Ο Στουρνάρας διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας

Επίσημα πλέον ο νέος διοικητής της ΤτΕ, είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Με ανακοίνωσή της η Τράπεζα τονίζει: «Ανακοινώνεται ότι το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, ενόψει της αποχώρησης, μετά τη λήξη της

θητείας του στις 19 Ιουνίου 2014, του Διοικητή Γεωργίου Προβόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα κατά τη σημερινή συνεδρίασή του να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει του άρθρου 29 του Καταστατικού της Τράπεζας, τον διορισμό του κ. Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του Διοικητή».

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Μετά την πρόταση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την ανάληψη της θέσης του Διοικητή από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Διοικητή κ. Γιώργο Προβόπουλο για τις υπηρεσίες που προσέφερε τα προηγούμενα χρόνια από τη θέση αυτή. Συνέβαλε με τρόπο καθοριστικό τόσο στην ευστάθεια του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, στην πιο δύσκολη μεταπολεμική περίοδο που διένυσε η Χώρα μας.

Έτσι, παίρνει τέλος η θητεία του Γ. Προβόπουλου στην ΤτΕ η οποία έχει σημαδευτεί από ορισμένα «μελανά» σημεία τα οποία ίσως αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης στο άμεσο μέλλον. Όπως π.χ. τι έγινε με την Proton Bank, ποιος ο ρόλος της ΤτΕ στη γιγάντωση της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα, αν ο κεντρικός τραπεζίτης έκανε σωστά τη δουλειά του σε ότι αφορά τα θαλασσοδάνεια που δόθηκαν και που κανείς δε γνωρίζει σε ποιους και πόσα.

Ελπίζουμε ότι ο κ. Στουρνάρας θα λειτουργήσει με απόλυτη διαφάνεια και θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους σε ότι αφορά το τι έχει συμβεί στα χαρτοφυλάκια των συστημικών κι όχι μόνο τραπεζών. O νέος διοικητής θα αναλάβει σε μερικές εβδομάδες τα νέα του καθήκοντα και καλείται να λύσει σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην ΤτΕ. Γιατί απ’ ότι μαθαίνουμε υπάρχουν πολλά «μαύρα» σημεία που ήδη έχει εντοπίσει κατά την πενταετή θητεία του κ. Προβόπουλου. Οπως π.χ. τη δημιουργία ενός συστήματος από διευθυντές και δημοσιογράφους σε pay roll που δούλευαν για το προφίλ του διοικητή κι όχι για το καλό του τραπεζικού συστήματος.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα