Ποιος κρύβεται πίσω από τη βλακεία» που έβαλε τη φωτιά στο μουσουλμανικό κόσμο

Τον κινηματογραφιστή που βρίσκεται πίσω από την ταινία «Η αθωότητα των μουσουλμάνων», που πυροδότησε τις ταραχές στη Μέση Ανατολή παρουσιάζοντας τον Μωάμεθ ως έκφυλο, αναζητούν οι αμερικανικές Αρχές. Η αστυνομία της Καλιφόρνια προσήγαγε σήμερα έναν ύποπτο. Το μυστήριο όμως εξακολουθεί να υφίσταται… Αρχικά οι υποψίες στράφηκαν γύρω από έναν μεσίτη και «σκηνοθέτη» ονόματι Sam Bacile, ο οποίος πόσταρε το βίντεο στο YouTube

και προ ημερών έδωσε συνεντεύξεις στο Associated Press και την Wall Street Journal κατηγορώντας τους μουσουλμάνους ως «καρκίνωμα». Όπως αποδείχθηκε, πουθενά δεν υπήρχε άνθρωπος με αυτά τα στοιχεία. Κάποιος άλλος ονόματι Steve Klein, φούρναρης στο επάγγελμα και σύμβουλος της ταινίας, δήλωσε σε Μέσα ότι ο Bacile δεν είναι ούτε Ισραηλινός ούτε Εβραίος.

Ο άνθρωπος που προσήγαγε η αστυνομία είναι ένας κινηματογραφικής από την Καλιφόρνια, εκεί όπου φτιάχτηκε το φιλμ, και Nakoula Basseley Nakoula. Είναι γύρω στα 55 και χριστιανός Κόπτης. Όπως λέγεται, είναι αυτός που χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο «Sam Bacile». Δημοσιογράφος του Associated Press, όπου μίλησε ο υποτιθέμενος  Bacile, ανακάλυψε ότι το τηλέφωνό του αναφέρεται στην ίδια διεύθυνση με αυτό του  Nakoula. Η αστυνομία πάντως τον ανέκρινε και τον άφησε ελεύθερο. Δεν έχει καθαρό ποινικό μητρώο, αφού στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για απάτη με ψευδείς τραπεζικούς λογαριασμούς. Σύμφωνα με το Daily Beats, το 1997 είχε ξανασυλληφθεί κατηγορούμενος για κατασκευή μεθαμφεταμίνης. Ζει με τη γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά στο Λος Άντζελες. Ο δικηγόρος του James Hendersonδήλωσε ότι ο Nakoula «πήρε το μάθημά του». «Δε νομίζω να ξανακάνει μεγαλύτερη βλακεία απ’ αυτή που έκανε!» δήλωσε.

Ο «σύμβουλος σεναρίου» Steve Klein δηλώνει ότι δεν γνωρίζει το πραγματικό όνομα του σκηνοθέτη. Θεωρεί ότι ζήτησε τη βοήθειά του επειδή γνώριζε τις σχέσεις που έχει με εξτρεμιστικές χριστιανικές ομάδες της νότιας Καλιφόρνιας. Είναι βετεράνος του Βιετνάμ και ιδρυτής της οργάνωσης Courageous Christians United, που αντιτίθεται σε Μορμόνους, Μουσουλμάνους και Ιεχωβάδες. Ο οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα Southern Poverty Law υποστηρίζει ότι είναι επικεφαλής ενός γκρουπ που αποκαλείται Concerned Citizens for the First Amendment (ενάντια δηλαδή στην ελευθερία έκφρασης και ανεξιθρησκίας), ένα γκρουπ που κατατάσσει στις «ομάδες μίσους». Σε μια συνέντευξή του υποστηρίζει ότι κυνηγά τρομοκράτες: «Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, έψαξα να βρω τρομοκρατικούς πυρήνες και τους βρήκα. Ήταν πανεύκολο. Ο Σαμ το έμαθε. Οι χριστιανικές και εβραϊκές κοινότητες της Μέσης Ανατολής με εμπιστεύονται» υποστηρίζει. Θεωρεί επίσης ότι η Αμερική βρίσκεται «σε πόλεμο» με τους μουσουλμάνους.

Οι ηθοποιοί πάντως δηλώνουν ότι δεν είχαν ιδέα για το τι ταινία γυρίζουν και υποστηρίζουν ότι τους ντούμπλαραν. Το σενάριο που τους έδωσαν ήταν για ένα φιλμ με τίτλο «Desert Warrior» (Πολεμιστής της ερήμου), μια περιπετειούλα στην έρημο.

http://www.guardian.co.uk/world/2012/sep/15/us-police-question-film-maker

http://www.t

Keywords
Τυχαία Θέματα