Παραμύθια τα περί επιστροφής ΦΠΑ σε χιλιάδες επιχειρήσεις

09:15 4/4/2012 - Πηγή: Antinews

Εμπαιγμό σε βάρος χιλιάδων επιχειρήσεων που περίμεναν πώς και πώς να εισπράξουν οφειλόμενες επιστροφές ΦΠΑ άνω των 3 δισ. ευρώ επεφύλαξε τελικά η «πράσινη» πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών!

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου προβλέπεται ότι για όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις για επιστροφές ΦΠΑ τα ποσά «θα εκταμιευτούν με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, με χρονοδιάγραμμα που θα καθοριστεί

στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για τα έτη 2012-2016»! Δηλαδή το πότε θα πάρουν τα χρήματά τους οι επιχειρήσεις αυτές θα… εξαρτάται πλέον από το εάν θα επιτυγχάνονται οι εξωπραγματικοί στόχοι για τα έσοδα και τις δαπάνες που έχουν τεθεί με τον Προϋπολογισμό του 2012 και με το νέο Μνημόνιο!

Όσο για την πολυπόθητη αλλαγή στη διαδικασία καταβολής των επιστροφών ΦΠΑ που είχε προαναγγελθεί με επιλεκτικές «διαρροές» πληροφοριών, μέσω των οποίων «προπαγανδιζόταν» η διάθεση της ηγεσίας του υπουργείου να δώσει… «ανάσα ρευστότητας» στις επιχειρήσεις, η νέα Υπουργική Απόφαση κινείται προς μια εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, καθώς προβλέπει ότι:

1 Οι αλλαγές που θεσμοθετούνται στις διαδικασίες επιστροφών ΦΠΑ θα ισχύσουν για αιτήσεις επιστροφών που θα υποβληθούν μετά την πλήρη εφαρμογή της ίδιας της Υπουργικής Απόφασης!

2 Οι αιτήσεις για επιστροφές ΦΠΑ θα υποβάλλονται στο εξής ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ, η οποία θα προβαίνει σε άμεσες διασταυρώσεις δεδομένων και θα προχωρά σε μια πρώτη διαλογή των υποθέσεων ανάλογα με το ύψος των αιτούμενων ποσών, ανάλογα με τις πιθανότητες διάπραξης φοροδιαφυγής βάσει μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, καθώς και ανάλογα με το εάν υπήρξε παραβατικότητα κατά το παρελθόν. Η διαδικασία αυτή θα διαρκεί από μισό έως και ενάμιση μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης! Στη συνέχεια η ΓΓΠΣ θα στέλνει τους καταλόγους των υποθέσεων στις αρμόδιες ΔΟΥ.

3 Οι φορολογούμενοι με «λευκό» φορολογικό μητρώο, εφόσον ζητούν επιστροφές ΦΠΑ μέχρι 100.000 ευρώ, θα εισπράττουν τα αιτούμενα ποσά από τις ΔΟΥ εντός 2 μηνών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων.

4 Οι επιχειρήσεις που αιτούνται επιστροφών ΦΠΑ πάνω από 100.000 ευρώ ή οι επιχειρήσεις οι οποίες κατόπιν εφαρμογής μεθόδου ανάλυσης κινδύνου θεωρούνται «ύποπτες» για διάπραξη φοροδιαφυγής θα υπόκεινται σε προσωρινό έλεγχο εντός 2 μηνών από τη στιγμή που οι αρμόδιες ΔΟΥ θα έχουν παραλάβει τις σχετικές λίστες αιτούντων από τη ΓΓΠΣ! Αν από τον προσωρινό έλεγχο κριθεί απαραίτητο, θα διενεργείται και τακτικός έλεγχος, ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 5 μήνες από την υποβολή της αίτησης επιστροφής. Αν η αίτηση επιστροφής αφορά φορολογική περίοδο για την οποία δεν έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η διαδικασία θα παρατείνεται περαιτέρω, καθώς προβλέπεται ότι ο έλεγχος πρέπει να ολοκληρώνεται εντός 5 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και ότι η επιστροφή του φόρου θα γίνεται το αργότερο εντός μ

Keywords
Τυχαία Θέματα