είναι έξω από την κουλτούρα μας είναι η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές, οι κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου. Όλα αυτά που η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχουν κοντά ποδάρια», τόνισε ο Γ. Μηλιός.

«Είναι ετεροβαρής η συμφωνία και θα πρέπει να αντικρούσουμε τα αρνητικά σημεία στην πράξη. Με την εφαρμογή του προγράμματος να προετοιμάσουμε τον λαό για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου», είπε ο Αλέκος Καλύβης.

Άλλα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας κατά τις ομιλίες τους έθεσαν την ανάγκη ύπαρξης ενός εναλλακτικού σχεδίου για τη χώρα, το οποίο θα μπορεί να απειλεί θεμελιώδη συμφέροντα των πιστώσεων και των κυρίαρχων κύκλων της ευρωζώνης. Ζήτησαν επίσης σε κάθε περίπτωση πριν τη λήψη των αποφάσεων να συγκαλούνται τα συλλογικά όργανα του κόμματος, πράγμα που διασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθέσεις και αποτελέσματα.

Έγινε ουσιαστικά μια προσπάθεια να μην υπάρξουν συγκρούσεις αλλά είναι φανερό ότι η πόρτα άνοιξε και σίγουρα στην επόμενη δύσκολη στιγμή θα ψάχνουν να βρουν ποιος θα την κλείσει. Με δηλώσεις του Βαρουφάκη για έκτακτα χαράτσια ή με το τρίτο μνημόνιο να έρχεται είναι δεδομένο ότι η ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών. Αρκεί κανείς να διαβάσει τα άρθρα που γράφουν διάφορα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας στην ιστοσελίδα iskra για να καταλάβει τι πρόβλημα υπάρχει.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα