Παραιτήθηκε ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ υπέβαλε την παραίτησή του την Κυριακή, ανοίγοντας το δρόμο για τον συνασπισμό των κομμάτων που υποστηρίζονται από τη Δύση να ορίσουν ένα σύμμαχο του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και να προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια πιο σταθερή κυβέρνηση.

Ο Γιατσενιούκ ξεπέρασε μια πρόταση μομφής το Φεβρουάριο, αλλά οι πολιτικές διαφορές και τα σκάνδαλα διέλυσαν τον κυβερνητικό συνασπισμό, καθυστερώντας περαιτέρω την εκταμίευση της χρηματοδότησης 17,5 δις δολ.

στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο αυτο-χαρακτηριζόμενος πρωθυπουργός- "καμικάζι" ανέλαβε το 2014, αποφασισμένος να περάσει αυστηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά η δημόσια υποστήριξη καταβαραθρώθηκε, εν μέρει εξαιτίας της αντίληψης ότι η κυβέρνησή του δεν έχει κάνει αρκετά για να λογοδοτήσουν οι ολιγάρχες.

Η αποχώρησή του αφαιρεί ένα εμπόδιο για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η οποία πρέπει να προσπαθήσει να πιέσει για να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει στο κοινοβούλιο, παρά την αντίθεση των λαϊκιστών της αντιπολίτευσης που έχουν ορκιστεί να αντιταχθούν στα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ. "Πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από την πρωθυπουργία της Ουκρανίας. Την Τρίτη, 12 Απριλίου το αίτημά μου θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο", δήλωσε ο Γιατσενιούκ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. "Η πολιτική κρίση στη χώρα δημιουργήθηκε τεχνητά. Η επιθυμία να αλλάξουν ένα πρόσωπο τύφλωσε τους πολιτικούς και παρέλυσε την πολιτική τους βούληση για πραγματική αλλαγή", είπε.

Η ομάδα του Ποροσένκο BPP και το Λαϊκό Μέτωπο του Γιατσενιούκ αναμένεται να ανακοινώσουν μια επανεκκίνηση του κυβερνώντος συνασπισμού τους την επόμενη εβδομάδα. Στην ομιλία του, ο Γιατσενιούκ δήλωσε ότι το κόμμα του είχε δεσμευτεί για το συνασπισμό και κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος αναμένεται να αντικατασταθεί από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Βολοντιμίρ Γκρόισμαν, τον 38χρονο πρώην δήμαρχο μιας πόλης στη δυτική-κεντρική Ουκρανία που έχει χρήσει διάδοχό του.

"Η κοινοβουλευτική ομάδα του Συνασπισμού του Ποροσένκο έχει ορίσει τον Γκρόισμαν για τη θέση του πρωθυπουργού. Έχοντας κάνει τα πάντα για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η συνέχεια της πορείας μας, δηλώνω την απόφασή μου να μεταφέρει τις υποχρεώσεις και ευθύνες του επικεφαλής της κυβέρνησης της Ουκρανίας " δήλωσε. Μια πλήρης διάλυση του συνασπισμού θα μπορούσε να πυροδοτήσει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, στις οποίες πιθανόν να ενισχυθούν τα λαϊκιστικά κόμματα. Εν τω μεταξύ, αν ο Γκρόισμαν εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική έγκριση, η διαμόρφωση μιας πιο συνεκτικής κυβέρνησης θα πρέπει να αυξήσει την πιθανότητα το ΔΝΤ να εκταμιεύσει την επόμενη δόση των 1,7 δις δολ. που καθυστέρησε από τον Οκτώβριο.

Παρ 'όλα αυτά, ορισμένοι εγχώριοι μεταρρυθμιστές και κάποιες δυτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την Ουκρανία μπορεί να απογοητευθούν από τον πιθανό διορισμό του Γκρόισμαν, ελπίζοντας ότι η υπουργός Οικονομικών Ναταλία Γιαρέσκο, μια τεχνοκράτης γεννημένη στις ΗΠΑ, θα πάρει την θέση.

Εξουσία στον Ποροσένκο

Το να έχει έναν σύμμαχο ως πρωθυπουργό, θα μπορούσε να εδραιώσει την εξουσία στα χέρια του προέδρου και του κύκλου του. "Ο πρόεδρος θα έχει περισσότερη εξουσία, περισσότερη δύναμη για την ομάδα του. Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν θα χρησιμοποιήσει αυτή την εξουσία και αυτή τη δύναμη για το καλό της Ουκρανίας", δήλωσε ο βουλευτής του Λαϊκού Μετώπου Αντον Γκεραστσένκο. Η απογοήτευση με την ευνοιοκρατία και τη διαφθορά υπό τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, που υποστήριζεωη Ρωσία, ώθησε χιλιάδες διαδηλωτές να βγουν στους δρόμους το 2013-14 στην φιλοευρωπαϊκή εξέγερση της πλατείας Μαϊντάν, που έφερε τη σημερινή ηγεσία του Κιέβου στην εξουσία.

Ο Γκρόισμαν θεωρείται ως ένα έξυπνος, πειστικός πολιτικός που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη ως εκπρόσωπος του κοινοβουλίου - ένας ρόλος που απαιτεί ιδιαίτερη ευελιξία στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας. Έχει δεσμευτεί να παραμείνει πιστός στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του ΔΝΤ ως πρωθυπουργός, αλλά ο συνασπισμός των δύο κομμάτων θα έχει μόνο μια μικρή πλειοψηφία και κάποιοι βουλευτές έχουν δηλώσει ήδη ότι δεν θα ψηφίζουν πάντα τις κομματικές γραμμές. Μια εφημερίδα της Σλοβακίας ανέφερε ότι τον περασμένο μήνα ο Γκρόισμαν είχε ζητήσει από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας Ιβάν Μίκλος, που τώρα είναι σύμβουλος της Γιαρέσκο, να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα