Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα στην Ειδομένη μετά τις εντάσεις της Κυριακής

07:49 11/4/2016 - Πηγή: iPop

Μεγάλη ένταση ξέσπασε στην Ειδομένη το μεσημέρι της Κυριακής, με τους πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό να επιχειρούν να περάσουν στην ΠΓΔΜ με σκοπό να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Οι αστυνομικές της δυνάμεις της ΠΓΔΜ απάντησαν με δακρυγόνα, φωτοβολίδες κρότου λάμψης αλλά και πλαστικές σφαίρες για να απωθήσουν από το φράχτη τους απελπισμένους πρόσφυγες. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν πολλοί πρόσφυγες, ενώ άλλοι

να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουν λόγο για 300 τραυματίες, 200 από τους οποίους είχαν τραυματιστεί από την έκθεση στα δακρυγόνα. Ακόμα τρία παιδιά κάτω των 10 ετών έχουν τραύματα στο κεφάλι από τις πλαστικές σφαίρες.

Ενημέρωση από #Idomeni:Οι ιατρικές μας ομάδες μέχρι τώρα φρόντισαν 300 άτομα.200 από έκθεση σε δακρυγόνα,20 από τραύματα πλαστικών σφαιρών

ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ (@MSFgreece) April 10, 2016

3 παιδιά κάτω των 10 ετών με τραύματα στο κεφάλι από πλαστικές σφαίρες σήμερα στην #Idomeni.Αυτή την Ευρώπη θέλουμε; https://t.co/gALFUgcN7Q

ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ (@MSFgreece) April 10, 2016

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν από το βράδυ του Σαββάτου όταν αλληλέγγυοι μοίρασαν ένα ακόμα φυλλάδιο στους πρόσφυγες, με το οποίο τους δινόταν η συμβολή να κάνουν έφοδο στο φράχτη την Κυριακή.

Στο στόχαστρο των ελληνικών αρχών έχουν μπει οι «αλληλέγγυοι», οι οποίοι ευθύνονται για την παρότρυνση των προσφύγων να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα.

Πληροφορίες ήθελαν τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ να πέρασαν στο ελληνικό έδαφος προκειμένου να απαντήσουν στην ένταση που προκλήθηκε ότι οι πρόσφυγες διέρρηξαν μέρος του φράχτη, ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας και το Δημόσιας Τάξης είπαν πως οι αρχές όντως πέρασαν από την άλλη πλευρά του φράχτη, όχι όμως στο ελληνικό έδαφος.

ΟΣΕ: Επτά κλινάμαξες για τις ανάγκες των προσφύγων

Ακόμα επτά κλινάμαξες επιστράτευσε ο ΟΣΕ προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των προσφύγων. Ακόμα μια λειτουργεί ως ιατρείο.

Ο υπεύθυνος της Β. Ελλάδας για την ΓΑΙΑΟΣΕ είπε:

Σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά που υπήρξε αρχικά μια διστακτικότητα, επειδή νόμιζαν ότι θα τούς μεταφέρουμε, αυτή τη φορά, από την πρώτη στιγμή που άνοιξαν οι πόρτες μπήκαν μέσα. Κυρίως γυναίκες με μικρά παιδιά

Η κλινάμαξα ιατρείο θα χρησιμοποιηθεί από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Οι 14 κλινάμαξες μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 500 άτομα.

Σε διαβήματα προς την ΠΓΔΜ προχώρησε εν τω μεταξύ το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η χρήση βίας δε συμβάλλει με κανένα τρόπο στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου. Καλεί τέλος, τις Αρχές της γειτονικής χώρας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν την προσήκουσα υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα.

Η ΠΓΔΜ από την πλευρά της σε ανακοίνωση του ΥΠΕΣ της ανέφερε ότι τραυματίστηκαν 23 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ τόνισε ότι έγιναν ζημιές σε τρία αστυνομικά και πέντε στρατιωτικά οχήματα.

Ακόμα, η ανακοίνωση αναφέρεται σε επίθεση με πέτρες κι άλλα αντικείμενα από τους πρόσφυγες στους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Τέλος, η ΠΓΔΜ υπογραμμίζει: «Έγινε απόπειρα μεταναστών να εισέλθουν παράνομα και με βίαιο τρόπο. Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, περίπου 3.000 μετανάστες συμμετείχαν σε όλη την διάρκεια των επεισοδίων, ενώ οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις δεν επενέβησαν σε καμία περίπτωση για την αποτροπή των επεισοδίων στην συνοριακή γραμμή»

The post Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα στην Ειδομένη μετά τις εντάσεις της Κυριακής appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα