Ποιος είναι ο πρώην πράκτορας της MI6 που έδωσε τις πληροφορίες για τον Τραμπ

Ένας πρώην αξιωματικός της MI6 που έδωσε τον φάκελο σχετικά με τον Τραμπ στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δηλώνει "τρομοκρατημένος για την ασφάλειά του". Ο 52χρονος Κρίστοφερ Στιλ έφυγε από το σπίτι του στο Σάρεϊ την Τετάρτη το πρωί, αφού ήταν θέμα χρόνου το να δημοσιοποιηθεί το όνομά του. Μια πηγή κοντά στον Στιλ δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι φοβάται τώρα μια άμεση και δυνητικά επικίνδυνη αντίδραση εναντίον του από τη Μόσχα.

Ο Στιλ, συνιδρυτής της Orbis Business Intelligence Ltd

που εδρεύει στο Λονδίνο, ετοίμασε ένα έγγραφο 35 σελίδων που υποστηρίζει ότι το Κρεμλίνο συνωμότησε με την ομάδα της προεδρικής εκστρατείας του Τραμπ και ότι οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να τον εκβιάσει, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρισμού ότι πλήρωσε πόρνες για να μολύνουν ένα κρεβάτι που είχε κοιμηθεί ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα.

Η έρευνά του χρηματοδοτήθηκε αρχικά από τους Ρεπουμπλικάνους που ήταν κατά του Τραμπ και αργότερα από Δημοκρατικούς. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς "ψεύτικους" και δήλωσε ότι αισθάνεται σαν να ζει στη ναζιστική Γερμανία. Γνωρίζοντας ότι το όνομά του θα αποκαλυφθεί, ο Στιλ μάζεψε βιαστικά τις βαλίτσες του και έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. Ο Στιλ, ο οποίος κατασκόπευε στη Μόσχα για την Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών στη δεκαετία του 1990, έφυγε από το σπίτι του στο Σάρεϊ, λέγοντας σε έναν γείτονα να προσέχει τη γάτα του γιατί θα λείπει "για λίγες μέρες".

Επί μήνες, έπαιζε ένα επικίνδυνο παιχνίδι: έδινε στοιχεία στους δημοσιογράφους για όσα λέει ότι ανακάλυψε από τις πηγές του στη Ρωσία σχετικά με τις υποτιθέμενες σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με το Κρεμλίνο, ενώ ισχυρίστηκε ότι η FSB είχε εξαιρετικά κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του Τραμπ κατά τη διάρκεια επισκέψεών του στη χώρα.

Μια από τις βασικές επαφές του, ο Ντέιβιντ Κορν του πολιτικού blog Mother Jones, έγραψε πέρυσι για τον εν λόγω φάκελο και τις συνομιλίες του με τον "πρώην πράκτορα" που τον είχε συντάξει, αλλά δεν κατονόμασε τον Στιλ. Μια πηγή κοντά στον Στιλ δήλωσε ότι είναι "τρομοκρατημένος για την ασφάλειά του και της οικογένειάς του". Ο Στιλ είχε εργαστεί ως εμπειρογνώμονας για τη Ρωσία επί 20 χρόνια κατά τη διάρκεια της θητείας του στην MI6, και στάλθηκε στη Μόσχα ως κατάσκοπος το 1990. Όταν έφυγε από την υπηρεσία, ίδρυσε την Orbis Business Intelligence Ltd με επιχειρηματικό εταίρο τον Κρίστοφερ Μπάροους, το 2009. Η ιστοσελίδα της εταιρείας λέει ότι "ιδρύθηκε από πρώην επαγγελματίες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών". Με έδρα στο Grosvenor Gardens, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Victoria, η Orbis λέει ότι έχει μια "εκλεπτυσμένη ερευνητική ικανότητα" και ασχολείται με "επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών και τη διεξαγωγή πολύπλοκων, συχνά διασυνοριακών ερευνών". Προσφέρει επίσης "αναφορές σε πραγματικό χρόνο για τις επιχειρήσεις και την πολιτική σε όλα τα επίπεδα".

Ο Μπάροους είπε ότι δεν θα "επιβεβαιώσει ούτε θα διαψεύσει ότι η Orbis είχε προσκομίσει την έκθεση". Ο Μπάροους περιγράφει τον εαυτό του στην ιστοσελίδα LinkedIn ως πρώην σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών, με αποσπάσεις στις Βρυξέλλες και το Δελχί. Εκπαιδεύτηκε στο Cleethorpes Grammar School και στο Πανεπιστήμιο της Λίβερπουλ.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα