Μπόρις Τζόνσον, ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας;

Ένας δεύτερος, γεννημένος στη Νέα Υόρκη, δεξιός εξτρεμιστής, με ένα ανεκδιήγητο χτένισμα, είναι το φαβορί για τη θέση του Βρετανού πρωθυπουργού. Στις ΗΠΑ υπάρχει ο Ντόναλντ Τραμπ, στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Μπόρις Τζόνσον. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, ο οποίος γεννήθηκε στο Μανχάταν, όταν ο πατέρας του σπούδαζε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, εδώ και καιρό τρέφει φιλοδοξίες να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον ως πρωθυπουργός - και μετά την

παραίτησή του φίλου του από το σχολείο την Παρασκευή το πρωί, μπορεί και να έχει την ευκαιρία.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών, οι 330 Συντηρητικοί βουλευτές θα περιορίσουν τους υποψηφίους σε δύο, όταν τα περίπου 150.000 μέλη του κόμματος θα αποφασίσουν ποιος θα οδηγήσει μια χώρα 64,1 εκατ. ανθρώπων στις γενικές εκλογές του 2020. Οι βουλευτές θα αισθάνονται υποχρεωμένοι να βεβαιωθούν ότι ο Τζόνσον θα είναι ένας από αυτούς τους δύο, διότι η ψήφος θα πάει χαμένη αν δεν έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν τον μεγάλο διασκεδαστή της βρετανικής πολιτικής…

Ο Τζόνσον, ο πιο δημοφιλής πολιτικός του Ηνωμένου Βασιλείου, ρίσκαρε πολλά με την αντίθεσή του στον Κάμερον με το να είναι κατά της ένταξης της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρότι ανήκουν στο ίδιο Συντηρητικό Κόμμα (και αφού γνωρίζει τον Κάμερον από όταν ήταν και οι δύο ήταν στο διάσημο Eton College). Αλλά ήταν ο Τζόνσον που έγινε γρήγορα "το αγόρι της αφίσας", ενώ ο πρωθυπουργός αγωνίστηκε να πείσει το εκλογικό σώμα ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα βλάψει σοβαρά την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο τέλος, το ρίσκο απέδωσε. Σε πείσμα των bookmakers, το 52% της χώρας είπε "όχι" στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Οι καταπονημένοι υποστηρικτές της παραμονής εγκατέλειψαν γρήγορα.

Ο Κάμερον ανακοίνωσε αμέσως την πρόθεσή του να παραιτηθεί, αλλά θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι ο διάδοχός του να εκλεγεί από τους Συντηρητικούς εν όψει του ετήσιου συνέδριου του κόμματός τους, τον Οκτώβριο. Ο Τζόνσον περιέγραψε τον επί χρόνια αντίπαλό του ως "γενναία και βασισμένο σε αρχές" σήμερα το πρωί, αλλά τώρα είναι ένα τεράστιο φαβορί για να του πάρει τη δουλειά και το σπίτι στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Το Σαββατοκύριακο αναμένεται ότι θα το περάσει συστήνοντας την ομάδα εκστρατείας του.

Ο πρώην Δήμαρχος είναι ένας πολύ γνωστός πνευματώδης άνθρωπος που περιέγραψε κάποτε την πιθανότητα να γίνει πρωθυπουργός ως "περίπου τόσο πιθανό, όσο και οι πιθανότητες να βρουν τον Έλβις (Πρίσλεϊ) στον Άρη ή να μετενσαρκωθώ ως ελιά". Αλλά σήμερα το πρωί είχε έναν πιο σκοτεινό, οξυδερκή τόνο, επιμένοντας ότι η αποχώρηση από την ΕΕ δεν σημαίνει και απομονωτισμό: "Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στην Ευρώπη, είμαστε μέρος της Ευρώπης".

Το κόμμα, όμως, δεν είναι απολύτως ενωμένο πίσω από τον Τζόνσον. Πολλοί βουλευτές που υποστήριξαν τον Κάμερον στο θέμα της ΕΕ έχουν πληγωθεί από το αποτέλεσμα, μετά από μια ιδιαίτερα μοχθηρή εκστρατεία και θέλουν να συσπειρωθούν πίσω από έναν υποψήφιο που "θα σταματήσει τον Μπόρις". Μια πηγή κοντά στο Τζόνσον είπε ότι θα έχουν την προσοχή τους στον Μαρκ Χάρπερ, τον δημοφιλή επικεφαλής του κόμματος που είναι, ωστόσο, άγνωστος έξω από το Κοινοβούλιο. Ένα μέλος της αντιπολίτευσης του Εργατικού Κόμματος λέει ότι θα "φοβόταν" την έντονη νοημοσύνη του Χάρπερ αν με κάποιο τρόπο έφτανε στο τέλος και κέρδιζε τον Τζόνσον.

Η πιο πιθανή δεύτερη υποψήφια είναι η Τερέζα Μέι, υπουργός Εσωτερικών. Αν και υποστήριξε τον Κάμερον στο θέμα της ΕΕ, η Μέι ανήκει επί χρόνια στον χώρο των ευρωσκεπτικιστών, των οποίων η δημόσια στήριξη στην εκστρατεία έγινε ευρέως αντιληπτή ως χλιαρή στην καλύτερη περίπτωση. Ένας σημαίνων Brexiteer λέει: "Αν δείτε την τελευταία κυβέρνηση των Εργατικών θα διαπιστώσετε ότι άλλαζαν υπουργούς Εσωτερικών πιο συχνά από τα εσώρουχά τους. Η Μέι ήταν υπουργός Εσωτερικών για έξι χρόνια... Θα είναι ο Μπόρις και ένα άλλο πρόσωπο και αυτό το άλλο πρόσωπο θα μπορούσε να είναι η Μέι".

Το μεγαλύτερο θύμα της εκστρατείας υπέρ της παραμονής είναι ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ένας στενός φίλος του Κάμερον ο οποίος θεωρούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα το φαβορί για να τον διαδεχθεί. Ο Όσμπορν προειδοποίησε ότι το Brexit θα οδηγήσει σε περικοπές δαπανών 30 δις λιρών και σε φορολογικές αυξήσεις, τις οποίες οι Συντηρητικοί Brexiteers αμέσως απέρριψαν ως "τιμωρία" και στις οποίες θα αντιταχθούν όταν φτάσουν στο Κοινοβούλιο. Ένας υπολογίσιμος πολιτικός που προηγουμένως θεωρούνταν ένας master της εκλογικής οργάνωσης, ο Οσμπορν προφανώς δεν μπορεί να κερδίσει επαρκή στήριξη από τους βουλευτές και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι υποψήφιος.

Ο Τζόνσον θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει μια πρόκληση από συναδέλφους του Brexiteers, αλλά ο άνθρωπος που θα φοβόταν περισσότερο, ο λόρδος Μάικλ Γκόουβ, είναι απίθανο να είναι υποψήφιος. Τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, ο Γκόουβ, ο οποίος θεωρείται ότι έδωσε στην εκστρατεία του Brexit μια πνευματική ραχοκοκαλιά, δήλωσε εμφατικά ότι δεν έχει καμία φιλοδοξία να γίνει πρωθυπουργός. Πιο πιθανοί είναι η υπουργός Ενέργειας Έιντρια Λίντσομ και ο Κρις Γκρέιλινγκ, μέλος του υπουργικού συμβουλίου. Παρά το γεγονός ότι η Λίντσομ έκανε μια ισχυρή εκστρατεία υπέρ του Brexit,η οποία με την χαρακτηριστική ηρεμία της έχει έναν επιτακτικό τρόπο να επιβάλλεται στις τηλεοπτικές συζητήσεις, δεν είναι πιθανό να κερδίσει τους βουλευτές που χρειάζονται για να είναι υποψήφια. η στήριξη στην υποψηφιότητα Γκρέιλινγκ, πιστεύεται, θα γίνει αν θεωρηθεί ότι μπορεί να αναλάβει μια σημαντική θέση στη συνέχεια.

Τα στοιχήματα λένε ότι θα είναι Τζόνσον εναντίον Μέι. Έπεσαν πολύ έξω με το δημοψήφισμα για την ΕΕ, αλλά καθώς η παραίτηση του Κάμερον είναι ακόμα νωπή, φαίνεται απίθανο να κάνουν και δεύτερο λάθος.

time.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα