Περιορισμό της λιτότητας υπόσχεται ο νέος βρετανός υπουργός Οικονομικών

Ο Φίλιπ Χάμοντ, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, έδειξε ότι θα επιδιώξει τον περιορισμό της λιτότητας καθώς ετοιμάζεται να συνεργαστεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ σε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του οικονομικού "σοκ" από το Brexit. Ο Χάμοντ είπε ότι ενώ η λιτότητα ήταν η σωστή απάντηση στο οικονομικό κραχ του 2008, η οικονομία εισέρχεται σε "νέα φάση" και θα ήταν σωστό να επανεξετάσουν

το ρυθμό με τον οποίο η κυβέρνηση εξισορροπεί τον προϋπολογισμό.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών απέκλεισε έναν προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης, τον οποίο είχε αναφέρει ο Τζορτζ Όσμπορν πριν από το δημοψήφισμα για την ΕΕ. Η αντικατάσταση του Όσμπορν ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις της Τερέζα Μέι από τη θέση του πρωθυπουργού.

Ο Χάμοντ είπε ότι όλο το καλοκαίρι θα επανεξετάσει με τον Κάρνεϊ πώς να αντιμετωπίσουν τις "τρομακτικές επιπτώσεις" στην οικονομία από το δημοψήφισμα του Brexit, μετά από φόβους στο Υπουργείο Οικονομικών ότι η οικονομία θα μπορούσε να γυρίσει σε ύφεση.

"Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη" δήλωσε ο Χάμοντ στο BBC. "Πολλές επιχειρήσεις διέκοψαν τις επενδυτικές αποφάσεις που λάμβαναν".

Ο Χάμοντ είπε ότι θα καθορίσει μια αναθεωρημένη οικονομική στρατηγική την οποία θα ανακοινώσει το φθινόπωρο, μετά από διαβούλευση με τον Κάρνεϊ. Καθώς φεύγουμε από την ΕΕ, θα πρέπει να το κάνουμε έτσι ώστε να προστατευτεί η βρετανική οικονομία", είπε. Είπε επίσης ότι η μείωση του ελλείμματος θα πρέπει να συνεχιστεί, αλλά ο ρυθμός και οι "παράμετροι" θα πρέπει να επανεξεταστούν. Ο Χάμοντ, επίσης, υποσχέθηκε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του City του Λονδίνου στις διαπραγματεύσεις εξόδου της ΕΕ, και παραδέχθηκε ότι "δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό" στην μετά Brexit εποχή. Παρά το γεγονός ότι άλλες χώρες της ΕΕ είχαν συμφέρον για ένα ισχυρό City, όπως είπε, "πρέπει να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ για την βιομηχανία των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μας στο Λονδίνο".

Ο Χάμοντ είπε ότι η Μέι φιλοδοξεί να αυξήσει το βιοτικό επίπεδο για τους απλούς ανθρώπους, και όχι να κάνει αυτούς τους "ήδη απίστευτα πλούσιους ακόμα πλουσιότερους". Ο διορισμός του Χάμοντ σηματοδοτεί την κορύφωση μιας μακράς φιλοδοξίας. Ο Χάμοντ, ένα βαρετό, χαμηλών τόνων "γεράκι" της οικονομίας, υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον για δύο χρόνια. Πριν από αυτό ήταν στον τομέα των Μεταφορών και στη συνέχεια στην Άμυνα.

Είναι ένας από τους πιο έμπειρους πολιτικούς των Συντηρητικών, αφού βρίσκεται στο κοινοβούλιο από το 1997, όταν το κόμμα έχασε την εξουσία από τους Εργατικούς με επικεφαλής τον Τόνι Μπλερ. Ο Χάμοντ "θα είναι πολύ σημαντικός, όχι μόνο επειδή θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση μας με την ΕΕ, αλλά και επειδή η οικονομία εξασθενεί και πιθανώς βαδίζει προς την ύφεση", δήλωσε ο Ρούπερτ Χάρισον, πρώην σύμβουλος του προκατόχου του Χάμοντ, Τζορτζ Όσμπορν. "Δεν εμπνέει ιδιαίτερα, αλλά είναι μια ασφαλής επιλογή", δήλωσε ο Τιμ Μπέιλ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Σε μία συνεδρίαση του Συλλόγου Βρετανών Τραπεζιτών την Τρίτη, είπε ότι ήθελε να διατηρήσει τα λεγόμενα δικαιώματα διαβατηρίου, που επιτρέπουν στις εταιρείες να εγκαθίστανται στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά να πωλούν τις υπηρεσίες τους σε άλλα σημεία της περιοχής. Η αποτυχία να διατηρήσει μια παρόμοια σχέση θα κοστίσει στη Βρετανία θέσεις εργασίας, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan και του Ομίλου UBS. Η "βιομηχανία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών επηρεάζεται ίσως πιο άμεσα" από το Brexit, είπε ο Χάμοντ. "Ξέρω και κατανοώ τη σημασία του διαβατηρίου".

Ως έμπειρος επιχειρηματίας, εργάστηκε στην κατασκευαστική βιομηχανία ιατρικού εξοπλισμού και ως διευθυντής μιας εταιρείας κατασκευής οικιών πριν εισέλθει στην πολιτική. Εργάστηκε επίσης ως σύμβουλος για την Παγκόσμια Τράπεζα στη Λατινική Αμερική. Στην κυβέρνηση, επέτρεψε στις γυναίκες να υπηρετήσουν για πρώτη φορά στο Βασιλικό Ναυτικό υποβρυχίων και επέβλεψε μια σειρά από περικοπές στο μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

next.ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα