Πιθανή μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα

Τα έθνη πλησιάζουν περισσότερο σε μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, την οποία δεν κατάφεραν να επιτύχουν εδώ και 20 χρόνια, καθώς προέκυψε συμβιβασμός για ορισμένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματευτές στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι και παρότι άλλα προβλήματα παραμένουν άλυτα. Ένα νέο σχέδιο που παρουσιάστηκε την Πέμπτη έδειξε ότι μια συμφωνία είναι στον ορίζοντα, μετά από 11 ημέρες συνομιλιών που ελάχιστα συνέβαλαν στο να γεφυρωθούν οι διαφορές των διαπραγματευτών, απ' όταν συμφώνησαν να επιδιώξουν την επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή

το 1992.

"Είναι προφανώς πολύ πιο κοντά στη γραμμή του τερματισμού" δήλωσε ο Άλντεν Μάγιερ της Ένωσης Ανήσυχων Επιστημόνων, μιας περιβαλλοντικής ομάδας. Την Παρασκευή το πρωί, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί ανέμεναν από καιρό: η διάσκεψη για το κλίμα θα πρέπει να επεκταθεί πέρα από προγραμματισμένη λήξη της Παρασκευής, με το τελικό κείμενο της συμφωνίας να αναμένεται πλέον το Σάββατο το πρωί. Η μετάφραση και ο νομικός έλεγχος αυτού του κειμένου είναι αναγκαία για να μπορεί να εγκριθεί από τα 195 έθνη που συμμετέχουν στις συνομιλίες του Παρισιού.

Ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα να ήταν ο "οδηγός" για τις περικοπές του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου που τα έθνη θα θεσπίσουν στο πλαίσιο της προτεινόμενης συμφωνίας. Το σχέδιο αναφέρει ότι τα έθνη θα περιορίσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας "πολύ πιο κάτω" από τους δύο βαθμούς Κελσίου (3,6 βαθμούς Φαρενάιτ) μετά την έναρξη της βιομηχανικής εποχής, και "θα συνεχίσουν τις προσπάθειες" για τον περιορισμό του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς.

Όμως, άλλα ζητήματα παραμένουν, όπως είναι η χρηματοδότηση για τον αναπτυσσόμενο κόσμο και πώς το βάρος της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής πρέπει να κατανεμηθεί μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, έχοντας απομείνεις λίγος για την εξεύρεση λύσεων. Οι ελπίδες τώρα στηρίζονται στο εάν η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου μπορούν να συμβιβαστούν με μια ομάδα των αναπτυσσόμενων χωρών που αντιστέκονται στις εκκλήσεις να επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος στον αγώνα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η ομάδα των αναπτυσσόμενων εθνών αντιπροσωπεύει τον σκληρό πυρήνα της αντιπολίτευσης προς τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Περιλαμβάνει γίγαντες των αναπτυσσόμενων εθνών, όπως η Κίνα και η Ινδία, κράτη που παράγουν πετρέλαιο όπως η Σαουδική Αραβία και ένθερμους επικριτές της Δύσης, όπως το Ιράν, η Βενεζουέλα και η Βολιβία. Τα μέλη της έκαναν κανένα σχόλιο σχετικά με το νέο σχέδιο. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν επιφυλακτικά επαίνους για το νέο κείμενο. Το νέο σχέδιο "φαίνεται καλύτερο και πιο τολμηρό," είπε ένας αξιωματούχος, προειδοποιώντας όμως ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να εξασφαλισθεί ότι όλες οι κυβερνήσεις θα μετρούν με ακρίβεια και θα αναφέρουν τις εκπομπές τους.

Οι χώρες που είναι πιο ευάλωτες στις κλιματικές αλλαγές επιμένουν στον στόχο του 1,5 βαθμού, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε επιπλέον υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει σε καταστροφικές ζημιές, από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ως την αύξηση της έντασης των καταιγίδων. Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι ο πλανήτης έχει θερμανθεί περίπου 0,9 βαθμό από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Ο Φαμπιούς, ο οποίος είναι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, συνέταξε το σχέδιο μαζί με άλλους Γάλλους αξιωματούχους, έπειτα από ατελείωτες ώρες διαπραγματεύσεων μεταξύ των 195 εθνών που συγκεντρώθηκαν για τη διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι. Είναι ακόμη αβέβαιο εάν οι συμβιβασμοί του Φαμπιούς θα γίνουν αποδεκτοί. Το σχέδιο της Πέμπτης καθορίζει επίσης την ουδετερότητα των αερίων του θερμοκηπίου ως στόχο για το δεύτερο μισό αυτού του αιώνα. Αυτό σημαίνει ότι τα έθνη έχουν συμφωνήσει να δεσμευτούν να μειώσουν τις εκπομπές των ορυκτών καυσίμων τους σε ένα τόσο χαμηλό επίπεδο, που οι φυσικοί μηχανισμοί της Γης για την απορρόφηση αυτών των αερίων, όπως τα φυτά, να μπορούν να αντισταθμίσουν τις ανθρωπογενείς εκπομπές.

Ενώ η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν μειώσει τις διαφορές με ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες τις τελευταίες ημέρες, το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας που αντιστέκεται αντιπαραθέτει πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών ή την παροχή χρηματοδότησης ώστε οι φτωχές χώρες να ανταποκριθούν στην αλλαγή του κλίματος. Προτεραιότητά τους πρέπει να παραμείνει η καταπολέμηση της φτώχειας εντός των συνόρων τους, λένε, και όχι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το σχέδιο της Πέμπτης δεν θα απαιτήσει από τις αναπτυσσόμενες χώρες να παράσχουν χρηματοδότηση για τα έργα της κλιματικής αλλαγής στα φτωχότερα έθνη, μια διάταξη που ενδέχεται να προκαλέσει αντιρρήσεις από τις ανεπτυγμένες χώρες, και ειδικότερα τις ΗΠΑ.

Ο Φαμπιούς έδωσε στους υπουργούς 2½ ώρες για να εξετάσουν το κείμενο, πριν αποφασίσει αν οι γαλλικές προτάσεις είναι αποδεκτές, αλλά οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι αργά τη νύχτα.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, την Πέμπτη. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες «εξέτασαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί και υπογράμμισαν τη σταθερή δέσμευσή τους να εργαστούν από κοινού για την επίτευξη μιας φιλόδοξης και ανθεκτικής συμφωνίας για το κλίμα". Ο Ομπάμα έχει καταστήσει τη συμφωνία για το κλίμα έναν από τους κορυφαίους στόχους του κατά τη δεύτερη θητεία του. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν περίμεναν οι διαπραγματευτές να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι την προθεσμία της Παρασκευής, αλλά ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος.

Η σύνοδος κορυφής του Παρισιού αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, δεδομένου ότι τα έθνη άρχισαν τις διαπραγματεύσεις πριν από δύο δεκαετίες τουλάχιστον. Το χάσμα μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων εθνών ήταν πάντα το κύριο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας. ΕΕ και ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν μια μεγαλύτερη ομάδα από περισσότερες από 100 αναπτυσσόμενες χώρες, την Ομάδα των 77 όπως αποκαλείται, προσφέροντας χρήματα και παραχωρήσεις σε μικρά νησιωτικά κράτη και σε μερικές από τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Ο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, επίτροπος της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ότι η συμμαχία μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων προς το παρόν συνεχίζει να υφίσταται, παρά τις δημόσιες δηλώσεις που έγιναν από τις φτωχότερες χώρες για την υποστήριξη της Ομάδας των 77.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα