Πέντε γραφήματα που δείχνουν πόσο κόστισε ήδη το Brexit στην Βρετανία

Οι μετοχές και η στερλίνα «κατρακύλισαν» μετά την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα.

Με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου του Λονδίνου 120 δισεκατομμύρια στερλίνες «έγιναν καπνός».

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκαν οι τράπεζες: Barclays και Royal Bank of Scotland

έχασαν 25% της αξίας τους.

Τραγική ειρωνεία: οι στοιχηματικές εταιρείες, που έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους και ουσιαστικά παρέσυραν σε λάθος τοποθετήσεις και τους επενδυτές, βλέπουν τις μετοχές τους να κατρακυλούν.

Στο «βαθύ κόκκινο» ο δείκτης FTSE 100, έχανε σχεδόν 4,5% στο μέσο της συνεδρίασης.

Ο δείκτης FTSE 250 σημείωσε πτώση-ρεκόρ κατά 11,4% μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα.

Η τιμή του χρυσού εκτοξεύεται με άλμα 8,1% στα 1.358,54 δολάρια την ουγγιά μετά το χθεσινό χαμηλό δύο εβδομάδων στα 1.251,16 δολάρια την ουγγιά.

Η μεγαλύτερη «βουτιά» της στερλίνας από το 1985. Το νόμισμα της Βρετανίας υποχώρησε στα 1,33 δολάρια, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι η αγγλική λίρα θα υποχωρήσει περισσότερο στα 1,25 δολάρια μέχρι τον Σεπτέμβριο και στα 1,20 δολάρια έως το τέλος του χρόνου.

Η αξία της στερλίνας αναμένεται να υποχωρήσει και έναντι του ευρώ. Για την ώρα ένα ευρώ αγοράζεται για 75 πένες στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος αλλά αναμένεται να αγοράζεται για 92 πένες έως το τέλος του 2016.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να μειώσει τα επιτόκια κάτω από το ιστορικό χαμηλό του 0,50% σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αγορές.

Στο μεταξύ, με σημαντική πτώση άνοιξε η Γουόλ Στριτ, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται σε σύγχυση μετά τον πανικό που προκλήθηκε σχεδόν σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου εξαιτίας της απόφασης των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με το άνοιγμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,16% ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έχανε 3,78%.

Την Πέμπτη το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε με άνοδο (+1,29% για τον Dow Jones, +1,59% για τον Nasdaq), καθώς οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής έδιναν προβάδισμα στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα