Πού βρήκε ο εκπρόσωπος του Πούτιν το ρολόι των 620.000 δολαρίων;

14:07 4/8/2015 - Πηγή: Antinews

Το alter ego του Πούτιν παντρεύτηκε, γεγονός που δεν πέρασε διόλου απαρατήρητο, όπως σχολιάζει ο Leonid Bershidsky.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας, είναι γνωστός για τον κυνισμό του που μερικές φορές ξεπερνά ακόμη και αυτόν του αφεντικού του, του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, όμως, ο Πεσκόφ ενέπνευσε ένα επεισόδιο που είχε περισσότερο σχέση με σαπουνόπερα, παρά με το φόβο ή την απέχθεια, καθώς η προσοχή επικεντρώθηκε

στο ρολόι του, αξίας 600.000 δολ. και στον πλούσιο γάμο του με μια πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ.

Οι εκπρόσωποι Τύπου του Προέδρου είναι προσωπικότητες, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία υπηρετούν: «Σε αναφέρουν σε τοκ-σόου και σε βιβλία» έγραψε κάποτε ο αρθρογράφος New York Times, William Safire. «Πολλοί αρχίζουν να αισθάνονται σαν να είναι στην πραγματικότητα ένας μικρός πρόεδρος». Ο Πεσκόφ ακούγεται συχνά σαν το alter ego του Πούτιν, λέγοντας συχνά ανειλικρινείς κοινοτοπίες για να δικαιολογήσει κάποια τελευταία δράση του αφεντικού του ή δήλωση. Όταν ο φυγάς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς εμφανίστηκε στη Ρωσία μετά την «επανάσταση της αξιοπρέπειας» της Ουκρανίας το περασμένο έτος, για παράδειγμα, ο Πεσκόφ μίλησε σαν η ιερή επιλογή του να ήταν αρκετά τυχαία: «Ο Γιανουκόβιτς είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας που βρίσκεται στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδία επειδή οι άνδρες από την Ουκρανία επιτρέπεται να έρχονται εδώ ελεύθερα». Και ήταν εξίσου ανένδοτος με τον Πούτιν στο να επιμένει ότι τα τανκς και οι στρατιώτες χωρίς «χαρακτηριστικά» που εμφανίστηκαν ξαφνικά στην Κριμαία πέρυσι δεν ήταν Ρώσοι, έως ότου βέβαια ο Πούτιν παραδέχτηκε ότι ήταν.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ωστόσο, τα σχόλια του Πεσκόφ έγιναν πάρα πολύ προβλέψιμα για να παράγουν κάποια νέα. Ένας λογαριασμός-παρωδία στο Twitter που ονομάζεται «Το μουστάκι του Πεσκόφ» προσέλκυσε 102.000 followers και έγινε πολύ δημοφιλής. Αλλά ακόμα και αυτό δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί με την πρώτη σύζυγό του πρώην διπλωμάτη, Εκατερίνα Πέσκοβα, όταν μοιράστηκε την ιστορία του χωρισμού τους στη ρωσική έκδοση του περιοδικού Tatler τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Πριν από δύο χρόνια η οικογενειακή ζωή των Πεσκόφ γλίστρησε στην προδοσία του Ολυμπιακό πάγου», έγραψε το περιοδικό, χωρίς να αναφέρει το όνομα της νέας φίλης του Πεσκόφ - Ολυμπιονίκης του καλλιτεχνικού πατινάζ Τατιάνα Νάβκα. Η Πέσκοβα είπε ότι ο σύζυγός της είχε «τρομοκρατηθεί», όταν του ζήτησε διαζύγιο και την παρακάλεσε να τον δεχτεί πίσω. «Όταν σε προδώσουν, δεν μπορείς να ξανακερδίσεις την εμπιστοσύνη» απάντησε η Πέσκοβα στο Tatler.

Το περιοδικό αποκάλυψε επίσης ότι η εγκαταλελειμμένη σύζυγος του Πεσκόφ ζούσε τη ζωή μιας πλούσιας σοσιαλιτέ στο Παρίσι και ότι η μεγαλύτερη κόρη του, Ελισαβέτα, είχε παρακολουθήσει ένα ιδιωτικό σχολείο στη Νορμανδία. Αυτό προκάλεσε σχόλια. Ο Πεσκόφ δεν είχε δουλέψει ούτε μια μέρα σε ιδιωτική επιχείρηση και η πρώην σύζυγός του δεν είχε κάνει τίποτα περισσότερο προσοδοφόρο από το να διδάσκει σε μία σχολή. Εκτός αυτού, η Ρωσία είχε εξασφαλίσει την Κριμαία. Πολλοί στενοί φίλοι και σύμμαχοι του Πούτιν που δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη Δύση λόγω των κυρώσεων, διακήρυξαν την πίστη τους προς τη Ρωσία και τους τουριστικούς προορισμούς της. Ο Πεσκόφ ποτέ δεν σχολίασε τον τρόπο ζωής της πρώην συζύγου του.

Στη συνέχεια, η Νάβκα, η οποία κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο για τον χορό πάγο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006, ανακοίνωσε ότι και ο Πεσκόφ θα παντρευτεί στο Σότσι, το αγαπημένο θέρετρο του Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα πιο ακριβά ξενοδοχεία της πόλης, το Rodina Grand, το περασμένο Σάββατο. Όταν προσπάθησα κάνω κράτηση για μια νύχτα στο Rodina (το οποίο μεταφράζεται στα αγγλικά ως «πατρίδα») για το τέλος Σεπτεμβρίου, το φθηνότερο δωμάτιο κόστιζε 500 δολ. ανά διανυκτέρευση. Ο Πεσκόφ και η Νάβκα έκλεισαν ολόκληρο το ξενοδοχείο.

Οι επισκέπτες φέρεται να διασκέδασαν πολύ, χορεύοντας τις ποπ επιτυχίες της Ρωσίας. Φωτογραφίες με τον Πεσκόφ και την Νάβκα να αγκαλιάζονται και να φιλιούνται εμφανίστηκαν σε ταμπλόιντ όλης της χώρας και κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα. Ο επί χρόνια αντίπαλος του Πούτιν, μαχητής της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι, ωστόσο, εντυπωσιάστηκε από ένα ρολόι σε σχήμα χρυσού κρανίου που ο Πεσκόφ φορούσε στις φωτογραφίες του γάμου. Ο Ναβάλνι προσδιόρισε το ρολόι ως Richard Mille RM 52-01, το οποίο έχει βγει σε περιορισμένο αριθμό 30 κομματιών, και έγραψε σε ένα κατάστημα των ΗΠΑ που τα πουλάει για να ανακαλύψει την τιμή του: 620.000 δολάρια.

Ο Πεσκόφ δήλωσε εισόδημα 9,2 εκατομμύρια ρούβλια (147.200 δολ.) το 2014. Δεν υπήρχε κανένας τρόπος να αγοράσει το ρολόι με το νόμιμο εισόδημα του. «Αυτό που βλέπουμε στις φωτογραφίες από τον «γάμο της χρονιάς» δεν είναι απλά ένας γάμος, αλλά ένα κλασικό παράδειγμα παράνομου πλουτισμού» έγραψε ο Ναβάλνι. «Έχει χρήματα για ένα ρολόι που αξίζει όσο ένα διαμέρισμα, αλλά κανένα νόμιμο εισόδημα για να αγοράσει ένα τέτοιο ρολόι».

Απαντώντας στην οργή και τη χλεύη στα κοινωνικά δίκτυα («Μην σας αποσπά την προσοχή, συνεχίστε να παρακολουθείτε την Ουκρανία, παρακαλώ», έγραψε το «Μουστάκι του Πεσκόφ»), ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου δήλωσε ότι το ρολόι ήταν ένα δώρο γάμου από τη Νάβκα και ότι ήταν «πολύ ακριβό, αλλά πράγματι πολύ φθηνότερα από ό, τι ορισμένοι άνθρωποι ισχυρίζονται». Η Νάβκα τον υποστήριξε: «Είμαι Ολυμπιονίκης και δουλεύω πολύ, ακόμα και όλο το καλοκαίρι», είπε στην εφημερίδα Komsomolskaya Pravda. «Πριν από το γάμο, αναρωτήθηκα τι θα μπορούσα να πάρω στον άντρα που αγαπώ. Και βρήκα μια λύση και αγόρασα αυτό το υπέροχο ρολόι».

Το πρόβλημα με την εξήγηση του Πεσκόφ και της Νάβκα είναι ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είχε ήδη φωτογραφηθεί φορώντας το ρολόι 15 εβδομάδες πριν από το γάμο. Αυτή η φωτογραφία εμφανίστηκε στο λογαριασμό Instagram της κόρης του Πεσκόφ Ελισαβέτα από τον πρώτο του γάμο, η οποία επέλεξε να μην παραστεί στο γάμο από αφοσίωση στη μητέρα της.

Ο Πεσκόφ δεν ωθήθηκε σε παραίτηση εξαιτίας του ρολογιού των 600.000 δολ., όπως έκανε ο πολωνός υπουργός Μεταφορών Σλάβομιρ Νόβακ, το 2013, μετά την αποτυχία του να δικαιολογήσει έναν ελβετικό χρονογράφο αξίας 6.600 δολ. Τη Δευτέρα, ο Πεσκόφ επέστρεψε στη δουλειά, σχολιάζοντας το σχηματισμό μιας «Επιτροπής Σωτηρίας της Ουκρανίας» από κάποιους συμμάχους του Γιανουκόβιτς στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην Πρωθυπουργού Νικολάι Αζάροφ, ο οποίος ερευνάται από την Ιντερπόλ για υποτιθέμενη υπεξαίρεση. «Το Κρεμλίνο, βέβαια, δεν έχει καμία σχέση με αυτή την πρωτοβουλία», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η ξεδιάντροπη επίδειξη πλούτου από τους γραφειοκράτες έχει γίνει ένα χαρακτηριστικό του καθεστώτος Πούτιν. Ο λαός δεν θα πρέπει να γνωρίζει ή να ενδιαφέρεται από πού προέρχονται τα χρήματα: όλο το Σαββατοκύριακο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τρολάρουν το Κρεμλίνο με αφίσες που γελοιοποιούν την προέλευση του ρολογιού Πεσκόφ. Η κοινή γνώμη το έχει ανεχθεί αυτό για χρόνια, με αντάλλαγμα ένα κομμάτι ευημερίας από τα πετρέλαια της Ρωσίας. Τώρα που η τιμή του πετρελαίου κατρακυλά ξανά, απειλώντας να πέσει κάτω από 50 δολ. ανά βαρέλι, ενώ ο προϋπολογισμός της Ρωσίας το 2015 βασίζεται στο πετρέλαιο, ο Πούτιν και οι άνδρες του θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί. Οι Ρώσοι κάνουν υπομονή, αλλά η παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία μπορεί να τους κάνει να αναρωτηθούν αν αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν πραγματικά την χώρα σαν να είναι ιδιοκτησία τους.

bloombergview.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
πουτιν, ρολοι, new york times, new york, έως ότου, ολυμπιακοί αγώνες, alter, ego, δολ, york, times, william, δραση, ρωσία, νέα, twitter, ολυμπιακος, ποπ, ηπα, καλοκαιρι, pravda, λύση, instagram, αφοσίωση, πετρελαιο, προυπολογισμος, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, βασιλικος γαμος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, χειμερινοι προορισμοι, Ημέρα της μητέρας, 600 δις, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, instagram, ρωσία, αφισες, γαμος, γνωμη, δουλεια, δολ, ηπα, θαλασσα, μητερα, ξενοδοχεια, ουκρανια, φωτογραφιες, φωτογραφια, ego, times, αγωνες, αξιζει, απλα, αφοσίωση, εβδομαδες, βρισκεται, γεγονος, γινει, δευτερα, δηλωση, δικτυα, δωρο, εγινε, εδαφος, ειπε, επρεπε, ερχονται, ετος, εφημεριδα, έως ότου, ζωη, ζωης, υπομονη, λύση, μοσχα, μπορεις, νυχτα, νορμανδια, ξενοδοχειο, ονομα, παρισι, πιστη, ποπ, σαββατο, συζυγο, συνεχεια, σοου, σοτσι, σχολειο, σχολια, τατιανα, τιμη, δωματιο, φιλοι, χωρα, κομματι, new york times, new york, οργη, pravda, ρωσοι, υπεροχο, william, york
Τυχαία Θέματα