Πόσο μπορεί να μείνουν στη ζωή;

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες της χρονιάς απανωτά αρνητικά δημοσιεύματα του ξένου τύπου σκάβουν το λάκκο της κυβέρνησης. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Κάπως έτσι έπεσε και η κυβέρνηση Σαμαρά. Πρώτα ρήξη με τους δανειστές και στη συνέχεια απανωτά καρφιά μεγάλων και μικρών εφημερίδων του εξωτερικού.

Ασφαλώς τα ξένα ΜΜΕ παίζουν το παιχνίδι τους. Πολλά από τα δημοσιεύματα είναι στοχευμένα ή και «δοσμένα» από συγκεκριμένα κέντρα που θέλουν να

δημιουργήσουν κλίμα. Όμως, στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι δανειστές πήραν τις αποφάσεις τους και τελειώνουν τον Τσίπρα. «Πάμε γι’ άλλα» που λένε καθώς βλέπουν ότι μπορεί οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» να παραμένουν πιστοί στα μνημόνια (όπως έλεγε και η δήλωση μετάνοιας) όμως, δεν μπορούν να βγάλουν άκρη. Τους εξοργίζουν οι φάτσες τους και η ψεύτικη ιδεολογία τους. Από τη μια ο Τσακαλώτος σκύβει και παρακαλά και από την άλλη ο μπάρμπα Αλέκος μοιράζει συντάξεις.

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης δείχνουν την σύντομη έξοδο στον Τσίπρα, κι αυτό δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Όχι ότι θα έχουν πρόβλημα να το κάνουν και με τον Μητσοτάκη στο πρόσωπο του οποίου βλέπουν ένα ακόμη… λεμόνι για να στύψουν μέχρι τελικής πτώσεως.

Το χθεσινό δημοσίευμα των FT, ωστόσο, διαφέρει από τα υπόλοιπα. Συγκρίνει την κυβέρνηση της αριστεράς με τους ακροδεξιούς στην Πολωνία και την Ουγγαρία σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ελέγχου του κράτους και ανεξάρτητων θεσμών. Θυμίζει τα επεισόδια με τον Γ. Στουρνάρα ο οποίος έχει αντισταθεί στην επιχείρηση άλωσης του τραπεζικού συστήματος. Θυμίζει ακόμη την, κατ’ εντολήν έφοδο των εισαγγελέων στο σπίτι της γυναίκας του κεντρικού τραπεζίτη μόλις αυτός αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της κυβέρνησης να οριστεί δικός της τραπεζίτης στην Αττικής.

Λέει το δημοσίευμα ότι κυβερνητικά στελέχη κανόνισαν με το ΤΣΜΕΔΕ, τον μεγάλο μέτοχο της Τράπεζας Αττικής, να δοθεί η θέση στον «με λίγη γνώση περί τα τραπεζικά» Κωνσταντίνο Μακέδο.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ενέργεια αυτή ήταν ευθεία πρόκληση προς τον κ. Στουρνάρα, επικεφαλής του ανεξάρτητου εποπτικού οργάνου του τραπεζικού τομέα.

Ο επίτιμος καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θάνος Βερέμης σχολιάζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα ήθελε να θέσει κάθε ανεξάρτητο θεσμό υπό κρατικό έλεγχο», καθώς «είναι μέρος της ιδεολογίας τους».

Για άλλους, συμπληρώνει η εφημερίδα, το επεισόδιο αυτό και άλλα είναι απλώς μία πιο ορατή έκφανση της πολυετούς δυσκολίας σεβασμού της ανεξαρτησίας βασικών δημοσίων θεσμών στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στην έφοδο των εισαγγελέων διαφθοράς στα γραφεία της εταιρείας της συζύγου του κ. Στουρνάρα Λίνας Νικολοπούλου – «ένα περιστατικό που ανησύχησε αξιωματούχους της ΕΚΤ και προκάλεσε ευρύτερους φόβους για την προθυμία του κράτους να κάνει χρήση εκφοβισμού για να περάσει το δικό του». Η κα Νικολοπούλου δηλώνει στους FT ότι ο πραγματικός στόχος της εφόδου ήταν ο σύζυγός της.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η έφοδος έγινε λίγο πριν ο κ. Μακέδος κριθεί ακατάλληλος για την ηγεσία της Τράπεζας Αττικής και ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης είχε επιβάλει απαγόρευση δανεισμού στην προβληματική τράπεζα, γεγονός που σήμανε την ακύρωση δανείου που προετοίμαζε η τράπεζα προς τον Χρήστο Καλογρίτσα, έναν από τους «προτιμητέους από την κυβέρνηση» συμμετέχοντες στην «ευαίσθητη και αμφιλεγόμενη» διαδικασία τηλεοπτικών αδειοδοτήσεων. Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά και στα βοσκοτόπια των εγγυήσεων Καλογρίτσα για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η κα Νικολοπούλου προσθέτει ότι η έφοδος πραγματοποιήθηκε χωρίς την απαραίτητη νομική εξουσιοδότηση, χωρίς υπογεγραμμένο ένταλμα έρευνας. «Ήμουν έξαλλη αλλά και σοκαρισμένη που κάτι τέτοιο μπορούσε να συμβαίνει σε μία δημοκρατική χώρα», δηλώνει η σύζυγος του κ. Στουρνάρα.

Και πάλι η εφημερίδα σημειώνει ότι κυβερνητικές πηγές απορρίπτουν τις κατηγορίες περί πολιτικών κινήτρων πίσω από τη συγκεκριμένη έρευνα στα γραφεία της Λίνας Νικολοπούλου.

Η εφημερίδα, κι αυτό είναι το χειρότερο, τοποθετεί την Ελλάδα στο ίδιο κάδρο με την Πολωνία και την Ουγγαρία των ακροδεξιών κυβερνήσεων, Η εφημερίδα σχολιάζει ότι μεταξύ των παρατηρητών του ελληνικού προγράμματος διάσωσης υπάρχει μια έγνοια ότι η έλλειψη σεβασμού στην ανεξαρτησία ορισμένων θεσμών, ιδίως της δικαιοσύνης, «θα μπορούσε να γίνει η Αχίλλειος πτέρνα στην προσπάθεια της χώρας να στρίψει τη γωνία και να προσελκύσει έξωθεν επενδύσεις».

Ουσιαστικά περιγράφεται με φασιστική κουλτούρα που διακατέχει την… «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς το ξέρουμε εδώ και καιρό και το λέμε. Βλέπουμε τι είναι η κυβέρνηση και που το πάει, τους έχουμε ξεσκεπάσει ουκ ολίγες φορές. Όμως, τους FT τους διαβάζει όλος ο κόσμος ο οποίος μαθαίνει ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια… δημοκρατική χούντα που θέλει να κάνει ό,τι γουστάρει. Το ξεμπρόστιασμα της κυβέρνησης, η αποκάλυψη σε όλο τον κόσμο σχετικά με το «ποιόν» της, είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρό της.

Και αποτυχημένοι και χωρίς σχέδιο για τη χώρα και φασίστες που επιχειρούν να αλώσουν το κράτος. Πόσο μπορεί να μείνουν στη ζωή;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα