Πειρατές: Η ριζοσπαστική ομάδα που ετοιμάζεται να σχηματίσει νέα κυβέρνηση στην Ισλανδία

Στους παγωμένους, ανεμοδαρμένους δρόμους της πρωτεύουσας της Ισλανδίας, ελάχιστα πράγματα δείχνουν ότι ένα ετερόκλητο πλήρωμα από χάκερ υπολογιστών και αναρχικών θα μπορούσαν σύντομα να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Σε κεντρικούς δρόμους του Ρέικιαβικ, δεν υπάρχουν αφίσες από την προεκλογική εκστρατεία. Αλλά στην έδρα του κόμματος των Πειρατών, στο λιμάνι, δεκάδες εθελοντές χτυπούν τα πληκτρολόγια, καθώς διαδίδουν το αντικαθεστωτικό μήνυμά τους στα social media

- όπου και πιστεύουν ότι δίνεται η πραγματική εκλογική μάχη.

Με έναν εύπορο, φιλικό πληθυσμό και ένα κοινοβούλιο που χρονολογείται από το 930 μ.Χ. - το παλαιότερο του κόσμου- αυτό το ηφαιστειογενές νησί μπορεί να φαίνεται ένα απίθανο έδαφος για επανάσταση. Αλλά η περιθωριακή ομάδα, αφού απορρίφθηκε από τα κόμματα ως αστεία, έχει προκαλέσει θύελλα στην πολιτική σκηνή της Ισλανδίας, όπου οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι εγκαταλείπουν μαζικά την κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πειρατές - "Piratar" στα ισλανδικά- θα κερδίσουν πάνω από 22 τοις εκατό των ψήφων στις γενικές εκλογές του Σαββάτου, αρκετές για να σχηματίσουν συνασπισμό με τα πάνω από τέσσερα άλλα κόμματα της αριστεράς.

Η αντίδραση ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια, όταν 300.000 ψηφοφόροι καταστράφηκαν από ένα οικονομικό κραχ για το οποίο κατηγορήθηκε απερίφραστα το κυβερνών Κόμμα Ανεξαρτησίας. Στη συνέχεια, νωρίτερα φέτος, ήρθε μια άλλη "βόμβα", το σκάνδαλο των Panama Papers, το οποίο συνδέει τον πρωθυπουργό της Ισλανδίας με φοροδιαφυγή. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί, αν και δεν υπάρχει υποψία ότι έχει κάνει κάτι παράνομο.

Το κόμμα των Πειρατών, το οποίο χρησιμοποιεί διαδικτυακές κάλπες για να επιλέξει τις πολιτικές του, έχει δεσμευθεί να σκίσει το 72 ετών σύνταγμα της Ισλανδίας και να το αντικαταστήσει με έγγραφα "προέλευσης από τα πλήθη", γραμμένα από το λαό. Επιθυμεί επίσης να διεξάγει δημοψήφισμα για το αν θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Θα φέρουμε το τέλος της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας", λέει η βουλευτής των Πειρατών, Χαλντόρα Μόγκενσεν, η οποία έβαλε πρόσφυγες να μοιράζουν φυλλάδια σε ένα εμπορικό κέντρο. "Είναι τελείως ξεπερασμένο στην εποχή του Διαδικτύου, χρονολογείται από μια εποχή όταν έπρεπε να στείλεις κάποιον από το χωριό σου για να πάρει αποφάσεις για σένα, επειδή δεν μπορούσες να προσεγγίσεις τους ανθρώπους που ήταν στην εξουσία. Τώρα μπορούμε να κάνουμε ακριβώς αυτό" λέει η 37χρονη, αναφερόμενη σε ένα σύστημα ψηφοφορίας στην ιστοσελίδα του κόμματος, στο οποίο οι Ισλανδοί θα ψηφίζουν τις βασικές πολιτικές σε μια κυβέρνηση Πειρατών.

Αν και οι Πειρατές προωθούν το πρόγραμμά τους με μια υπόγεια εικόνα, οι υποψήφιοι τους είναι ευφράδεις, μορφωμένοι και δεν μασάνε τα λόγια τους όταν τους ρωτάς αν είναι έτοιμοι να αναλάβουν το πολιτικό κατεστημένο. "Αν κερδίσουμε, θα σημάνει το τέλος της λήψης αποφάσεων για την οικονομία από τους παλιούς" λέει η 26χρονη Αστα Χελγκατότιρ, μία από τους τρεις βουλευτές της ομάδας, ενώ προσφέρει καραμέλες γλυκόριζας, φυλλάδια και κονκάρδες των πειρατών στους περίεργους περαστικούς.

Μία άλλη υποψήφια, η απόφοιτος νομικής Σούνα Εβαρσντοτιρ, ενδέχεται να γίνει η επόμενη υπουργός Δικαιοσύνης της Ισλανδίας στα 29 της. Έχει περάσει τις τελευταίες εβδομάδες κάνοντας επισκέψεις σε φυλακές - οι Ισλανδοί κατάδικοι έχουν δικαίωμα ψήφου - σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει υποστήριξη μεταξύ εκείνων που έχουν πέσει θύματα σε αυτό που περιγράφει ως "βάναυση" πολιτική της χώρας για τα ναρκωτικά. "Το κόμμα των Πειρατών είναι το μόνο που επισκέπτεται κρατούμενους πριν από τις εκλογές", λέει. "Δεν θέλουμε οι φυλακισμένοι μας να αισθάνονται απομονωμένοι από την κοινωνία, θέλουμε να αισθάνονται ενταγμένοι". Όσον αφορά την ένταξη στην ΕΕ, πιστεύει ότι η Ισλανδία θα πρέπει να μείνει μακριά ("Είναι μια αποτυχημένη πολιτική ένωση, της οποίας ο πρόεδρος έχει ήδη τελειώσει"), αλλά όπως και πολλοί Πειρατές, ανησυχεί περισσότερο για το πώς θα εξασφαλίσει ότι κάθε ψηφοφόρος θα έχει λόγο στις ενταξιακές συνομιλίες.

Η καπετάνισσα των πειρατών, η 49χρονη Μπριγκίτα Γιονσντοτιρ, δεν είναι λιγότερο ριζοσπαστική από το πλήρωμα της. Η πρώην ακτιβίστρια του Wikileaks συνεργάστηκε με τον Τζόυλιαν Ασάνζ στο περίφημο βίντεο "Collateral Murder", στο οποίο Αμερικανοί στρατιώτες πιάστηκαν στην κάμερα να πυροβολούν άοπλους αμάχους στη Βαγδάτη το 2007.

Και, τιμώντας το παρελθόν της, προσέφερε πρόσφατα Ισλανδική υπηκοότητα στον πρώην πληροφοριοδότη της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, του οποίου η εικόνα βρίσκεται στα αυτοκόλλητα που υπάρχουν διάσπαρτα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. "Οι λόγοι που οι άνθρωποι ψηφίζουν παράξενους ανθρώπους σαν εμένα είναι σχεδόν οι ίδιοι σε όλη την Ευρώπη", λέει. "Φυσιολογικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι κανείς δεν τους ακούει, ότι περιθωριοποιούνται". Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κόμμα απολαμβάνει ευρείας υποστήριξης μεταξύ των νέων, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 20 τοις εκατό του πληθυσμού. Αλλά ορισμένοι παλαιότεροι ψηφοφόροι φαίνονται ανήσυχοι ως προς την αξιοπιστία ενός πειρατή στην κυβέρνηση, καθώς υπόσχονται να γκρεμίσουν τις παλιές δομές, αλλά δεν είναι σίγουροι με τις θα τις αντικαταστήσουν.

Τον παράγοντα του ρίσκου εκμεταλλεύονται οι αντίπαλοι των Πειρατών, το κυβερνών κόμμα της Ανεξαρτησίας, το οποίο εξακολουθεί να γλείφει τις πληγές του από το τραπεζικό κραχ του 2008, αλλά επιμένει ότι η οικονομία έχει σημειώσει σταθερή βελτίωση χάρη στις προσπάθειές τους. "Είμαστε κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια και άρα υποθέτω ότι σε σύγκριση με τους Πειρατές είμαστε κατεστημένο" λέει ο Μπιργκιρ Αρμανσον, βουλευτής του Κόμματος Ανεξαρτησίας. "Αλλά έχουμε εργαστεί σκληρά για να καθορίσουμε την οικονομία και πολλοί θα έλεγαν ότι έχει βελτιωθεί", προσθέτει. "Εάν αναλάβει ένα κόμμα με πολύ μικρή εμπειρία, τότε θα μπορούσαμε να πούμε όλοι ότι όλη η πρόοδος θα πάει χαμένη".

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα