Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο Μπερνάρ Καζνέβ

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ θα αντικαταστήσει τον Μανουέλ Βαλς στην πρωθυπουργία της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Ο 53χρονος Καζνέβ ήταν υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας από το 2014. Διετέλεσε υπουργός της Ευρώπης και υπουργός Προϋπολογισμού. Ο Καζνέβ, δικηγόρος στο επάγγελμα, έχει το προσωνύμιο «ο Καρδινάλιος» από το προσωπικό του και από τους επικριτές του, εξαιτίας του ψυχρού ύφους του.

Ο Βαλς παραιτήθηκε λόγω της υποψηφιότητάς

του για το χρίσμα της γαλλικής Κεντροαριστεράς ενόψει των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης. Ο Καζνέβ ανακοίνωσε την από καιρό αναμενόμενη υποψηφιότητά του στο παρισινό προάστιο Εβρί, όπου ανέλαβε για πρώτη φορά αιρετό αξίωμα το 2001, οπότε εκλέχθηκε δήμαρχος.

Οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η Αριστερά αντιμετωπίζει την ταπείνωση στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, μετά από πέντε χρόνια στην εξουσία. Ο ίδιος ο Ολάντ είναι ο πιο αντιδημοφιλής Γάλλος πρόεδρος για περισσότερο από μισό αιώνα. Οι δημοσκοπήσεις έχουν εδώ και μήνες προβλέψει ότι η προεδρική μάχη στο δεύτερο μεγαλύτερο μέλος της ευρωζώνης θα είναι μια μονομαχία μεταξύ του συντηρητικού υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και διενεργήθηκε από την εταιρεία Ifop-Fiducial για λογαριασμό του iTele, του Paris Match και του Sud Radio, ο υποψήφιος των συντηρητικών για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Φιγιόν θα κέρδιζε την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών με 65%. Η δημοσκόπηση δείχνει ότι κανένας από τους υποψήφιους του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν θα βρισκόταν σε υψηλότερη θέση από την πέμπτη.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 3.200 πολιτών, οι οποίοι απάντησαν μέσω διαδικτύου το διάστημα 28 Νοεμβρίου-3 Δεκεμβρίου στο ερώτημα «ποιον θα ψηφίζατε αν ο πρώτος γύρος των εκλογών του Απριλίου διεξαγόταν την Κυριακή». Το ερώτημα τέθηκε μετά την ανακοίνωση του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι δεν θα είναι υποψήφιος και πριν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Στη δημοσκόπηση ετέθη και το ερώτημα «ποιον θα ψηφίζατε στον δεύτερο γύρο αν ο ανεξάρτητος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν βρισκόταν αντιμέτωπος με την Λεπέν». Το 62% απάντησε ότι θα ψήφιζε τον Μακρόν. Ο Μακρόν, ο πρώην υπουργός Οικονομίας του Ολάντ, εμφανίζεται τρίτος στα πιθανά σενάρια για τον πρώτο γύρο των εκλογών.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα