Νταβούτογλου: Δεν θα αφήσουμε να αποσχισθούν οι Κούρδοι, όπως οι Έλληνες και οι Αρμένιοι

Σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου προκάλεσε την ένωση διαλυμένων συνόλων, ο εθνικισμός ευνόησε στην Ανατολή τη διάσπαση και γέννησε τα έθνη κράτη, δημιουργώντας τεχνητές αντιθέσεις και ταυτότητες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υπογραμμίζοντας ότι πριν από δύο αιώνες αποσχίστηκαν, με τη διαδικασία αυτή, από την τουρκική εκδοχή των «οργανικών συνόλων οι Αρμένιοι, οι Άραβες, οι Έλληνες και πολλές άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ταυτότητες».

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της τουρκικής

εφημερίδας «Χουριέτ», ο Α. Νταβούτογλου ερωτάται για το πώς μπορεί να λυθεί το Κουρδικό στην Τουρκία, για να κάνει μία «θεμελιώδη» όπως λέει, διαπίστωση:

«Ο εθνικισμός, ως ιδεολογία του 19ου αιώνα, συγκέντρωσε στην Ευρώπη τα διχοτομημένα, λόγω φεουδαλισμού σύνολα. Σε μας, όμως, διέλυσε τα ιστορικά οργανικά σύνολα και δημιούργησε προσωρινές και τεχνητές αντιθέσεις και ταυτότητες. Ήλθε η ώρα να τα βάλουμε με την αποσχιστική αυτή κουλτούρα».

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, «οι πολιτισμικές ταυτότητες και οι γλώσσες έχουν αξία από πλευράς της ανθρωπότητας, αλλά αυτό θα πρέπει να ερμηνευτεί ως μέσο ενότητας και όχι απόσχισης και με τρόπο που θα ενισχύσει τη συνείδηση της κοινής καταγωγής. Πριν από δύο αιώνες, αποσπάστηκαν από το οργανικό σύνολο, ενώ μέχρι τότε ζούσαν μαζί, στις πόλεις και τις γειτονιές μας, οι Τούρκοι, οι Αρμένιοι, οι Άραβες, οι Έλληνες και πολλές άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ταυτότητες. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε νέες αποσπάσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα