Παράλογα αιτήματα στον Λευκό Οίκο

Δεν είναι πάντα για γέλια όσα ζητάνε από το προσωπικό του Λευκού Οίκου, όπως το να κατασκευάσει έναν σταθμό Death Star (απ’ τον «Πόλεμο των Άστρων») ή να κάνει ριάλιτι με τον Τζο Μπάιντεν. Όσο καιρό οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ήταν απασχολημένοι με τα νέα μέτρα για την πρόληψη της ένοπλης βίας, ή για την αναμέτρηση με τους Ρεπουμπλικάνους για το ανώτατο όριο του και τη συνάντηση με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, η κυβέρνηση Ομπάμα στις 11 Ιανουαρίου έβγαλε επίσημη

απόφαση: δεν θα κατασκευάσει τον DS-1 Orbital Battle Station, κοινώς γνωστό ως Death Star από το «Star Wars Episode IV».

Κι αυτό δεν είναι αστείο. «Η διοίκηση δεν υποστηρίζει την ανατίναξη των πλανητών» γράφει η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Γιατί να ξοδεύουμε αμέτρητα δολάρια για ένα Death Star με ένα τρομακτικό ελάττωμα που μπορεί να αξιοποιηθεί από ένα διαστημόπλοιο;» Η απάντηση επίσης αντικρούει το αμφιλεγόμενο αίτημα που υποστηρίζει ότι μια τέτοια μεγάλης κλίμακας ομοσπονδιακή επιχείρηση θα έχει τεράστιο όφελος για την αμερικανική οικονομία. (Η Γαλαξιακή Αυτοκρατορία πάντως εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο χλευάζει την κυβέρνηση Ομπάμα για την απόφαση).

Η επίσημη δήλωση επιβλήθηκε από τους ίδιους του κανόνες του Λευκοί Οίκου. Σύμφωνα με την πρωτοβουλία We the People, οποιοσδήποτε με πρόσβαση στο internet μπορεί να ζητήσει από το Λευκό Οίκο οτιδήποτε και αν ένα αίτημα κερδίσει 25.000 υπογραφές, ο πρόεδρος –ή οι άνθρωποί του- πρέπει να ανταποκριθούν. Αυτό συνέβαινε μέχρι την Τρίτη. Μετά από το ανελέητο χτύπημα των μη σοβαρών αιτημάτων, όπως το Death Star που έφτασε τις 25.000 υπογραφές, ο Λευκός Οίκος ανέβασε τον πήχη. Από τώρα και στο εξής, ένα αίτημα θα απαιτεί 100.000 υπογραφές για να κερδίσει την προσοχή του Λευκού Οίκου. (Όταν η WTP πρωτοξεκίνησε, το κατώτατο όριο ήταν 5.000 υπογραφές). Ακόμα και αυτό το όριο όμως δεν μπορεί να καθορίσει τα ανόητα αιτήματα – το αίτημα για το Death Star ξεπέρασε τις 34.000 υπογραφές, και άλλα γελοία αιτήματα έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν το όριο των 100.000- και κάποιοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου που συνδέονται με την πρωτοβουλία αναρωτιούνται πλέον: Μα τι πήγαμε και κάναμε;

«Αν μου είχατε πει πριν από ενάμιση χρόνο ότι ο Λευκός Οίκος θα αφιέρωνε γράφοντας μια επίσημη δήλωση για το πώς ο Lord Vader θα μπορούσε να διορθώσει τα οικονομικά δεινά μας, απλά θα γελούσα δυνατά» σχολιάζει ένας υπάλληλος του Λευκού Οίκου στο Mother Jones. Ένας άλλος που συνδέεται με το πρόγραμμα λέει: «Μερικές φορές, πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται, ‘Θεέ μου, τι κάναμε’;»

Η απάντηση του Λευκού Οίκου στο Death Star, ένα αίτημα που δημιουργήθηκε από τον «John D» από το Λόνγκμοντ του Κολοράντο, στις 14 Νοεμβρίου, παροτρύνοντας τον Πρόεδρο Ομπάμα να βρει «ασφαλείς πόρους και χρηματοδότηση και να αρχίσει την κατασκευή του Death Star» κατά την τελευταία του θητεία, γράφτηκε από τον Paul Shawcross, επικεφαλής του Λευκού Οίκο στο Γραφείο Διαχείρισης Προϋπολογισμού και Επιστημών και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του We the People, την οποία ξεκίνησε από το Λευκό Οίκο ο Ομπάμα στα τέλη του 2011.

Με το WTP, δεν είναι και πολύ δύσκολο να κερδίσεις –ή να χάσεις- την προσοχή ενός αξιωματούχου του Λευκού Οίκου. Οι κανόνες για την υποβολή αναφορών είναι σαφείς: δημιουργείτε έναν λογαριασμό σύνδεσης χρήστη, συνδέεστε και σχεδιάζετε και στέλνε την αίτηση online. Αν το αίτημά σας λάβει αρκετές υπογραφές από άλλους χρήστες, θα βρει τον δρόμο του προς την κατάλληλη σελίδα, όπου ιδανικά θα το προσέξουν περισσότερο. Αν το αίτημά σας παραβιάζει τους όρους συμμετοχής, διαγράφεται. Αν το αίτημά σας δεν φτάσει τις 150 υπογραφές τουλάχιστον εντός 30 ημερών από την απόσπαση, «κόβεται». Αν όμως ξεπεράσει το όριο των 100.000 υπογραφών μέσα σε ένα μήνα από την δημοσίευσή του, ένας υπάλληλος του Λευκού Οίκου είναι υποχρεωμένος να εκδώσει μια επίσημη απάντηση εντός 30 ημερών. Θεωρητικά, ο Λευκός Οίκος πρέπει να απαντήσει, άσχετα με το θέμα.

Παρόλα αυτά, κάποιοι εξακολουθούν να είναι χαρούμενοι και αισιόδοξοι, ακόμη και με τις υπερβολές της ιστοσελίδας. «Μου αρέσει το We the People» λέει ένας υπάλληλος που γνωρίζει καλά το πρόγραμμα. «Ξεβολεύει κάποιους γραφειοκράτες και υπενθυμίζει σε όλους μας ότι εργαζόμαστε για τους ανθρώπους».

Πάρτε μια γεύση από μερικούς από τους ανθρώπους που ο Λευκός Οίκος έπρεπε να αντιμετωπίσει τον τελευταίο καιρό: αν είστε συνειδητοποιημένος πολίτης που ζει στο Μέριλαντ και επιθυμεί το επίσημο ζώο της πολιτείας να είναι ένας χαρακτήρας του Pokémon, όπως το Bulbasaur ή το Snorlax, υπάρχει σχετικό αίτημα. Αν θέλετε η Beyoncé να μην τραγουδήσει στην ορκωμοσία Ομπάμα, υπάρχει αίτημα. Όποιος θέλει ένα ριάλιτι με πρωταγωνιστή τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, επίσης υπάρχει αίτημα. Θέλετε να διώξετε τον Piers Morgan του CNN επειδή είναι υπέρ του ελέγχου των όπλων; Και φυσικά, υπάρχει και το αίτημα η κυβέρνηση Ομπάμα να παίρνει στα σοβαρά τα αιτήματα αλλά και να καταργηθεί το πρόγραμμα.

Στα τέλη του 2011, ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να απαντήσει σε δύο ξεχωριστά αιτήματα σχετικά με την κάλυψη ενός εξωγήινου σε στυλ X-Files. Μία από τις αναφορές δημοσιεύτηκε από την Ερευνητική Ομάδα Paradigm, μια παρανοϊκή περιθωριακή ομάδα που ασπάζεται θεωρίες συνωμοσίας από τον Άρη.

Αμέσως μόλις ο Ομπάμα επανεκλέχθηκε, εκατοντάδες αναφορές ζήτησαν την απόσχιση των ανεξάρτητων πολιτειών. (Μια αντίδραση σε αυτό ήταν πολλά αιτήματα όπως αυτό με τίτλο «Απελάστε όλους όσους υπέγραψαν το αίτημα να αποσχιστεί η πολιτεία τους από τις ΗΠΑ»). Στις αρχές του έτους, η κυβέρνηση Ομπάμα ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις για αποχώρηση (δεν είναι υπέρ), μια κίνηση που δεν έκανε πολλά για να αποτρέψει τα αποσχιστικά στοιχεία της χώρας.

Το WTP ξεκίνησε κάτω από το έμβλημα της κυβερνητικής διαφάνειας –από μια διοίκηση που «δεσμεύτηκε να δημιουργήσει ένα πρωτοφανές επίπεδο διαφάνειας στην κυβέρνηση». «Νομίζω ότι το WTP είναι ένα αξιόλογο πείραμα, ακόμη και με τις λιγότερο σοβαρές αναφορές του» σχολιάζει ο John Wonderlich, διευθυντής πολιτικής του Sunlight Foundation. «Δεν αλλάζει ριζικά τον τρόπο που λειτουργεί η εξουσία, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι σημαντικό. Βλέπουμε πολύ ενθουσιασμό και προσοχή. Υπάρχουν πιθανότατα πολλοί άνθρωποι που έχουν ακούσει για τον ιστότοπο μόνο από το αίτημα του Death Star. Αν αυτό τους καθιστά περισσότερο ενήμερους για το πώς λειτουργεί ο Λευκός Οίκος, τότε είναι καλό».

Ο Macon Phillips, επικεφαλής του Λευκού Οίκο στο Γραφείο Ψηφιακής Στρατηγικής, είναι ο μεγάλος αρχηγός πίσω από το πρόγραμμα. Κατά την αρχική φάση ανάπτυξης της ιστοσελίδας, ο David Plouffe που του άρεσε η ιδέα βοήθησε τον Phillips να πείσει τους δύσπιστους ανωτέρους του. Ο Λευκός Οίκος είδε το έργο ως έναν ακόμη δρόμο για την ψηφιακή πολιτική συμμετοχή και ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς και ως μια ωραία χειρονομία. Αυτό που δεν είχαν προβλέψει ήταν ο βαθμός στον οποίο θα υπήρχαν παράλογα αιτήματα στον ιστότοπο.

Από την ίδρυσή του – και σχεδόν 10 εκατομμύρια υπογραφές μετά- το WTP φιλοξένησε μια ευρεία ποικιλία αναφορών, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών να δοθεί έμφαση σε σοβαρά θέματα, όπως το AIDS, η ανθρωπιστική δράση στη Συρία, η νομιμοποίηση της μαριχουάνας και οι μαζικές δολοφονίες στην Αμερική. Η ιστοσελίδα όμως έγινε γνωστή από λιγότερο ευγενείς σκοπούς. Τη μεγαλύτερη κινητικότητα έχουν οι ανόητες και παράλογες απαιτήσεις που προκαλούν και ανάλογες απαντήσεις από την εκτελεστική εξουσία. Παρόλα αυτά, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ζοφερά. «Ως επί το πλείστον, είναι μια καλή δημόσια υπηρεσία» σχολιάζει αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Δεν είναι ωραίο να δείξουμε στους ανθρώπους κάποια στιγμή ότι δεν χάνουμε την αίσθηση του χιούμορ επειδή δουλεύουμε για τον Αρχηγό;»

motherjones

Keywords
Τυχαία Θέματα