Πέθανε ο ιταλός συγγραφέας Ντάριο Φο

Ο Ιταλός Νομπελίστας θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός Ντάριο Φο πέθανε σε ηλικία 90 ετών. Ο Φο, διάσημος για την αιχμηρή πολιτική του σάτιρα σε θεατρικά έργα όπως το "Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού", κέρδισε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1997.

Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ανέφερε ότι ο Φο υπέφερε από προβλήματα στους πνεύμονες εδώ και μήνες και είχε

νοσηλευτεί για 12 ημέρες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έστειλε τα συλλυπητήριά του, την Πέμπτη το πρωί.

"Με τον Ντάριο Φο, η Ιταλία έχασε έναν από τους μεγάλους πρωταγωνίστριες του θεάτρου, του πολιτισμού, της πολιτικής ζωής της χώρας μας", δήλωσε ο Ρέντσι. "Η σάτιρά του, η έρευνα, η δουλειά του στα σκηνικά και οι ευέλικτες καλλιτεχνικές δραστηριότητες του είναι η κληρονομιά ενός από τους μεγαλύτερους Ιταλούς του κόσμου".

Ο Φο, μαζί με τη σύζυγο, μούσα του και πρωταγωνίστρια Φράνκα Ράμε, κατέκτησαν το ιταλικό -και όχι μόνο- κοινό γράφοντας και παίζοντας στη σκηνή, αλλά και για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση και κατακεραυνώνοντας τακτικά τους πολιτικούς ηγέτες με επιτήδειους, έξυπνους διαλόγους. Το ανατρεπτικό χιούμορ του Φο τον έκανε ιδιαίτερα γνωστό και δημοφιλή, πολλές φορές όμως υπήρχαν και προσπάθειες φίμωσης από το ιταλικό κατεστημένο.

Ο Φο υποστήριξε την πολιτική δέσμευσή του κατά τα 90ά γενέθλιά του, εκφράζοντας ενθουσιασμό για το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και συγκρίνοντας τον αναρχικό, αθυρόστομο ηγέτη του Μπέπε Γκρίλο με έναν από τους ήρωες των δικών του χαοτικών κωμωδιών.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα