Πρόστιμο 561 εκατ. ευρώ στην Microsoft

16:53 6/3/2013 - Πηγή: Antinews

Με την επιβολή προστίμου 561 εκατ. ευρώ θα πληρώσει η Microsoft την άρνησή της να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία περί μονοπωλίου, μη δίνοντας στους χρήστες των Windows τη δυνατότητα εγκατάστασης και άλλων διαδικτυακών επεξεργαστών εκτός του Internet Explorer. Η Κομισιόν κατηγορεί την αμερικανική εταιρεία

ότι μεροληπτεί υπέρ του Internet Explorer, του δικού της προγράμματος πλοήγησης, ενώ θα έπρεπε να προβάλλει εξίσου και τα άλλα αντίστοιχα προγράμματα των ανταγωνιστριών εταιρειών, δηλαδή τα Mozilla Firefox, Opera, Chrome κλπ.

Το 2010, η εταιρεία είχε εισάγει μία οθόνη στα Windows, από την οποία ο χρήστης επέλεγε το πρόγραμμα της αρεσκείας του, αλλά ένα χρόνο αργότερα την απέσυρε, με αποτέλεσμα ο χρήστης να χρησιμοποιεί μόνο τον Internet Explorer, εκτός αν έκανε εγκατάσταση άλλου προγράμματος. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε από τον Επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια ως «αποτυχία συμμόρφωσης και θεωρείται πολύ σοβαρό αδίκημα που πρέπει να αντιμετωπίζεται με τις αντίστοιχες ποινές».

Η Microsoft απέδωσε την κατάργηση της επιλογής σε «τεχνικό λάθος», αλλά η Κομισιόν δεν πείστηκε. «Η πράξη αυτή δεν έχει προηγούμενο και θέλουμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε εταιρεία από το να αθετεί τις υποσχέσεις της», δήλωσε ο επίτροπος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το πρόστιμο είναι αρκετά επιεικές καθώς η Κομισιόν θα μπορούσε να είχε επιβάλει πρόστιμο ίσο με το 10% του παγκόσμιου ετήσιου τζίρου της, δηλαδή περίπου 5,7 δις ευρώ.

http://www.reuters.com/article/2013/03/06/us-eu-microsoft-idUSBRE92500520130306

Keywords
Τυχαία Θέματα