Eπώδυνες αλλαγές σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά ζητά το κουαρτέτο

12:07 4/8/2015 - Πηγή: Antinews

Σε απ’ ευθείας διαπραγμάτευση με τους θεσμούς -που «πιέζουν» για την άμεση (εντός του Αυγούστου) ψήφιση του «μπλόκου» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις- έθεσε από χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος την πορεία υλοποίησης και «βελτίωσης», όπου υπάρχουν... περιθώρια, του πλαισίου συμφωνίας της κυβέρνησης με την ΕΚΤ, την Ε.Ε., τον ΕΜΣ και το ΔΝΤ για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό

και τα εργασιακά.

Στη συνάντηση διάρκειας 90 λεπτών με τους επικεφαλής των 4 θεσμών που έγινε στο υπουργείο Εργασίας κατόπιν πρωτοβουλίας του Γ. Κατρούγκαλου, υποβλήθηκε ένας «οδικός χάρτης» διαπραγματεύσεων τόσο για την επίλυση των διαφορών που έχουν προκύψει (π.χ. για την «ταχύτητα» προσαρμογής-αύξησης των χαμηλότερων από το 62ο και 67ο ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη «διόρθωση» ρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί και είναι «εκτός συμφωνίας», όπως το «πάγωμα» έως το 2021 της χρηματοδότησης των Ταμείων, αντί των κατώτατων συντάξεων που είχε συμφωνηθεί κ.ά.) όσο και για την εξειδίκευση των επόμενων παρεμβάσεων οι οποίες θα πρέπει να γίνουν, το αργότερο έως το τέλος του χρόνου.

ΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Με βάση τον «οδικό χάρτη» που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου, η διαπραγμάτευση για τα θέματα τα οποία παραμένουν «ανοικτά» θα γίνει ως εξής:

Μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες θα «κλειδώσουν» οι τελικές ρυθμίσεις για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (αν θα προστίθενται εξάμηνα, όπως ζητά η κυβέρνηση ή επιπλέον χρόνια, κάθε έτος, ανάλογα με την ηλικία, όπως αξιώνουν οι θεσμοί) καθώς και ο χρόνος ψήφισής τους.

Εχει συμφωνηθεί ότι δεν θα θιγούν μόνο όσοι και όσες είχαν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έως τις 30 Ιουνίου έτη ασφάλισης καθώς και οι εργαζόμενοι σε βαρέα και οι μητέρες ανάπηρων παιδιών. Σε εκκρεμότητα παραμένει, ωστόσο, η εναρμόνιση με το ΙΚΑ (μείωση) των εισφορών σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Εως τα τέλη Οκτωβρίου το υπουργείο Εργασίας θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα ενός «κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος» και θα έχει προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή τα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνει η συμφωνία (ενοποιήσεις Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, καταργήσεις κοινωνικών πόρων, αυξήσεις εισφορών ΟΓΑ , περιορισμός κατά 20% των δικαιούχων ΕΚΑΣ).

Νωρίτερα υποχρεούται να έχει παρουσιάσει «δημοσιονομικά ισοδύναμα» για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές (σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αποφασίσει μειώσεις) όπως και για την «κάλυψη» του κόστους στα Ταμεία μετά την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε σειρά περικοπών (παρακρατήσεις εισφορών από συντάξεις και κατάργηση δώρων συνταξιούχων ηλικίας άνω των 65 ετών).

Μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και έως το τέλος του χρόνου θα έχουν θεσμοθετηθεί οι αλλαγές στα εργασιακά (κατώτατος μισθός χωρίς τριετίες, συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις και απεργιακός νόμος) με βάση τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επιδιώκοντας την «αναστροφή της απορύθμισης της μνημονιακής πενταετίας», ζήτησε να εμπλακούν στη διαδικασία της διαβούλευσης εκτός από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και άλλοι διεθνείς οργανισμοί όπως, για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Κοινωνικών Δικαιωμάτων (η οποία έχει αντιταχθεί σε σειρά μνημονιακών παρεμβάσεων στους μισθούς και στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων).

Παραδείγματα αύξησης των ορίων ηλικίας με βάση την πρόταση των θεσμών

• Ασφαλισμένοι ηλικίας 50 έως 55 ετών φέτος θα μπορούν να «βγουν» στη σύνταξη σε ηλικία 56,5 ετών. Δηλαδή προστίθενται, ανάλογα με την ηλικία, από 1,5 έτος στους 55άρηδες έως 6,5 χρόνια στους 50άρηδες.

• Μικρότερη, αναλογικά, είναι η προτεινόμενη επιβάρυνση για τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Ασφαλισμένοι που υπολόγιζαν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 56 ετών, θα μπορούν να «βγουν» στα 57,4 (+1,4 έτος), οι 57άρηδες στα 58,3 (+1,3έτος), οι 58άρηδες στα 59,1 (+1,1 έτος), οι ηλικίας 59 ετών στα 60 (+1έτος), οι 60άρηδες στα 60,9 (+9μήνες), οι ηλικίας 61 ετών στα 61,8 (+8μήνες), οι ηλικίας 62 ετών στα 62,6 (+6μήνες), οι ασφαλισμένοι ηλικίας 63 ετών στα 63,5 (+5 μήνες), οι ηλικίας 64 ετών στα 64,4 (+4 μήνες), οι 65άρηδες στα 65,3 (+3μήνες) και οι ηλικίας 66 ετών στα 66,1 (+1 μήνας).

• Εως 9,5 έτη προστίθενται σε όσους γίνονται 50 ετών το 2017, έως 14 έτη για όσους συμπληρώνουν τα 50 έτη το 2020 και έως 15,5 έτη για όσους συμπληρώνουν το 50ό έτος της ηλικίας το 2021.

Τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί

1. Αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2015 αυξάνονται οι παρακρατούμενες εισφορές υγειονομικής περίθαλψης από 4% σε 6% από τις κύριες συντάξεις και επιβάλλεται αντίστοιχη εισφορά 6% και στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις. Η παρακράτηση των νέων εισφορών θα γίνει και για τους τρεις μήνες από τις συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου, σύμφωνα και με σχετικές εγκυκλίους που εξέδωσαν χθες το ΙΚΑ και το ΓΛΚ.

2. Στους συνταξιοδοτούμενους μετά τις 30/6/2015 χορηγείται σύνταξη που αναλογεί στις καταβαλλόμενες εισφορές και μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους, χορηγείται το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης (κατώτατο όριο).

3. Αλλάζει αναδρομικά από το 2011 ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με την καταβολή αναλογίας της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ σε όσους και όσες έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1/1/2015.

4. Εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης όλα τα ταμεία και οι τομείς επικουρικής ασφάλισης που δεν έχουν ενταχθεί (η ρύθμιση που εκ παραδρομής «πέρασε» στη Βουλή, προβλέπει την αναδρομική, από 1/1/2015, ενοποίηση).

Τελικές ρυθμίσεις

Μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες θα «κλειδώσουν» οι τελικές ρυθμίσεις για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (αν θα προστίθενται εξάμηνα, όπως ζητά η κυβέρνηση ή επιπλέον χρόνια, κάθε έτος, ανάλογα με την ηλικία, όπως αξιώνουν οι θεσμοί) καθώς και ο χρόνος ψήφισής τους.

Νέο καθεστώς

Εως τα τέλη του 2015 θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί το νέο καθεστώς για τα εργασιακά (κατώτατος μισθός χωρίς τριετίες, συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις και απεργιακός νόμος).

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα