«Παράθυρο» Λαγκάρντ για διαπραγμάτευση

Έτοιμη να διαπραγματευθεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση εκλεγεί στην Ελλάδα, «ακούγοντας με ενδιαφέρον και ευχαρίστηση ιδέες καλύτερες από τις υπάρχουσες για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, από το Λονδίνο. Αφού υπενθύμισε ότι το Ταμείο εξετάζει «όλες τις πιθανές τεχνικές επιλογές» σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η κ. Λαγκάρντ πήρε σαφείς

αποστάσεις από μια τέτοια εξέλιξη, κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία». Ήταν μια ευθεία απάντηση στο «τελεσίγραφο» που απηύθυνε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον προς την Ελλάδα, ότι στις επόμενες εκλογές πρέπει να επιλέξει «αν θα μείνει ή θα φύγει από το ευρώ».

Σε σαφώς διαλλακτικότερο ύφος από παλαιότερες τοποθετήσεις της, η επικεφαλής του ΔΝΤ άνοιξε παράθυρο για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής με περισσότερες δαπάνες σε υποδομές και μέτρα για την προάσπιση των φτωχών, πιέζοντας μάλιστα την Ανγκελα Μέρκελ να «ανοίξει τα χαρτιά της» στην κοινή ανάληψη του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών – βλέπε ευρωομόλογα.

Η στροφή της Λαγκάρντ συνεχίστηκε σε συνέντευξη στο ITV, όπου παραδέχθηκε πως «υπάρχει μια εχθρότητα για τη λιτότητα» στην Ελλάδα και την Ευρώπη και ότι το πρόγραμμα πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα ανάπτυξης.

Η Γαλλίδα τεχνοκράτης εξέφρασε την ελπίδα πως η κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ελλάδα στις 17 Ιουνίου θα συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο με τους εταίρους της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, διαπιστώνοντας ότι στη χώρα μας σοβεί πρόβλημα παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας και βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Γι’ αυτό και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση νίκης του ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως χρειαστεί να πάρει σκληρότερα μέτρα.

Μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον ΟΟΣΑ, η κ. Λαγκάρντ δημιούργησε ένα άτυπο μέτωπο υπέρ των ευρωομολόγων χρέους στην ευρωζώνη, στο οποίο αντιτάχθηκε σθεναρά και χθες η Ανγκελα Μέρκελ.

Εμμέσως πλην σαφώς, ο Ομπάμα ζήτησε από τη Γερμανία να κάνει περισσότερα, λέγοντας στο κλείσιμο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Σικάγο πως «αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχει συνέπειες στις ΗΠΑ, γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι πρέπει να συντονιστούν καλύτερα». Μάλιστα ο Ομπάμα προσφέρθηκε να στείλει αντιπροσωπία τεχνικών συμβούλων στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις μία ώρα νωρίτερα η έκθεση του ΟΟΣΑ επισήμαινε για πρώτη φορά την ανάγκη κυκλοφορίας κοινού ομολόγου στη ζώνη του ευρώ, ιδέα που εξειδίκευσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Κάρλο Παντοάν στους «Financial Times».

Στο θέμα αυτό, το χάσμα Γερμανίας-Γαλλίας παραμένει αγεφύρωτο, όπως παραδέχθηκε ο νέος υπουργός Οικονομικών του Παρισιού Πιέρ Μοσκοβισί ύστερα από συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε.

Η Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στο Βερολίνο, ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά πως η Ευρώπη «απέχει πολύ από το σχηματισμό δημοσιονομικής ένωσης, που είναι προϋπόθεση για την έκδοση κοινών ομολόγων», ενώ επέμεινε πως οι πολιτικές ανάπτυξης και λιτότητας δεν είναι αντιφατικές. Την ίδια γραμ

Keywords
Τυχαία Θέματα