Πράσινο φως σε Βρετανούς επιστήμονες για γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων

22:17 1/2/2016 - Πηγή: Antinews

Οι βρετανικές αρχές έδωσαν το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι επιστήμονες για πρώτη φορά σε γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων, ως μέρος της έρευνας για τη γονιμότητα. Η Βρετανία θα είναι από τις πρώτες χώρες που εγκρίνουν ένα πείραμα με την αμφιλεγόμενη τεχνική επεξεργασίας γονιδιώματος. Η απόφαση της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για τη θεραπεία γονιμότητας και την έρευνα σε έμβρυα είναι ένα σημαντικό βήμα που επιτρέπει στους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνική, γνωστή ως CRISPR-Cas9. Η τεχνική έχει

δημιουργήσει πολλές προσδοκίες στην επιστημονική κοινότητα, ως ένας τρόπος για να αντικατασταθούν πιθανώς ελαττωματικά γονίδια και να εξαλειφθούν ασθένειες όπως η κυστική ίνωση και η δρεπανοκυτταρική αναιμία, αλλά και ως δυνητική θεραπεία γονιμότητας.

Η τεχνική όμως έχει επίσης εγείρει φόβους, ότι θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων μωρών με επιθυμητά χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα των ματιών, που δεν έχουν κανένα ιατρικό όφελος. Μερικοί επιστήμονες έχουν ζητήσει ένα προσωρινό μορατόριουμ για την έρευνα ου χρησιμοποιεί ανθρώπινα έμβρυα. Το αίτημα, που υπέβαλε η βιολόγος βλαστοκυττάρων Kathy Niakan του Ινστιτούτου Francis Crick, πρέπει να εγκριθεί από μια ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας δεοντολογίας πριν αρχίσουν τα πειράματα.

Η Βρετανία πρωτοπορεί στην έρευνα γονιμότητας, μεταξύ άλλων και με άλλες γενετικές τεχνολογίες, όπως η μεταφορά των μιτοχονδρίων. Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν το περασμένο έτος να καταστεί δυνατή η πρωτοποριακή τεχνική in vitro γονιμοποίησης, που περιλαμβάνει την αντικατάσταση ενός ωαρίου μιτοχονδριακού DNA με υγιές DNA από το ωάριο ενός θηλυκού δότη. Η τεχνική CRISPR-Cas9 επιτρέπει στα γονίδια να διαγραφούν ή να προστεθούν στο DNA ακριβώς στον πυρήνα των κυττάρων, επιφέροντας αλλαγές στο γονιδίωμα οι οποίες θα μπορούσαν να περάσουν στις μελλοντικές γενιές.

Η δρ. Niakan μελετά τα γονίδια που απαιτούνται για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας μετά τη γονιμοποίηση. Ο απώτερος στόχος της μελέτης είναι η βελτίωση της θεραπείας γονιμότητας. Επί του παρόντος, μόνο το 12% έως 13% των γονιμοποιημένων ωαρίων έχει αναπτυχθεί πέραν των τριών μηνών. Η κατανόηση των γονιδίων που είναι σημαντικά για τη φυσιολογική ανάπτυξη μπορεί να προκαλέσει γενετικές διορθώσεις που βελτιώνουν τις πιθανότητες βιωσιμότητας των εμβρύων.

«Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό βήμα που αποδεικνύει ότι η καλή επιστήμη και η αποτελεσματική ηθική εποπτεία μπορούν να συμβαδίσουν» σχολιάζει η Sarah Chan, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Υγείας Πληθυσμού Επιστημών και Πληροφορικής Usher του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Η δρ. Niakan έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει ανθρώπινα έμβρυα από δωρεές, που έχουν γονιμοποιηθεί in vitro σε κλινικές και δεν θα τοποθετήσει τα έμβρυα σε γυναίκες. Η ρυθμιστική αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε να σχολιάσει. Κινέζοι επιστήμονες προκάλεσαν αντιπαράθεση το περασμένο έτος, όταν δημοσίευσαν τα πρώτα πειράματα της τεχνικής σε ανθρώπινα έμβρυα. Τον Δεκέμβριο, οι εθνικές επιστημονικές εταιρείες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Κίνας φιλοξένησαν μια σύνοδο για την Ανθρώπινη Γονιδιακή Επεξεργασία στην Ουάσιγκτον, για να συζητήσουν την ηθική της τεχνολογίας. Στη συνέχεια εξέδωσαν μια ανακοίνωση που ανέφερε ότι η χρήση τέτοιων τεχνικών για κλινικούς σκοπούς θα είναι «ανεύθυνη», μέχρι να θεσπιστούν ηθικοί κανόνες για αυτές τις τεχνικές.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα