Πενήντα οι νεκροί στο Ορλάντο - Ακραίος Ισλαμιστής ο δράστης; (ΦΩΤΟ)

Οι νεκροί από την επίθεση ενόπλου σε ναϊκλάμπ του Ορλάντο ανέρχονται στους 50 και οι τραυματίες στους 53, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Ο φερόμενος δράστης του μακελειού στο Ορλάντο της Φλόριντας τηλεφώνησε στην αστυνομία και δήλωσε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος προτού επιτεθεί εναντίον των θαμώνων του νυχτερινού κέντρου, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC NEWS.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, υπάρχουν ακόμη πτώματα μέσα στο κλαμπ και η διαδικασία για την απομάκρυνσή τους συνεχίζεται. Ο

ένοπλος που άνοιξε πυρ μέσα σε ένα ναϊτκλάμπ του Ορλάντο και κατόπιν κράτησε ομήρους τους θαμώνες ονομαζόταν Όμαρ Ματίν και ήταν Αμερικανός υπήκοος, αφγανικής καταγωγής, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το CBS News, ο 29χρονος Ματίν διέμενε στο Πορτ Σεντ Λούσι της Φλόριντας και δεν είχε ποινικό μητρώο. Οι αρχές ερευνούν αν είχε κάποιους δεσμούς με την ισλαμιστική τρομοκρατία.

Ο Ματίν σκοτώθηκε από αστυνομικούς σε ανταλλαγή πυρών μέσα στο κλαμπ Pulse.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πάντως ότι δεν διαθέτουν προς το παρόν απτές αποδείξεις ότι το μακελειό συνδέεται άμεσα με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ή οποιαδήποτε άλλη ξένη εξτρεμιστική οργάνωση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι αξιωματούχοι, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, επισήμαναν ότι επιδιώκουν στην παρούσα φάση να ανακαλύψουν εάν ο φερόμενος δράστης είχε οποιουδήποτε είδους επαφές με κάποια εξτρεμιστική οργάνωση.

Ξεκάθαρα τρομοκρατική ενέργεια - Ηταν γνωστός στις αρχές

Tο μακελειό στο είναι «ξεκάθαρα μια τρομοκρατική ενέργεια», διαβεβαίωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας Ρικ Σκοτ.

«Όταν κάποιος εισβάλει κατ’ αυτόν τον τρόπο και αρχίζει να πυροβολεί και σκοτώνει τόσους ανθρώπους και τραυματίζει τόσους άλλους, πρόκειται ξεκάθαρα για μια τρομοκρατική ενέργεια» επισήμανε ο κυβερνήτης σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Επιπρόσθετα, ο Ομάρ Ματίν φέρεται να ήταν γνωστός στο FBI, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Στη δημοσιότητα οι φωτο του

Σε λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, που συνδέεται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αναρτήθηκε σήμερα η φωτογραφία ενός άνδρα, ο οποίος, όπως υποστηρίζεται είναι ο Ομάρ Ματίν, που έχει αναγνωριστεί ως ο δράστης του μακελειού με τουλάχιστον 50 νεκρούς σε νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Ο άνδρας που διέπραξε την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο της Φλόριντας στην οποία σκοτώθηκαν 50 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες» είναι το κείμενο που συνοδεύει την φωτογραφία.

Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισλαμικό Κράτος.

Όπως επισημαίνεται από το Ρόιτερς, δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί εάν στην φωτογραφία απεικονίζεται πραγματικά ο Ματίν.

Σε έναν άλλο λογαριασμό στο Twitter που συνδέεται με τη τζιχαντιστική οργάνωση έχουν αναρτηθεί επίσης φωτογραφίες του ίδιου προσώπου και υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους έχουν αναρτήσει μηνύματα όπου εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επίθεση.

Τι λέει ο πατέρας του

Το μακελειό «δεν έχει ουδεμία σχέση με την θρησκεία» δήλωσε ο πατέρας του φερόμενου δράστη.

«Δεν έχει ουδεμία σχέση με την θρησκεία» είπε ο Μιρ Σεντίκε, πατέρας του Ομάρ Σεντίκε Ματίν. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο άνδρας υποστήριξε ότι ο γιος του είχε εξοργιστεί καθώς πριν από λίγο καιρό είδε δύο άνδρες να φιλιούνται μπροστά στη γυναίκα και τον γιο του.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ όπως ολόκληρη η χώρα» πρόσθεσε ο πατέρας, αφού ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της οικογένειάς του.

Σε κατάσταση συναγερμού η περιοχή

Oι αμερικανικές αρχές δηλώνουν πεπεισμένες ότι «δεν υπάρχει άλλη απειλή» μετά το μακελειό που συγκλόνισε την πόλη του Ορλάντο, δήλωσε ο Ρον Χόπερ ένας υπεύθυνος της ομοσπονδιακής αστυνομίας σήμερα.

Ο Χόπερ, αντιθέτως, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του δράστη που παρουσιάζεται από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ως ο Ομάρ Ματίν, ένας Αμερικανός πολίτης αφγανικής υπηκοότητας που γεννήθηκε το 1986.

Την ίδια ώρα η πολιτεία της Φλόριντας στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ όπως επίσης η πόλη του Ορλάντο τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας του μακελειού, γνωστοποίησαν οι τοπικές αστυνομικές αρχές.

«Η Πολιτεία της Φλόριντας κηρύχθηκε σε κατάσταση συναγερμού. Η πόλη του Ορλάντο επίσης κηρύχθηκε σε κατάσταση συναγερμού» επιβεβαιώνει το αστυνομικό τμήμα του Ορλάντο σε έναν λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Σκόρπισε το θάνατο

"Γύρω στις 2.00 (9.00 ώρα Ελλάδας) κάποιος άρχισε να πυροβολεί. Όλοι έπεσαν στο πάτωμα" αφηγήθηκε ένας από τους πελάτες του κλαμπ, ο Ρικάρντο Νεγκρόν, στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News. "Νόμιζα ότι ο δράστης πυροβολούσε στον αέρα επειδή έβλεπα τα φώτα να πέφτουν. Έγινε μια μικρή παύση και ορισμένοι από εμάς καταφέραμε να σηκωθούμε και να βγούμε έξω τρέχοντας. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί τραυματίες, ή και ακόμη χειρότερα", πρόσθεσε.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες που ένα βίαιο έγκλημα σημειώνεται στην πόλη του Ορλάντο. Το βράδυ της Παρασκευής, μια νεαρή τραγουδίστρια, η Κριστίνα Γκρίμι, που έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στο ριάλιτι The Voice, δολοφονήθηκε ενώ υπέγραφε αυτόγραφα μετά από μια συναυλία στο Plaza Live, σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων από το Pulse.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα