Πλειστηριασμοί, Αμυντικά Συστήματα και ΦΠΑ στην εστίαση, τα αγκάθια των διαπραγματεύσεων

Δύο ναυάγια το Σάββατο, δύο νέα ραντεβού την Κυριακή προέκυψαν από τις επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα. Πλειστηριασμοί, η τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και ο ΦΠΑ στην εστίαση αποτελούν τα βασικά αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με τους τροικανούς να συνεχίζουν στην ίδια αδιάλλακτη στάση. Τόσο η συνάντηση με τον Κ. Χατζηδάκη

για τους πλειστηριασμούς όσο και αυτή με τον Γ. Στουρνάρα δεν έφερε αποτέλεσμα ενώ από το Μαξίμου διέρρεαν πως έχουν δοθεί εντολές να μην υπάρξει συμφωνία για μέτρα που θα οδηγήσουν σε ακόμη χειρότερη κατάσταση τον λαό. Η πλήρης απελευθέρωση της άρσης πλειστηριασμών δε θα γίνει δεκτή, διαμηνύει η κυβέρνηση που στέλνει μήνυμα στην τρόικα πως υπάρχουν όρια και πως δε θα επιτραπεί να τεθεί σε κίνδυνο η πρώτη κατοικία κανενός.

Η τρόικα είναι αμετακίνητη σε ό,τι αφορά στα κριτήρια, (εισοδηματικά, περιουσιακά, αντικειμενική αξία, κ.λπ.) που θα περιλαμβάνονται στη μεταβατική διάταξη.

Η διαφορά έχει να κάνει κυρίως με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, με την κυβέρνηση να μη δέχεται να πέσει κάτω από τις 180.000 ευρώ.

Οι τροϊκανοί φέρονται να έχουν επιφυλάξεις επί των εσόδων που θα φέρει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και δεν πιστεύουν πως θα πιάσουμε τα 2,65 δισ.

Όσον αφορά στον ΦΠΑ στην εστίαση που η τρόικα θέλει να επιστρέψει στο 23%, υπάρχει απόκλιση με την τρόικα στην απόδοση του μειωμένου φόρου σε έσοδα (με στοιχεία και του Νοεμβρίου) και η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να νομοθετήσει μονομερώς τη συνέχιση ισχύος του μειωμένου συντελεστή και μετά την 1/1/2014.

Σήμερα στις 6 το απόγευμα Στουρνάρας και τρόικα θα συζητήσουν αποκλειστικά για το θέμα των Αμυντικών Συστημάτων.

Η αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων αποτελεί ένα από τα 4 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση εμμένει στον, για ένα έτος πιλοτικά, εξαγωγικό προσανατολισμό του στρατιωτικού σκέλους (μετά τη διάσπαση της επιχείρησης σε στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος και το κλείσιμο του δεύτερου) και σε εθελούσια έξοδο των εργαζομένων αντί για απολύσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και οι επικεφαλής της τρόικας, θα αναχωρήσουν για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο πρώτος θα επιστρέψει στην Αθήνα την Πέμπτη, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν τον Ιανουάριο, οπότε και θα «ανοίξουν» τα «καυτά» ζητήματα του δημοσιονομικού κενού για το 2014, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2014- 2017, κ.ά., προκειμένου να αρχίσει να δρομολογείται και η δόση των 4,9 δισ. ευρώ, η οποία κανονικά έπρεπε να εκταμιευθεί τον Δεκέμβριο φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα