Παρά την πορτογαλική κρίση η Ελλάδα άντλησε 1,5 δισ. με επιτόκιο 3,5%

Στη δίνη μιας πορτογαλικής κρίσης η οποία μπορεί να πάρει ευρωπαϊκές διαστάσεις, βρέθηκε η Ελλάδα και η έκδοση του ομολόγου τριετούς διάρκειας. Δύο ημέρες νωρίτερα να είχε γίνει η έξοδος στις αγορές θα ήταν όλα καλά και δεν θα υπήρχαν τα προβλήματα που προκαλεί η πιθανή χρεοκοπία της τράπεζας Banco Espirito Santo. Η Ελλάδα

ζητούσε 3 δισ. ευρώ και τελικά άντλησε 1,5 δισ. με επιτόκιο 3,5% και τα υπόλοιπα χρήματα μπορεί να αντληθούν από άλλη έκδοση σε καλύτερη χρονική στιγμή.

«Παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε χθες και σήμερα στις διεθνείς αγορές και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας, η Ελλάδα άντλησε σήμερα 1,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που ενεγράφη στα βιβλία προσφορών με τοκομερίδιο 3,375% (επιτόκιο 3,5%)», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Η ιστορία με τις τράπεζες και τα προβλήματα που έχουν είναι μεγάλη. Πριν μερικές ημέρες στη Βουλγαρία δημιουργήθηκαν ουρές στα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων. Παράλληλα, στην Ιταλία υπάρχουν πολλά θέματα με τράπεζες ενώ στην Ισπανία η Banco Popular Espanol ανέβαλε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου την οποία προετοίμαζε για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες από τα φθινοπωρινά στρες τεστ.

Ήρθε και η πορτογαλική δίνη για να τα σαρώσει όλα και να οδηγήσει σε μεγάλη πτώση τα χρηματιστήρια. Οι πιστωτές της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo εξακολουθούν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υποστούν ζημιές, μετά την αδυναμία της μητρικής της εταιρείας να κάνει πληρωμές για χρέος της, παρά τις διαβεβαιώσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας ότι η τράπεζα είναι προστατευμένη, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

O όμιλος Espirito Santo Financial Group, ο οποίος κατέχει το 25% των μετοχών της τράπεζας, ανέστειλε σήμερα τη διαπραγμάτευση των μετοχών και των ομολόγων του, ανακοινώνοντας ότι «τώρα αξιολογεί την οικονομική επίπτωση από την έκθεσή της» στην εταιρεία Espirito Santo International που δεν πλήρωσε γραμμάτια που είχε εκδώσει.

Μέτοχοι και ομολογιούχοι φοβούνται ότι θα υπάρξει κούρεμα και η κρίση θα επεκταθεί παντού. Να θυμίσουμε ότι η Πορτογαλία βγήκε πρόσφατα από το Μνημόνιο αλλά τα τραπεζικά προβλήματα φαίνεται να είναι πολλά.

Καθόλου τυχαίες δεν είναι οι συνεχείς αναφορές του Γ. Στουρνάρα στα κόκκινα δάνεια και η σύσκεψη χθες στο Μαξίμου όπου αναζητήθηκαν τρόποι για να απασφαλιστεί αυτή η βόμβα. Οι τραπεζίτες φοβούνται ότι τα stress tests θα αναδείξουν τις μεγάλες τρύπες που υπάρχουν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών εξαιτίας των κόκκινων δανείων.

Η ουσία είναι ότι η Ευρώπη εισέρχεται σε νέο κύκλο έντασης και η Ελλάδα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση αφού είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα και έρχονται και οι συζητήσεις για το χρέος.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα