Ποιος είναι ο «διάδοχος» του Τσάβες

20:01 6/3/2013 - Πηγή: Antinews

Ενώ άλλοι θρηνούν και άλλοι πανηγυρίζουν στους δρόμους της Βενεζουέλας για τον θάνατο του Τσάβες, όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στον αντιπρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο ο κομαντάτε είχε ορίσει διάδοχό του. Ποιος είναι ο πρώην οδηγός λεωφορείων που, κατά πολλούς, «έχτισε την καριέρα του πάνω στην πίστη και στην υπακοή στον Τσάβες»;

Όταν ο Ούγκο Τσάβες δεν κατάφερε να εμφανιστεί

σε προεκλογική συγκέντρωση πέρυσι, ο Νικολάς Μαδούρο κοίταξε το αποθαρρυμένο πλήθος και αναφώνησε: «Τι μπέρδεμα!». Αυτά τα λόγια, που «έπιασε» ένα ξεχασμένο μικρόφωνο, ήταν η μόνη παρεκτροπή του Μαδούρο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο πρώην οδηγός του λεωφορείου που έγινε αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας τον περασμένο Οκτώβριο έχει χτίσει ολόκληρη την καριέρα του στην πίστη και την υπακοή στον Τσάβες.

Μάλιστα, ο 50χρονος Μαδούρο μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ένας αυθεντικός τσαβίστας: ανήκε στον κύκλο των οπαδών του προτού γίνει αντικείμενο λατρείας ως πρόεδρος, το 1999.

Γνώρισε τον Τσάβες για πρώτη φορά το 1994, όταν ο τότε αλεξιπτωτιστής απελευθερώθηκε από τη φυλακή, επειδή ηγήθηκε ενός αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον της αλλοπρόσαλλης, αλλά εκλεγμένης κυβέρνησης.

Εμπνευσμένος από το μίγμα σοσιαλισμού και λαϊκισμού του Τσάβες, ο Μαδούρο είχε αγωνιστεί για την ελευθερία του. Ο πρώτος κύκλος των τσαβίστας ήταν ένα κλειστό κλαμπ: μία άλλη ακτιβίστρια, η Σιλίσια, έγινε σύζυγος του Μαδούρο. Αφότου ο Τσάβες κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 1998, ο Μαδούρο εντάχθηκε στην επιτροπή που ετοίμασε νέο σύνταγμα. Αργότερα έγινε Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης.

Για τα επόμενα έξι χρόνια, ο Μαδούρο ήταν ένας πιστός προμηθευτής του τσαβισμού σε όλο τον κόσμο. Ο «κομαντάντε» χρησιμοποίησε τη δική του επιρροή στη διπλωματία για να οικοδομήσει ένα αντι-αμερικανικό μέτωπο, προσεγγίζοντας ηγέτες ανήθικους και εκκεντρικούς, όπως ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε και του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ο Μαδούρο ήταν ο υπάκουος εφαρμοστής της ξένης πολιτικής που διέταζε η μεγαλειότητά του και η οποία οδήγησε στον να αποκαλούν τον Τσάβες «απόλυτο επαναστάτη».

Το γεγονός ότι ο Μαδούρο ανήκει στην εκλεκτή ράτσα των τσαβίστας υποδεικνύει ότι θα χρησιμοποιήσει την προεδρία του για να προχωρήσει με την «Σοσιαλιστική Μπολιβαριανή Επανάσταση». Μερικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης της Βενεζουέλας φοβούνται ότι θα αποδειχθεί πιο καταπιεστικός και λιγότερο ανεκτικός από τον δάσκαλό του.

Ωστόσο, ο Μαδούρο θα μπορούσε να αλλάξει από την πραγματικότητα της εξουσίας. «Ο Μαδούρο δεν έχει δοκιμαστεί και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς τα άτομα αυτά συμπεριφέρονται όταν είναι πραγματικά στην εξουσία», δήλωσε ο καθηγητής Victor Bulmer-Thomas από το Ινστιτούτο της Αμερικής στο University College του Λονδίνου.

«Αν κάποιος σας πει ότι ξέρει πώς θα συμπεριφερθεί ο Μαδούρο ως πρόεδρος, μην τον εμπιστευθείτε». Για πρώτη φορά στην πολιτική του σταδιοδρομία, ο Μαδούρο δεν είναι πλέον στη σκιά του Τσάβες. Ακόμα και ο ίδιος μπορεί να μην ξέρει πώς θα ανταποκριθεί στις πιέσεις της εξουσίας.

Telegraph

Keywords
Τυχαία Θέματα