Έληξε η ανακωχή Τραμπ - μυστικών υπηρεσιών

Μία επισφαλής ύφεση των σχέσεων του Ντόναλντ Τραμπ με τις μυστικές υπηρεσίες που σύντομα θα ελέγχει κλονίστηκε, καθώς ο Τραμπ κατηγόρησε τις υπηρεσίες ότι διαρρέουν ένα μη επιβεβαιωμένο, λάγνο έγγραφο για να καταστρέψουν την προεδρία του εν τη γενέσει της. Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο Τραμπ είπε ότι "ποιος ξέρει, αλλά ίσως οι μυστικές υπηρεσίες" να ήταν υπεύθυνες για το έγγραφο, το οποίο όπως είπε, θα είναι "μια τεράστια κηλίδα στο αρχείο τους".

Νωρίτερα, ο Τραμπ παρομοίασε τις μυστικές υπηρεσίες με τη "ναζιστική Γερμανία", σε ένα tweet,

λέγοντας ότι "δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται αυτές οι ψεύτικες ειδήσεις να διαρρέουν στο κοινό. Η χαριστική βολή για εμένα". Οι βετεράνοι των υπηρεσιών αντέδρασαν με έκπληξη στην ανανεωμένη και έντονη επίθεση, λέγοντας ότι ο Τραμπ εκφράζει "ανοικτή, παράλογη και υστερική εχθρότητα" προς αυτούς, την παραμονή της σημερινής ακρόασης επιβεβαίωσης για τον υποψήφιο του Τραμπ για διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο. Ένας άλλος αξιωματούχος πρότεινε ότι πολλοί συνάδελφοί του θα έπρεπε να υποβάλλουν συλλογική παραίτηση.

Οι μυστικές υπηρεσίες δεν κατήρτισαν ούτε διέρρευσαν τον ανεπιβεβαίωτο φάκελο. Πολλές από τις αξιώσεις που περιέχονται έχουν κυκλοφορήσει εδώ και μήνες από τα Μέσα, τα οποία αντιστάθηκαν στη δημοσίευσή τους μέχρι να μπορούσε να γίνει επαρκής έλεγχος.

Ο Τζέιμς Κλάπερ, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, δήλωσε ότι είπε στον Τραμπ την Τετάρτη το βράδυ ότι η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών δεν ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή των εγγράφων. "Έχω τονίσει ότι το έγγραφο αυτό δεν είναι προϊόν των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και ότι δεν πιστεύω ότι οι διαρροές προήλθαν από το εσωτερικό" είπε ο Κλάπερ.

Πριν αναφέρει το CNN χθες το βράδυ ότι για σημεία του φακέλου, που αποκτήθηκε από το FBI το Δεκέμβριο από γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν, ενημερώθηκαν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τραμπ, κανένας δημοσιογραφικός οργανισμός δεν είχε δημοσιεύσει τις κατηγορίες, οι οποίες έχουν σκοπό να αποκαλύψουν τις δυνητικά καταστροφικές πληροφορίες που η Ρωσία μπορεί να έχει για τον Τραμπ. Ο Τραμπ το αρνήθηκε και το NBC αργότερα ανέφερε ότι το υλικό είχε προετοιμαστεί για την ενημέρωση τους Τραμπ, αλλά δεν συζητήθηκε.

Ο Ρον Γουάιντεν, ένας Δημοκρατικός από την επιτροπή πληροφοριών της Γερουσίας και συνεπής επικριτής των υπερβολών περί κατασκοπείας, είπε στην Guardian ότι ήταν "εξαιρετικά επικίνδυνο" ο Τραμπ να συνεχίζει τη διαμάχη του με τους οργανισμούς.

"Ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για τις ζωτικής σημασίας αποφάσεις για την εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων για το αν θα πάμε σε πόλεμο, που εξαρτώνται από τις γενικές δραστηριότητες συλλογής και τεκμηριωμένης ανάλυσης της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών. Ένα σενάριο στο οποίο ο πρόεδρος απορρίπτει την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών, ή, ακόμη χειρότερα, την κατηγορεί για προδοσία, είναι βαθύτατα επικίνδυνο" δήλωσε.

Η Βίκι Ντίβολ, πρώην δικηγόρος της CIA και της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας, θεωρεί ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για μια προσέγγιση μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και των Τραμπ. "Αφού υποτίμησε και εξευτέλισε τους εργατικούς υπαλλήλους της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών και αποδέχθηκε απρόθυμα τα συμπεράσματά τους για τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις στις εκλογές, ο Τραμπ τώρα εκσφενδονίζεις τα χειρότερα επίθετα -κάνοντας συγκρίσεις με τη ναζιστική Γερμανία - εναντίον τους, χωρίς βάση και εν όψει της ανάληψης της προεδρίας" δήλωσε η Ντιβόλ. "Εισερχόμαστε σε μια εποχή στην οποία υπάρχει τόσο ανοιχτή, παράλογη και υστερική εχθρότητα από έναν πρόεδρο εναντίον μιας κοινότητας 17 οργανισμών, που μας κρατούν ασφαλείς".

Το ξέσπασμα του Τραμπ ήταν μια απόκλιση από τον μετριοπαθή τόνο που είχε λάβει απέναντι στις μυστικές υπηρεσίες από την Παρασκευή, όταν συναντήθηκε με τον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ, τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, τον διευθυντή της NSA Μάικ Ρότζερς και τον διευθυντή της CIA Τζον Μπρέναν για να συζητήσουν από κοινού το συμπέρασμά τους, ότι η Ρωσία είχε παρέμβει εκτενώς στις εκλογές του 2016 υπέρ του Τραμπ. Ο Τραμπ είχε αναφερθεί στο παρελθόν σε ένα "κυνήγι μαγισσών" από τις υπηρεσίες πληροφοριών και τους υπενθύμισε την μοιραία λανθασμένη αξιολόγηση της CIA το 2002 ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Οι Κλάπερ και Ρότζερς είχαν προειδοποιήσει για κατακόρυφη πτώση του ηθικού στις υπηρεσίες πληροφοριών πριν από την προεδρία του Τραμπ. Μετά τη συνάντηση, ο Τραμπ μίλησε για "τεράστιο σεβασμό στο έργο και στις υπηρεσίες από τους άνδρες και τις γυναίκες αυτής της κοινότητας".

Στην συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο Τραμπ ταυτόχρονα αποδέχθηκε και υποβάθμισε την αξιολόγηση των υπηρεσιών πληροφοριών, ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για το χακάρισμα των Δημοκρατικών κατά τις εκλογές, λέγοντας: "Νομίζω ότι ήταν η Ρωσία". Αργότερα πρόσθεσε την προειδοποίηση: "Ξέρετε τι; Θα μπορούσαν να είναι και άλλοι επίσης". Την Κυριακή, ο βοηθός του Ράινς Πρίμπους επέμεινε ότι ο Τραμπ "δεν αρνείται ότι οντότητες στη Ρωσία ήταν πίσω από αυτή τη συγκεκριμένη εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων".

Ένας απόστρατος αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, είπε ότι ο Τραμπ ακολουθούσε την τακτική "βλέποντας και κάνοντας", καθώς ο Πομπέο και ο υποψήφιος του Τραμπ για διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Νταν Κόατς φαίνονται "λογικές επιλογές" για τις θέσεις τους.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα